Årskrönikan 2009, del 2. Mitt år 2009

För sjätte året i rad är det nu dags för min årskrönika. En tidigare finns att läsa här på bloggen, de tidigare finns faktiskt tillgängliga på Lunarstorm, för er som har det. Det var där jag publicerade dem förr.

 

I år är dock krönikan uppdelad i två delar. Förra delen kom igår, med nyheter och sånt som en vanlig årskrönika brukar ha med. Här kommer nu min helt personliga istället.

 

Innehåll i krönikan

 

 • Mitt 2009
 • Lite bilder
 • Mina gissningar om 2009 – hur gick de?
 • Mina gissningar om 2010

 

Oj, var ska jag börja. Det har hänt väldigt mycket det här året, men jag tar och går igenom det kronologiskt tror jag.

 

Året började med att jag skulle avsluta mina studier på journalistutbildningen JMG på Göteborgs Universitet. Jag och Elin höll på med vårt arbete om Island som vi hade börjat med på hösten. Vi färdigställde det med redigering, granskningar och allt som ska göras. Jag blev väldigt nöjd med vårt resultat, och det tror jag att Elin blev också.

Sen skulle vi läsa de andras arbete och efter hårda granskningar och genomgångar av allas arbete var det slut. Mina studier på journalisthögskolan var slut, och jag fick min kandidatexamen. Men framförallt: jag var klar. Vad skulle jag göra nu?

 

Jag hade iofs redan sökt till en kurs i Internationella Relationer. Det hade jag tänkt göra för att ha nåt att syssla med under tiden som jag letade efter nåt att göra. Det var rätt intressant att läsa, men mycket mer plugg än vad det hade varit under de föregångna åren på JMG.

 

Jag träffade dock flera bra nya vänner där. Hängde en del med Johan och Dominik, men framförallt en bra kompis som betydde mycket för mig under våren. Hon vill bli kallad ”Stabben”. Hon bodde bara en hållplats från mig så vi träffades många gånger och kollade på film och pluggade. Men ännu mer kontakt höll vi via MSN faktiskt. Vi satt och kollade på samma tv-program hela eftermiddagarna och kommenterade dem. Sen satt vi uppe halva nätterna och diskuterade allt mellan himmel och jord. Vi flummade ofta ut totalt. Väldigt rolig vår var det.

 

Var med Katta, Carro och Linda på roadtrip upp till Umeå för att hälsa på Andreas. Det var en lång bit att åka, men vi hade väldigt roligt. ”Vaaaaar är tvålen, farfar?”

 

Redan under våren började också valrörelsen för EU-valet. I Muf Göteborg gjorde vi mycket och det var intensivt fram till valet i juni. Det var mycket att göra, men väldigt kul. Fick många nya vänner även där, och träffade de flesta av kandidaterna till EU-parlamentet också. Men det kändes också på nåt sätt bara som en uppvärmning inför det ”riktiga” valet som kommer 2010.

 

Sommaren jobbade jag på Hallandsposten. Hade hoppats få jobba som reporter men det blev redigerare igen. Hade väldigt kul dock, framförallt med så många härliga arbetskompisar. Rätt många flummiga dagar och kvällar med Thomas, Maria, Dalila, Hanna, fotograferna och alla andra. Det räcker med att jag säger boktstavskex, Brüno, sniglar och igelkottar. Okej, ni andra fattar nog inte alls vad jag snackar om, men det gör nog Dagis :)

 

Under våren och sommaren hade jag mer och mer övergett idén att hitta ett jobb och var istället mer inställd på att göra det jag alltid ha velat göra: åka till USA och plugga. Under våren kollade jag igenom flera möjligheter. Katy som jag träffade i USA 2008 hjälpte mig att kolla upp möjligheter till att plugga på Oklahoma University (Sooners!) Men jag kollade också andra saker. Daniel skulle åka till Washington med en organisation som heter IBS. Jag kollade upp dessa och såg att de på sitt program hade med journaliststuider i Kalifornien. Låter inte helt fel, tänkte jag. Så jag sökte dit. Och jag kom in! Var väldigt glad över detta.

 

Så våren och sommaren blev väldigt mycket att förbereda för min flytt till Santa Barbara. Det innebar ansökan om visum, CSN-pengar, åka till amerikanska ambassaden i Stockholm och få ut visumet, köpa nya väskor, kläder och en massa annat.

 

Så kom då äntligen augusti, och jag skulle flytta till USA för att plugga. Min dröm hade kommit i uppfyllelse. Det skulle bli helt fantastiskt hade jag föreställt mig. Och det har det blivit också.

 

Mycket av det som hänt har jag skrivit i bloggen redan, så jag behöver inte ta upp allt. Men en del kommer ändå här.

 

När jag flög till USA var det en massa stress och krångel, men jag kom fram. I mitt hus väntade tre svenskar som jag sen har bott med under hösten: Jocke, Andreas och Emil. Vi har funkat väldigt bra tillsammans, och haft väldigt skoj, många roliga fester och tillsammans lärt oss om livet i Santa Barbara.

 

Vi lärde snabbt känna de andra svenskarna som var där. Dels för att IBS anordnade träffar för oss svenskar, men också för att det var mest svenskar i SB just då. Amerikanarna var fortfarande på sommarlov i början, så det var lätt att komma i kontakt med svenskar.

 

Två amerikaner flyttade senare in i vårt hus. Vårt hus kan jag ju nämna, det har sugit. Översvämning, mögel, råttor, icke fungerande tvättmaskin/tv/internet är bara några av de problem vi haft. Och området har heller inte varit någon höjdare.

 

Men i övrigt är jag hur nöjd som helst. Jag trivs med allt annat; vädret, staden, landet, skolan, utbildningen, collegelivet, människorna.

Vädret!

Sex dagar totalt som det har regnat under tiden jag varit där, resten sol. I början låg man på stranden hela tiden, men sen kom skolan att ta mer och mer tid.

Staden!

Santa Barbara är en småstad stor som Halmstad, fast med mer roliga grejer att göra. Och så kan man sola, bada, shoppa och göra en massa annat med. Man kan också cykla eller gå vart man än ska, det är bra. Jag brukar också några gånger i veckan vara ute och springa längs stranden i solnedgången. En helt fantastisk känsla, och något som jag hade föreställt mig innan jag kom hit. Och det är lika underbart som jag trodde.

Landet!

Det är riktigt häftigt att bo i Kalifornien och USA. Mycket är annorlunda, men det mesta är bra. Roligt att få prata engelska.

Skolan!

En otroligt vackert belägen skola (även om backen är jobbig att cykla upp för) och fräscha lokaler för det mesta och väldigt bra personal. Matsalen är också bra.

Utbildningen!

Trots att jag har en kandidatexamen i journalistik så har jag lärt mig otroligt mycket under den första terminen, vilket får ses som ett väldigt bra betyg. Vi har haft väldigt bra lärare, roliga uppgifter, bra krav på oss själva och inte för mycket att plugga. Det har varit många inlämningsuppgifter och liknande, men inte så mycket att sitta och plöja igenom tjocka böcker, som jag vet att vissa andra har haft.

I kursen Fotojournalistik är det två häftiga grejer som jag särskilt gillade. En gång var vi vid brandkårens träningsanläggning där de tände eld på saker, körde med brandbilen, gick in med rökdykare och liknande, bara för att vi skulle få ta bilder. Och liknande var det när en polis hälsade på oss och visade sina vapen och gjorde ett gripande – bara för att vi skulle få ta bilder.

I journalistikkursen var det roligaste att följa borgmästarvalet i november. Vi fick gå runt till de olika segerfesterna/depparfesterna och prata med både nya och gamla borgmästaren samt de som blivit invalda i City Council.

Collegelivet!

Det är fantastiskt att leva collegeliv, och vad som är nästan häftigare är att det mesta faktiskt är som på collegefilmerna, framförallt festerna. Folk dricker ur röda plastmuggar, det finns öltunnor, snygga människor och en grym stämning.

Halloween måste upplevas i USA! Flera dagar av fest där alla är utklädda, och till olika saker varje dag. Det var jätteskoj att alla verkligen gick in för att skaffa bra dräkter. Själv var jag ninja och Raphael från Teenage Mutant Ninja Turtles.

Människorna!

Det finns så oerhört många härliga människor överallt i Santa Barbara. Jag har fått så sjukt många kompisar och flera väldigt nära vänner. Det är aldrig tråkigt. I början var det mest svenskar jag hängde med. Maria och Maria som jag läser det mesta med, samt Steffi och de andra tjejerna från deras hus. Johanna och de andra från Chapala har varit väldigt coola att hänga med. De härliga killarna från Victoria (dit jag flyttade sista veckan innan jag åkte hem!) och så galningarna på Garden :P

Efterhand började jag umgås mer och mer med amerikaner. Framförallt vill jag tacka Cecily, Lauren och Elyse för allt den här hösten, och jag hoppas att vi kommer att ha lika roligt till våren.

 

Året avslutades med att de kilarna jag flyttat in med (plus/minus några) åkte till Los Angeles i några dagar innan vi for hem för julledighet. Julen i Sverige (med snö!) firade jag i Getinge med föräldrarna. Dagarna innan och efter har jag dock varit runt som en skållad råtta för att träffa så många kompisar jag kan under de veckorna jag är här. Det har varit stressigt, men väldigt kul att se folket igen. Dock längtar jag tillbaka till Santa Barbara.

 

I år har jag också blivit bra på att blogga. I höst har jag skrivit rätt mycket i bloggen. Vill tacka alla mina läsare för det här året, och hoppas på att ni fortsätter följa mina äventyr även 2010. Det är roligt också att få kommentarer, och det är kul att ni kommenterar både på bloggen, på Facebook eller direkt till mig på msn.

 

Året har givit mig enormt mycket erfarenhet, nya lärdomar, nya vänner och ett bra liv. 2009 har nog varit mitt kanske bästa år hittills.

 

Lite bilder från det gågna året

 

Examen från journalisthögskolan i Göteborg i januari


Gänget uppe i Umeå i april


Statsminister Fredrik Reinfeldt och jag under EU-valet i juni


Påskfest hemma hos Carro
Solnedgång i Santa BarbaraBeachvolely på stranden i Santa BarbaraPå stranden i CarpinteriaSvenskarna från vårt uhs på Halloween-festJag under Halloween som RaphaelRökdykare, bilen är tagen på en fotojournalistik-lektionJag hoppandes på stranden

 

Mina gissningar om 2009

Från förra årets årskrönika

 

 • Victoria och Daniel förlovar sig, kanske till och med gifter sig.

Ha! Det blev exakt så att de förlovade sig. Är man grym, eller är man grym?

 • Sverigedemokraterna får (tyvärr) ett par platser i Europaparlamentsvalet

Ok, där försvann min grymhet. Inget SD i EU, däremot Piratpartiet.

 • Obama gör ett bra första år som president

Att vinna Nobels fredspris är rätt bra. Han beslutade om stängning av Guantanamo och påbörjade sitt arbete med sjukvårdsreformen. Svårt att säga om han haft ett bra år, nog för tidigt för att säga.

 • Måns Zelmerlöv vinner Melodifestivalen

Nä, det gjorde Malena Ernman.

 • Svenska valrörelsen drar igång redan 2009 och det blir många politiska dueller (och klavertramp) under hösten.

Politik-snack är det ju hela tiden. Har dock inte känt av den svenska val-tempen när jag varit over there.

 • Under Sveriges ordförandeskap i EU blir det ett par protester, men inte så som i Göteborg 2001.

Protesterna kom i Köpenhamn under klimatmötet

 • Jag flyttar.

Det gjorde jag

 • HBK vinner SM-guld i fotboll!

Det blev ju inte riktigt så tyvärr.

 

Okej, ingen höjdaromgång av gissningar.

 

Men jag ger inte upp. Här kommer mina gissningar om 2010:

 

Gissnigar om 2010

 

 • Sverige misslyckas i OS-hockeyn, men bra i många andra grenar
 • Jag kommer få ett jättebra jobb i sommar
 • Den borgliga alliansen vinner valet men måste ta hjälp av Miljöpartiet för att få majoritet.
 • Under fotbolls-VM i Sydafrika sker ett attentat av något slag
 • Jag vinner en massa pengar i Las Vegas
 • New York Rangers vinner Stanley Cup!
 • Anna Anka får en talkshow
 • Arnold Schwarzenegger berättar att han vill ställa upp i presidentvalet 2012

Det var allt för i år. Hoppas att ni får det trevligt ikväll med rakter, god mat, dricka, dans, sång och allt annat ni kan tänkas hitta på. Vi hörs 2010!


Årskrönikan 2009, del 1. Nyhetsåret.

För sjätte året i rad är det nu dags för min årskrönika. En tidigare finns att läsa här på bloggen, de tidigare finns faktiskt tillgängliga på Lunarstorm, för er som har det. Det var där jag publicerade dem förr.

 

I år delar jag dock upp den i två delar. Nu lägger jag ut min korta årskrönika om nyheter, nöjesåret och sportåret. Den personliga årskrönikan som handlar om mig, samt gissningar om 2009 och 2010 kommer imorgon.

 

Innehåll i den här krönikan

 

Nyhetsåret 2009

Nöjesåret 2009

Sportåret 2009

 

Bonus!

En kort krönika över 00-talet

 

Nyhetsåret 2009

 

Kronprinsessan Victoria förlovade sig med Daniel. Sen förlovade sig också prinsessan Madeleine med Jonas.

 

Under året pratades det jättemycket om Svininfluensan. Eller åtminstone i Sverige. Här var det krigsrubriker i tidningarna så fort nån insjuknat. I USA har det inte alls varit så. Där fattar man att detta inte är mer ovanligt än när folk dör i vanlig influensa varje år.

 

Stora skogsbränder härjade utanför Los Angeles. Stora områden förstördes och flera dog.

 

Mycket har handlat om Saab i Sverige. GM vill inte ha det och först skulle svenska sportbilstillverkaren Koenigsegg köpa dem. Men sen drog de sig ur och ingen ville ha dem. Holländska Spyker försökte, men GM tröttande och bestämde sig för att Saab sak läggas ner som bilmärke.

 

I Köpenhamn försökt världens ledare komma på ett nytt klimatavtal som skulle avlösa Kyotoprotokollet. Men trots att de var där i flera dar kom de inte fram till nåt bra. Et stort misslyckande av hela världens stats- och regeringschefer.

 

Under sommaren var det val i Iran. Oppostitionen tystades men protester pågick hela sommaren i Teheran. Många dödades, men världen fick upp ögonen för förtrycket.

 

Nöje

 

I Melodifestivalen fick Grotesco-gänget hela Ryssland förbannade när de gjorde en låt som heter Tingaliin och innehöll en massa ryska klichéer.

 

Tävlingen i sig vanns av Malena Ernman med en operalåt. I Europafinalen gick det som vanligt åt helvete, och Norge vann med en fiolspelade gutt och en trolsk sagolåt.

 

Väldigt många kändisar dog det här året. Att Michael Jackson dog var den stora händelsen som påverkade hela världen och all media och nöjesindustrin stort. Andra som dog var bland andra

Patrick Swayze, Ingemar Johansson, Brittany Murphy, Jarl Alfredius, Farah Fawcett, Walter Cronkite. Ted Kennedy, Uffe Larsson,

 

Några bra låtar

Lady Gaga – Bad Romance

Flipsyde – When It Was Good

Britney Spears – If U Seek Amy

 

Bra filmer i år

Avatar, Zombieland, Inglorious Bastards, Harry Potter och Halvblodsprinsen

 

Sportåret

 

Inget lysande sportår. AIK vann Allsvenskan! Bara en sån hemsk sak…

 

Sverige misslyckades att ta sig till Fotbolls-VM. Första gången sedan 1998 som vi inte är med i ett stort mästerskap. Big time fail.

 

Helena Jonsson vann världscupen i skirdskytte.

 

Sarah Sjöström tog både et par världsrekord och guld i simningen

 

Zlatan har varit riktigt grym i år. Han vann både italienska skytteligan och mästerskapet med Inter innan han såldes till FC Barcelona. Där är han bäst av alla och leder skytteligan även där.

 

Pittsburgh Penguins vann Stanley Cup

 

 

Bonus!


Krönika över 00-talet

Jag gillar det här decenniet. Det har varit bra musik, tv-program och filmer. En väldigt viktigt och häftig grej har varit Internets definitiva utbredning och att alla använder det hur man vill. På 90-talet var internet fortfarande nytt och krångligt och fult. Nu är det en naturlig del av livet och folk skulle inte klara sig länge utan Facebook, YouTube, Wikipedia, Google, bloggar och allt annat. Alla samhällsfunktioner, hotell, resebolag, skolor, allt skulle säcka ihop utan internet. Jäkligt coolt, och det viktigaste för vanligt folk under 00-talet.

Här kommer en liten kort genomgång av åren som gått och både om mig och nyheter.

 

2000

Vad gjorde jag då, det var ju så längesen! Gick i åttan/nian och där hände det inte så mycket.

I världen så vann George W Bush över Al Gore i presidentvalet, och det har nog varit en av de saker som påverkat årtiondet mest. Hur hade världen sett ut idag med Gore som president 01-09? I Expressen sa de det rätt bra: det hade kanske inte nödvändigtvis varit bättre – men i alla fall annorlunda.

 

2001

Jag började gymnasiet och ett nytt liv tog fart. Jag gillade gymnasiet, det var kul. Jag började också med judo. Jag hade också mitt första jobb. På sommaren jobbade jag ett par veckor på lagret på Liljas Bil i Nybro.

Men det som kom att påverka alla mest detta år var självklart attackerna tisdag den 11 september. Två flygplan kraschade in i World Trade Center så att tornen rasade, ett störtade i Pennsylvania och ett i Pentagon. Tusentals människor dog. Sen dess har världen aldrig varit sig lik. Kriget mot terrorn har påverkat allt som hänt efter det. Man kan inte resa lika enkelt, regeringar tar sig mer och mer friheter och övervakningssamhället fick en ny våg. Sen om det är bra eller inte återstår att se. En direkt följd blev att USA startade krig i Afghanistan senare under året.

I Sverige hade dessförinnan demonstranter förstört halva Göteborg i kravaller på Avenyn i samband med EU-toppmötet och Bush besök.

 

2002

Vårt fotbollslag åkte till Italien för att träna, spela fotboll och festa. Det var roligt. Annars hände det inte så mycket det här året för mig.

Euron introducerades om valuta i många europeiska länder på riktigt, och inte bara som elektroniska pengar.

 

2003

Jag fyllde 18 och tog körkort. Jag och Mange åkte till Cypern för en veckas semester med sol, bad och fest. Första av många såna resor jag kom att göra de kommande åren.

USA startar krig i Irak som de aldrig verkar kunna avsluta. Detta för att hitta massförstörelsevapen säger de, men några såna hittade de aldrig.

I Sverige mördades utrikesminister Anna Lindh. En sorglig dag för Sverige.

Sverige röstade några dagar senare om vi skulle införa Euron här. Tyvärr röstade folket nej.

 

2004

2004 var det många förändringar för mig. Jag tog studenten och skulle ut ur det trygga livet. Ryckte in i lumpen direkt efter studenten. Väldigt stor omställning. Det var tufft, framförallt mentalt, men jag ångrar inte att jag gjorde det. En väldigt bra erfarenhet.

I sverige ägande sig medierna hela året åt ett mord i Knutby, som hade en massa intriger inblandat. Mord, svartsjuka, sex, religiösa sekter, lögner och mycket mer.

I Madrid utförrs terrordåd på tåg som dödar över 200.

Året avslutades med en enorm tsunami som orsakats av en jordbävning i Indiska Oceanen. Flera hundratusen människor dog. Över 550 svenskar.

 

2005

Jag slutade i armén och åkte ut och båtluffade i Grekland med Mange.

På hösten började jag på Halmstad Högskola och pluggade Statsvetenskap.

I januari i Sverige härjade stormen Gudrun som fick stora konsekvenser. 17 människor dog. Eftersom jag var i lumpen deltog jag i sökandet och rddnnigsabetet efteråt.

Ett 50-tal människor dog i London efter terrordåd i tunnelbanan och på bussar.

Påven dog.

 

2006

Mycket nytt för mig. Jag flyttade hemifrån och drog till Göteborg där jag hade kommit in på journalistutbildningen på Göteborgs Universitet. Flyttade hemifrån för första gången och bodde i en etta på 19 kvadrat i Studiegånge i Björkekärr.

Jag åkte också till USA för första gången. Äntligen fick jag komma till New York på semester!

Det var val i Sverige och det blev regeringsskifte. Den borgliga alliansen vann och Fredrik Reinfeldt tog över som statsminister.

 

2007

Inget särskilt år. Var i Grekland med Padde.

 

2008

Första halvåret hade jag praktik på Utrikesdepartementet. Hade ett fantastiskt halvår med att skriva texter, fota, ta hand om statsbesök och hjälpa ministrarna. Häftigast var en stor Irak-konferens i maj där jag fick fota och se några av de mäktigaste politikerna i världen. Väldigt roligt att få bo i Stockholm (Solna) med.

Bilder från irakkonferensen kan ni se här:

http://www.sweden.gov.se/sb/d/10674

Gjorde flera resor under hösten med. Polen, USA och Island var några av de ställena jag besökte.

Större delen av året handlade om presidentvalet i USA. Barack Obama körde sina slogans on Change och Yes We Can och vann över John McCain och blev USA:s första färgade president.

Finanskrisen slog också till ordentligt, och har väl fortfarande inte helt ebbat ut.

Flera naturkatastrofer inträffade med jordbävningar och cykloner i Burma och Kina.

 

2009

Jag flyttade till Santa Barbara i Kalifornien! En stor förändring för mig, som har varit hur rolig som helst. Har pluggat, levt collegeliv, festat, solat, badat och träffat vänner för livet.

Folk i Sverige var rädda för svin-influensan, men i USA märks inte samma rädsla.

Michael Jackson (och många andra kändisar) dog vilket påverkade nöjeslivet mycket.


Alla betygen satta

Nu måste jag skryta med mig själv. Har nu fått alla betygen från höstens ämnen. Vissa trodde jag att jag skulle få bra betyg i, men vissa var jag väldigt osäker på. Men nu kom det sista betyget – och jag har fått A i alla ämnen!

 

Hurra för mig!

Så det här är en bra indikation på att jag har klarat att hålla pluggandet och fritidsnöjen/festande på en bra nivå. Känns väldigt gott.Hockey och intervju

Nu blir det blogginlägg igen. Har två saker att ta upp idag.

 

1

Jag blev idag uppringd av Hallandsposten. Jag ska bli intervjuad imorgon angående min 25-årsdag, till en artikel som hamnar på Folk & Familjesidan när jag fyller år, alltså den 2 februari. Men eftersom jag inte är här då så tar de intervjun redan nu. Ska bli roligt att komma till HP igen. Hoppas att det är lite folk där som man kan säga hej till och att inte alla är ute på jobb.

 

2

Jag har köpt hockey-bilejtter. Jag ska se mitt livs första live-match med New York Rangers!!! Och ännu bättre: det blir ett derby!

Jag ska den 12 januari se Rangers krossa New Jersey Devils i Madison Square Garden. Nästan helt ofattbart. Jag är riktigt uppspelt just nu. Kommer bli så sjukt kul.

 

Så här kommer det se ut många gånger när Blueshirts gör slarvsylta av Brodeur och de andra New Jersey-djävlarna.

Jul, Avatar och sånt

 

Hoppas att ni alla hade en jättebra jul! Jag har uppenbarligen tagit lite ledigt från bloggen och inte skrivit på ett tag. Förlåt. Här kommer därför en liten summering av julen och helgen, och lite om vad som händer framöver.

 

Julen var väldigt trevlig. Var hemma med mamma, pappa och katten. Julen blev som en jul ska vara. Det var äntligen snö på julafton! Första gången i Getinge på många, många år. Och så en massa god mat, bra klappar, viktigaste tv-programmen (Kalle Anka, Kan du vissla Johanna och Svensson, Svensson) och sen julgodis, dricka och annat gott.

 

Lite bilder (många fler på Facebook)

 

Julgranen

 

Julbordet

 

Öppna spisen med julpynt

 

Glögg

 

Juldagen är det vanligt att gå ut. Stora hemvändardagen för alla typ. Men i år gick jag inte ut då. Första gången på flera år.

 

Annandagen träffade jag Anton. Vi hade hur skoj som helst, med ett helt nytt avsnitt av Kapten Sol. Vi gjorde också en låt om modebloggare, som de nog inte gillar. Får se om ni får höra den nångång. Vi spelade också Lips. Det är typ som Singstar, fast för Xbox 360. Det var riktigt roligt, och jag, Anton och Ida höll på hur långe som helst. (Öl var btw inblandat…) Sen blev det Tre Hjärtan.

 

Söndags träffade jag en massa folk. Först var det flera gamla kompisar från Muf Halland. Evelina, Sonny, Lundholm och en ny kille, Mikael. Roligt att se alla och sitta och snacka i ett par timmar.

 

Men träffa-folk-dagen var inte slut. Det var julmiddag och Lindskog och gänget var där. Lindskog, Birgersson, Svenne, Katta, Carro, Linda, Nina, Emelie och Bettan.

 

Vi hade knytkalas och jätteroligt med matlagning, äta och spela spel. Och sen gick vi på bio. Vi såg Avatar.

 

Alltås. My! God! Det var en helt fantastiskt bra film, en av de bästa jag sett. Den var så sjukt snyggt gjord, en bra story och bara rakt igenom ashäftig. Tyvärr såg vi den inte på 3D-bio. När jag kommer tillbaka till USA ska förhoppningsvis jag och Jocke se den på en Imax-biograf. För se den här filmen igen ska jag garanterat.

 

Betyget? Allt annat än 5 Na’vis av fem möjliga är uteslutet.

 

 

Den här veckan ska jag mest ta det lugnt och invänta festandet på nyårsafton. Drickat är inhandlat, nu är det bara raketerna kvar.

 

Jag har bokat biljetter till USA nu. Jag lät snålheten gå före bekvämligheten. Kommer flyga från Köpenhamn till London på kvällen söndag den 10 januari. Sen ska jag vänta där till morgonen och flyga till Dublin. Sen därifrån till New York City där jag ska ha några dagars semester. En krånglig resa, men 3 000 kr billigare än direktflyget. Men jag får se Storbritannien och Irland för första gången, även om det bara är flygplatserna.

 

Snart är det nyår, och då kan ni alla se fram emot min årskrönika! Det är sjätte året i rad jag gör detta med genomgång av året som gått både för mig och runt om i världen. I år blir det dessutom en liten bonus-krönika om decenniet som också tar slut på torsdag.

 

Som en förberedelse kan ni läsa den årskrönika som jag skrev förra året. Åtminstone så kan ni kolla in mina gissningar om 2009, varav många faktiskt slog in väldigt bra.


http://johanhammerby.blogg.se/2008/december/arskronika-2008.html

Snö, snö och snö

Det snöar nåt otroligt mycket idag. Sedan i eftermiddags har det bara vräkt ner och det verkar inte vara nån hejd på det. Nu får vi verkligen hoppas att det ligger kvar till julafton. Annars har det bara varit helt i onödan.

 

Har varit ute och skottat en massa nu precis. Imorrn bitti kommer det vara helt i onödan, och då får man göra det igen. Som det ska vara på vintern, på nåt sätt ändå.

 

Snöskottning ikväll

 

Jag har varit i skogen och huggt gran idag!

 

Annars brukar alltid pappa och jag gå och köpa en gran nere i centrum i Getinge, men i år var vi för sena och alla var slut. Eller, det fanns två kvar på Statoil. De var inte allt för vackra. Så pappa ringde en gubbe han kände och frågade om vi kunde fixa gran hos honom. Han har skog och han var bara glad åt det, så vi fick komma dit och följa med ut i skogen.

 

Vi åkte bil en lång väg och sen pulsade vi i snön. Jag hade inte kläder för snöplusande. Men det fick gå ändå.

 

Så nu har vi en gran och snö. Imorrn ska de sista klapparna inhandlas. Julstämningen är i antågande!

 

Jag (orakad...) med amerikansk klubba och svensk katt. Missan!

 

Vårt hus innan kvällens nya snö

 

PS: Som avslutning kommer här ett klipp från Vänner som jag såg ikväll. Har sett det många gånger förut, men det är en av mina absoluta favoritscener från serien. Ross ska ragga på pizza-tjejen, men han är inte så bra på det XD


Eddie Izzard!

Jag hade en mycket bättre plats än vad det verkar på den här bilden. Satt väldigt bra faktiskt. Hade dock inte den bra kameran med mig.

 

Har varit runt en hel del nu de här dagarna jag varit i Sverige. Torsdag, hem till Getinge, fredag till släkten i Småland, lördag upp till Göteborg. Jätterolig julfest hos Anna och Anders (som jag bor hos de här dagarna) med julöl, snacks och julklappar. Sen också ut på pub i Göteborg.

Idag har jag träffat Tina igen för första gången sen i somras. Jätteroligt, och vi åt, fikade och pratade ett långt tag. Jätteskoj.

 

Ikväll har jag haft en av de roligaste kvällarna i mitt liv. Jag har sett Eddie Izzard uppträda i Scaninavium. Jag har gillat honom i många år och flera av hans shower innehåller humor som är bland det bästa som nånsin gjorts. Så jag var så himla glad när jag i somras fick veta att han skulle komma till Göteborg. Jag var väldigt exalterad och hade väldigt höga förväntningar.

 

Och de infriades! Den här föreställningen var enormt kul från början till slutet. Eddie hade dock inga kvinnokläder på sig idag. Jeans, skjorta och frack-kavaj. Han var ”under cover transvestite” idag. Men han hade nöd-smink back stage om det skulle behövas sa han.

 

Ämnena i föreställnigen var en slags genomgång av historien. Från skapelsen av allt till dinosaurierna (sjukt kul), Egypten, stenåldern, Hannibal och annat. Även flera bibliska saker som Skapelsen, Noaks Ark, uttåget ur Egypten och de tio budorden. Det var mest helt nytt material, men han gjorde också flera hänvisningar till gamla skämt (”I’m covered in beeeeees!”). Hade hoppats på mer grejer om Sverige, men en genomgång av uttalet av Göteborg var bra. All fakta hade han för övrigt lärt sig på Wikipedia sa han :)

 

Drygt två timmars underhållning med smarta skämt, roliga ljud, danser och mimik. Jag älskar också hur han hela tiden återkommer till skämt som han sagt tidigare under kvällen. Skratt nästan konstant och väl investerade pengar. Jag är helnöjd!

 

Och glöm inte:

 

You shall not cover thy neighbor’s ox!


I sverige igen

Nu är jag i Sverige igen. Det är jättekallt!

Läs gärna min "liveblogg" här nedan. Skriven i word under flygningarna och väntan på flygplatserna, men inte publicerade förrän nu.

Nu väntar några dagar med besök hos släkten i Småland och kompisar i Göteborg.

PS: ett stort tack till David Lee som körde os still Los Angeles i lördags, och sen tillbaka. Utan dig hade det inte gått!

"Live"-blogg från planen och flygplatserna

Här har jag skrivit under olika delar av min resa. Jag livebloggar från planen, och flygplatserna. Tyvärr kan jag dock inte publicera det så därför försvinner hela grejen med att liveblogga. Men ni kan förstå principen och spela med ändå trots att allt publiceras i efterhand.

 

Jag skriver med tiden både där jag är och Stilla Havstiden, så vet ni vilken tid jag rent mentalt befinner mig på.

 

Skrivet 07:43 Stilla Havstid, nånstans 10 000 meter upp i luften

 

Nu flyger jag över USA på väg mot Philadelphia. Fråga mig inte varför. Precis som när jag kom hit i augusti så ska jag stanna på ett ställe i USA som jag inte hade räknat med i förväg. Nu blir det Philadelphia. Har precis druckit juice. Runt mig sitter bara gubbar. Inga unga människor och inga snygga tjejer jämte mig. Typiskt.

 

Just nu flyger vi över berg. Tidigare såg jag något som kan ha varit Grand Canyon. Nu ser jag bar moln. Jag har platsen vid mittgången men ser ut lite.

 

Jag är trött. Jag håller på att vända på mitt dygn för att lättare komma över jetlaggen senare. Har varit vaken sedan kl 10 igår, alltså just nu 22 timmar. Har tänkt vara vaken hela den här resan och på flygplatsen i Philly. Sen jäklar ska jag sova. Om jag sover tills vi är framme i Frankfurt så kommer jag vakna på morgonen, Europeisk tid. Som man ska göra alltså. Det är min plan. Får se hur det går med det.

 

I Frankfurt ska jag möta Franco. Får se om jag hittar honom.

 

 

08:01

Philadelphia Flyers suger. Det är det jag kan säga om stan jag är på väg mot.

 

Lyssnar på musiken från Shrek 2 för tillfället. Nu blir det nog ett avsnitt av South Park.

 

08:14

Piloten sa precis att vi är nära Denver. Jag ser Klippiga bergen där nere. Försöker se om jag kan se Elyse därnere åkandes skidor eller snowboard i Colorado-snön. Ser henne inte.

 

08:45

Det blev inget South Park. Borde kanske tagit det nu när jag är över Colorado. Men jag har inte så mycket batteritid kvar så jag sparar det till Philly när jag kan ladda datorn. Sitter istället och läser i tidnigne Sky Mall som fanns i fickan framför mig. Det är hur roligt som helst! Vissa saker är bra och användbara men man kan också köpa så många roliga eller dumma saker.

 

 • Soptunna som är formad som jorden. Tja, varför inte.
 • En världskarta som är 3 meter hög. Blir jobbigt om man ska kolla in Island eller Grönland.
 • En liten gräsmatta att ha inomhus som hunden kan bajsa på. Ja, den är faktiskt till för det! Sluta vara så lata människor och gå ut med er hund!
 • En trappa för hunden så att den lättare kommer upp i sängen. Hm.
 • Marshmallows-gevär. Haha
 • En ihopfällbar gallervägg att stänga i hunden i ett hörn, ser det i alla fall ut på bilden. Önskar ni kunde se den här bilden XD
 • Marschmallows-BAZOOKA! Nu snackar vi godisvapen!
 • Plast-jul-palm. Nej, nej, nej!
 • Schack där pjäserna är olika typer av soldater från Andra Världskriget. Padde?
 • En översättningsapparat som uppenbarligen tror att även franskan använder ett uppochnervänt utropstecken som spanskan gör.
 • UV-lampa så att man kan kolla vilka fläckar som finns på lakanen. Euw!
 • Hundkoja formad som en football-hjälm (mycket för hundar…)

 

Åh, nu kommer det roliga saker!

 • Trädgårdsfigurer (i naturlig storlek) i form av:
 • Sumobrottare
 • Zombie
 • Gepard
 • Påfågel
 • Egyptisk sarkofag
 • Bigfoot!
 • Ett huvud från Påskön
 • Anubis
 • Krokodil

 

Andra saker

 • Trollstavar från de olika Harry Potter-karaktärerna
 • Dark Knight pangaklämma
 • En Oscarsstatyett i choklad
 • Haha, Alien-tomtar i metall som rövar bort en trädgårdstomte

 

 

14:48 Amerikansk östkusttid, (11:48 Stilla Havstid) Philadelphias flygplats

 

Fasen också! Jag somnade på planet. Nu är jag pigg :/ Hoppas att jag kommer att kunna somna på nästa plan. Det går om en timme och fyrtio minuter. Nu sitter jag vid min gate. Det var väldigt svårt att hitta eluttag. Nu sitter sladden i en telefonkiosk och sladden går längs golvet till min dator. Skulle bara fattas att nån skulle snubbla på den och stämma skiten av mig nu sista dan.

 

Det går runt en tomte här. Han är skum.

 

Jag hann se stadens skyskrapor när vi flög in över stan. Hoppas att jag får fönsterplats nästa resa så jag kan ta lite kort. Hm, kollade på boardingkortet nu. Jag har plats 13B. B är inte fönsterplats :(

 

15:09

Högtalarsystemet krånglar så att det låter som en blandning av viktigt meddelande och en raplåt med fet bas

 

15:38

 

Det är roligt att kolla på folk på flygplatser. Här finns många snygga tjejer vid den här gaten. Det är nice. Också många roliga människor att titta på. Tror att den där tomten förut var full.

 

18:00 Stilla Havstid (21:00 Amerikansk östkusttid, 01:00 Centraleuropeisk tid)

 

Nu är jag någonstans ovanför Atlanten tror jag. Har inte en aning. Allt är mörkt. Både utanför och inne i planet. Folk sover. Jag sov faktiskt förut. Det var bra. Men det hade varit bra om jag kunde få lite mer sömn.

 

Självklart så fick jag inte sitta jämte några av de snygga tjejerna från terminalen. Några gamla judiska gubbar och en tysk dam.

 

Har kollat på Ice Age 3, ett avsnitt av Two and a Half Men och nu efter sömnen ett avsnitt av New Adventures of Old Christine. Efter detta inlägget blir det nån till film och sen försöka sova igen.

Har ätit kyckling med potatismos, grönsaker, sallad, bröd och kladdkaka. Och nu en påse med Sour Worms.

 

21:30 Stilla Havstid, Över Europa nånstans

 

Jag kommer inte få se klart filmen jag kollar på. Synd. Den börjar bli bra. Post Grad heter den. En college-chick flick-tonårs-drama-komedi. Men skön på nåt sätt. Men det kom upp ett meddelande att Inflight-entertainmenten slutar om 5 minuter. Och det är mer kvar av filmen än så.

Innan denna såg jag The Taking of Pelham 123. En gisslan-film. Inget annat, inget runtomkring, bara gisslantagning på en tunnelbana i New York. Bra film med John Travolta och Denzel Washington.

Nu släktes skärmen och musik börjar spelas. Vi ska nog snart landa i Frankfurt. Eller om ett tag i alla fall. Varför kan man inte få kolla på film medan man landar? Dumt.

 

Nu måste jag stänga av datorn sa planet.

 

 

09:12 Centraleuropeisk tid (00:12 Stilla Havstid). Gate B10 Frankfurts flygplats

 

Nu sitter jag och Franco och väntar på vårt plan som går till Göteborg om lite mer än tre timmar. Har redan väntat ett bra tag och vi har ätit. Första måltiden i Europa på ett halvår, vad blev det? McDonalds! Haha. Vi har blivit helamerikaner :P

 

Det är jättestora flygplan utanför. Men de ska inte vi ta.

Ett vanligt plan mitt emellan två stora

 

10:12

Haha, det hänger en mikrofon i taket. Utöver det så är det jättetråkigt här.

 

11:08

 

Nu har jag köpt sprit. Är man i Tyskland så får man ju passa på, och dessutom med taxfree-priser.

Vi upptäckte att det finns en automat där man kan få gratis kaffe, choklad och liknande. Jag tog en som heter Wiener melange. Smakar bajs.

Det satt en massa ukrainare och litauer här nyss. Men nu har de boardat sitt plan mot Vilnius. Nästa plan som ska parkera här ska förhoppningsvis vara det mot Götta-båårrjj.

 

 

11:38

 

Planet till Villius har fortfarande inte lyft. Undrar hur länge det ska stå där och blocka vårt plan som nu står bakom och vill komma fam.

 

13:50 Någonstans över Tyskland Danmark

 

Planet blev försenat från Frankfurt, men nu har vi flugit ett tag. Jag och Franco lyckades dessutom fixa till oss platser jämte varandra och, visade det sig, väldigt gott om benutrymme.

Hann sova ett väldigt kort tag innan vi fick Camembert-mackor och dricka. Tog äppeljuice, och när jag ville ha påfyllning sen blev flygvärdinnan chockad över att jag ville ha i samma glas och inte i ett nytt. Miljötänkande ftw! Fast jag ska inte snacka om miljötänkande efter att ha varit ute och flugit i över ett dygn. En plastmugg mer eller mindre spelar nog inte så stor roll då.

 

Nu säger de nåt på tyska i högtalarna. Jag förstår inte. Jaha, vi ska snart flyga över Köpenhamn. Då stryker vi Tyskland i rubriken och skriver Danmark istället. Och det är vinter i Göteborg säger de.

 

Så jag är snart framme då. Hoppas att ni har gillat min liveblogg, även om den inte varit live.


Sköna dagar i Los Angeles

Nu har jag varit ett par dagar i Los Angeles. Har varit väldigt trevligt och jag har hunnit se flera olika delar av LA. Det är pinsamt att detta är första gången jag är här under hösten, men bättre sent än aldrig.

 

Vi var åtta personer som åkte från SB till LA. Ett nice hotell hade vi rätt nära flygplatsen LAX. Riktigt härligt har det varit att vi haft gym, bastu och bubbelpool. Kvällarna har ofta inneburit att sitta i bubbelpoolen med bar himmel, stjärnor, palmer och varmt härligt bad. Lovely!

 

Pooler

 

På kvällen första dan åkte vi in till LA för att parta. Vi gick till Saddleranch på Sunset Blvd där vi åt väldigt god mat och fick väldigt mycket och god dricka. Vi hade en väldigt bra servitör som fixade allt möjligt gott, som sockervadd, öl och shots. Han gjorde vår kväll och fick också välförtjänt mycket dricks.

 

Sockervadd på Saddleranch

 

Söndagen åkte vi till Santa Monica och gick på piren. Vi åt på en väldigt nice italiensk restaurang med. Buca di Beppo. Det enda jag kunde tänka på när jag hörde det namnet var dock när Peter i Family Guy tror att han kan prata italienska :D (YouTube-länk)

 

Piren i Santa Monica i solnedgången

 

På måndagen åkte jag, Nima och Franco till Hollywood. Det var asnice (dock inte bussresan dit och tillbaka, genom Inglewood) och vi gick på Madame Tussauds. Vi gick runt väldigt länge och ställde oss jämte, posade med, lekte med och fotade hur många kändisar som helst. Det finns jättemånga bilder på detta på Facebook. Men här kommer ett par stycken:

 

Bruce Willis!!!


Nima, president Obama, Franco och jag


Att stå öga mot öga med Anthony Hopkins i När Lammen Tystnar var riktigt läskigt faktiskt


Jag sjunger! Simon Cowell verkar dock inte så imponerad...


Man måste visa sin respekt för Gudfadern


Och så den obligatoriska bilden på Hollywood-skylten

 

Tisdagen var mest att vänta på att flyga. Nu är vi tre av de åtta kvar. Francos plan blev försenat, och han var tvungen att vänta ett dygn till nästa. Som kompensation fick han bla en hotellnatt, så nu är vi där och väntar. Jag ska inte sova inatt utan ställa om mitt dygn så att jag kanske slipper lite av jetlaggen.

 

Nu sitter jag snart på planet. Nästa gång vi hörs är jag i Sverige. Vi ses!

 

Hej då för den här gången, Kalifornien!


Nu lämnar jag Santa Barbara för den här gången :(

Hej allihopa!

 

Nu ska jag dra från Santa Barbara. Det vill jag inte. Men det kommer nog gå bra ändå. Det ska bli roligt att träffa folket därhemma.

 

Vet inte när jag kommer vara online nästa gång eftersom jag ska till LA. Så här är mitt schema så ni vet vad jag gör ifall jag inte kan höra av mig.

 

Lördag

09:00 Åker med Victoria-killarna till Los Angeles för några dagars lyx och roliga dagar.

 

Onsdag

11:00 Flyger från LAX

 

Torsdag (Europeisk tid)

~09:00 Landar i Frankfurt, Tyskland

 

~11:00 Flyger från Frankfurt till Göteborg

 

14:15 Landar på Landvetter i Göteborg

 

 

Jag vet inte om jag kommer att hitta nån internetanslutning nån gång under denna tiden. Så därför kan jag nog inte svara på nåt. Jag kommer dock fortfarande ha min amerikanska mobil ända fram till jag flyger från LA. Efter det kommer jag ha mitt svenska nummer. Båda numren finns på Facebook.

 

Men nu blir det alltså ett par härliga dagar i Los Angeles. Vi ska bo på ett asnice hotell och sen kolla in stads- och utelivet i USA:s näst största stad. Kommer bli hur cool som helst.

 

Santa Barbara, jag har redan tillbakalängtan. Framförallt kommer jag sakna mina kompisar här, framförallt mina underbara vänner Cecily, Lauren och Elyse. Men jag kommer ju tillbaka i januari.

 

Om jag inte skriver nåt på en vecka så får ni helt enkelt njuta av mina gamla inlägg.

 

Vi hörs!


Julfest, flytt och sista finalsen

Igår var det julfest hemma hos Cecily. Hon jag, Lauren, Elyse och Vaios lagade mat, bytte julklappar, åt kakor, drack glögg och tittade på film. Det var från början meningen att vi skulle till Sharkeez efteråt, men vi kom inte så långt. Dels för att maten och allt tog så lång tid men också för att vi blev så himla mätta. Dessutom råkade Cecily slå i foten på nåt konstigt sätt så att det började blöda och ingen, framföralt inte hon själv, fattade vad som hänt.

 

Vi överraskade också Elyse med födelsedagstårta. Hon fyller år den 23 december och då är inga av oss här. Vi lyckades överaska henne med tårta i mörkret. Det var coolt.

 

Det var en jätterolig kväll. Jättegod mat, härliga kakor, härliga julklappar, skön stämning och framför allt underbara människor. Tack allihopa!

 

Kökpersonal i form av Lauren, Vaios, Cecily och Johan


Julgranen


Salladen gjrode jag (fick använda mina skills från min tid i köket på Harry's i Halmstad)


Matlagarna Lauren, Cecily och Elyse

 

En bra grej med att vi inte gick ut var att vi hade final i morse kl 8 i journalistiken. Det var mycket att skriva men jag tror att det gick bra. Det har känts som att alla mina finals har gått bra. Det är gött.

 

Jag har flyttat idag! Äntligen kom jag bort från Wentworth-eländet. Packade ihop alla mina grejer och så kom Cecily med sin bil så hjälpte hon mig att få med mig allt bort till Victoria St. Nu är jag här och jag trivs redan. (Måste också säga att Patrick Seastar har flyttat med…)

 

På lördag förresten av till Los Angeles! Yeah!

 

Och så en sista grej: Grattis på födelsedagen Jocke Birgersson!


En final avklarad, med pizza! Plus julshopping

Idag, tisdag, hade jag min första final (engelskt ord, slutprov skulle väl passa på svenska, men jag skriver final). Det var väldigt roligt. Det var i fotojournalistik. I förväg hade vår lärare sagt att vi borde kolla på det provet som vi hade som midterm ”för jag har en känsla av att ni kommer känna igen frågorna i final-provet”. Så jag hade övat på det gamla provet. Och det lönade sig! Det var nästan ett identiskt prov vi fick idag. Bara ett par av frågorna var utbytta. Sista frågan var härlig. Den var typ så här:

 

Mike Eliason är den bästa läraren vi nånsin har haft, ända sen vår tid på dagis. Han har lärt oss oerhört mycket och vi kommer att sakna honom och hans historier.

A: Sant

B: Falskt

 

Jag svarad A. Och inte bara för att det är det han förväntar sig på det här provet. Mike har varit en fantastiskt bra lärare. Det har varit intressanta föreläsningar, roliga uppgifter, kreativa läxor, vi har fått sett en massa coola bilder, vi har haft roligt på lektionerna och Mike har varit en jättebra lärare. Jag kommer sakna honom och de här lektionerna väldigt mycket.

 

Som en extra fin avslutning så bjöd Mike på pizza. Han hade beställt en massa olika pizzor och man kunde ta slizar från de olika, samt läsk. Och så fick vi sluta tidigt. Tack för allt Mike!

 

Pizza! Bilden är snodd från Charlotte.

 

Imorrn har vi två finals till. På Mediadesignen ska vi bara gå igenom våra projekt. För mig är det tidningen. Typ samma sen på Multimedian. Vi ska lämna in våra Powerpints och visa upp dem. Jag gjorde klar min i söndags.

 

 

Jag har varit och julhandlat idag. Men inte till folk i Sverige. Det kommer. Idag var det bara till mina amerikanska tjejkompisar. Och självklart så när jag är i en av affärerna så kommer Cecily och Lauren där. De hade också handlat. Inga ville visa sina paket och påsar, men vi ville ändå hälsa och snacka. Väldigt spänd och pinsam stämning, men också rätt roligt. Så är det när det är julhandel på gång.


Karaoke och julparad

Helgen innebar en hel del saker, men jag behöver inte gå in på allt. Huvudsaken är iaf magdans, karaoke och julparad.

 

I torsdags var jag, Lauren, Cecily och Vaios på en marockansk restaurang för att kolla på när Elyse och hennes dansgrupp skulle uppträda med arabisk magdans. Det var en trevlig kväll med god mat, bra underhållning och trevlig stämning. De flesta dansade bra också. Tyvärr blir det inga bilder varken här eller på Facebook, pga av Elyses veto :P

 

Lauren, Cecily och Elyse på förfest i torsdags!

 

Senare på kvällen var det mer fest. Förfest hos Vaios och sen drog vi vidare till ett karaokeställe uppe i La Mesa. Det var roligt med sånger (även om inte jag fick sjunga, jäkla karaoke-fürer). Tjejerna fick dra sina även om Elyse inte fick sjunga sin Janis Joplin. Men sen blev det en massa tjafs och bråk utanför som vi kunde varit utan.

 

Lauren, Elyse och Cecily sjunger karaoke (fler bilder på fb)

 

På fredagen gick jag och Jocke till gymmet, men inte för att träna. Vi skämde bort oss med att basta och bada jacuzzi. Bara för att vi kunde. Yeah.

 

På gymmet fick vi höra av en man i bastun att det skulle vara julparad på State Street. Jag och Jocke skyndande oss hem, hämtade Andreas och drog bort till State. Vi stod och kollade på paraden och det var väldigt trevligt. Marschband, tomtar, pyntade bilar, cheerleaders, flaggor, nyvalda borgmästaren Helense Schneider och så en stor uppblåst ballong-pepparkaksgubbe som svävade över allting. Det hela var mycket trevligt.

 

Mycket publik längs hela State Street

 

En stor flygande pepparkaksgubbe!

 

Ett av många marschband

 

Cheerleaders

 

Häst och vagn

 

Lastbil med barn och fult målade Disneyfigurer

 

(fler bilder på Facebook)

 

Vi sen gick vidare och åt god pizza på California Pizza Kitchen och sen vidare till Victoria där vi tittade på film (Semi-pro med Will Ferrell, väldigt rolig).

 

Vi har mycket plugg nu. Har gjort min portfolio till Fotojournalistiken klar nu. Vi skulle ta 10 bilder från hösten. Tyvärr var vi tvungna att ta från olika uppgifter, vilket är tråkigt eftersom vissa uppgifter är jag väldigt nöjd med men vissa inte alls. Vi skulle också välja en låt som ska spelas under tiden som bilderna visas upp. Gissa vad jag valde. Japp, E-Type! På tisdag kväll när vi äter pizza i klassen och kollar på bilder så ska jag lära amerikanarna vad äkta svensk finkultur är :)

 

Imorrn, söndag, blir det väl plugg och kanske lite gym. Sen börjar den jobbiga finals-veckan, som dock kommer innebära både plugg, prov och fest. Sen blir det Los Angeles innan vi ska åka hem. Usch, ska jag redan hem? Det ska bli jätteroligt att träffa alla hemma, men kommer sakna folket här med. Men jag kommer tillbaka snart igen.


Min egen död. Och julkänsla. Och bilder!

Det blir många olika saker i dagens inlägg, med både text, jättemånga bilder, musik och video.

 

Det är julstämning i stan. Alla lampor och dekorationer har kommit upp. Hela State Street ser ut som Jul På Liseberg. Väldigt fint, framförallt på kvällen och natten. Det är dock fortfarande väldigt skumt att se palmer med julgransbelysning i… Vi skulle ta bilder på sånt till fotojournalistiken. Var ute med Jocke och Andreas mitt i natten i måndags och tog bilder. Blev väl inte så jättebra, men här kommer lite grann.

 

Julkänsla på State Street

 

Och nåt annat som ger julkänsla: Jag har köpt julmust och glögg! Hittade det på World Market på State så det var jag tvungen att köpa. Det smakade himmelskt.

 

 

Det är mycket att göra i skolan nu. Finals är det som avslutar terminen här. Ska ha två prov nästa vecka, och två inlämningar av projekt. Ett av dem har jag redan gjort och lämnat in. Det blev en tidning som jag har gjort av alla projekt jag gjort i Mediadesignen under terminen. Varje bild jag har gjort under hösten använde jag som att det skulle vara en riktig bild och så skrev jag en kort artikel om den. Väldigt roligt faktiskt, men mycket att göra. Fast jag blev nöjd med resultatet. På onsdag får jag se om läraren och resten av klassen också tycker det.

 

Min tidning

 

Min tidning

 

Vi hade en rätt konstig men intressant uppgift på journalistiken. Vi skulle skriva om vår egen död. Vi ska skriva obituaries, dödsrunor, alltså artiklar om personer som nyligen har dött. För att ha en bra person att skriva om skulle vi välja oss själva, för det är den person vi vet mest om. Vi fick välja själva på vilket sätt vi skulle dö.

Jag visste inte vad jag skulle välja. En hjältedöd hade varit coolt. Men det orkade jag inte göra, så det blev en flygolycka istället.

Det var skumt att skriva om sig själv som att ”han var” istället för ”jag är” men också roligt. En intressant uppgift hur som helst.

 

 

Väderbilderna blev också klara denna veckan. Fick till och med ett ”pretty” på dem. Yeah. Här kommer de tre.

 

Dimma


Sol

 

Solnedgång

 

 

 

Min M-tangent har lossnat från mitt tangentbord. Råkade pilla bort den igår när nåt hade fastnat under den. Så nu är det ett hål där, och en gummiplupp, så det är jobbigare att skriva nu.

 

Äh, vad sjutton, jag slänger in en bild på en krabba bara för att jag har tråkigt

Krabba

 

Lite musik nu, det har det verkligen inte blivit mycket av på min blogg. Två låtar har förföljt mig i mitt huvud den här veckan. Den första är Rihannas Russian Roulette. Väldigt skön och otäck låt.

 

Den andra är Lady GaGas låt Bad Romance. En häftig låt men med en ännu häftigare video. Den är regisserad av Francis Lawrence. Här kommer den som avslutning på dagens långa inlägg:

 

 

Ha det bra så länge!


RSS 2.0