Årskrönikan 2009, del 2. Mitt år 2009

För sjätte året i rad är det nu dags för min årskrönika. En tidigare finns att läsa här på bloggen, de tidigare finns faktiskt tillgängliga på Lunarstorm, för er som har det. Det var där jag publicerade dem förr.

 

I år är dock krönikan uppdelad i två delar. Förra delen kom igår, med nyheter och sånt som en vanlig årskrönika brukar ha med. Här kommer nu min helt personliga istället.

 

Innehåll i krönikan

 

 • Mitt 2009
 • Lite bilder
 • Mina gissningar om 2009 – hur gick de?
 • Mina gissningar om 2010

 

Oj, var ska jag börja. Det har hänt väldigt mycket det här året, men jag tar och går igenom det kronologiskt tror jag.

 

Året började med att jag skulle avsluta mina studier på journalistutbildningen JMG på Göteborgs Universitet. Jag och Elin höll på med vårt arbete om Island som vi hade börjat med på hösten. Vi färdigställde det med redigering, granskningar och allt som ska göras. Jag blev väldigt nöjd med vårt resultat, och det tror jag att Elin blev också.

Sen skulle vi läsa de andras arbete och efter hårda granskningar och genomgångar av allas arbete var det slut. Mina studier på journalisthögskolan var slut, och jag fick min kandidatexamen. Men framförallt: jag var klar. Vad skulle jag göra nu?

 

Jag hade iofs redan sökt till en kurs i Internationella Relationer. Det hade jag tänkt göra för att ha nåt att syssla med under tiden som jag letade efter nåt att göra. Det var rätt intressant att läsa, men mycket mer plugg än vad det hade varit under de föregångna åren på JMG.

 

Jag träffade dock flera bra nya vänner där. Hängde en del med Johan och Dominik, men framförallt en bra kompis som betydde mycket för mig under våren. Hon vill bli kallad ”Stabben”. Hon bodde bara en hållplats från mig så vi träffades många gånger och kollade på film och pluggade. Men ännu mer kontakt höll vi via MSN faktiskt. Vi satt och kollade på samma tv-program hela eftermiddagarna och kommenterade dem. Sen satt vi uppe halva nätterna och diskuterade allt mellan himmel och jord. Vi flummade ofta ut totalt. Väldigt rolig vår var det.

 

Var med Katta, Carro och Linda på roadtrip upp till Umeå för att hälsa på Andreas. Det var en lång bit att åka, men vi hade väldigt roligt. ”Vaaaaar är tvålen, farfar?”

 

Redan under våren började också valrörelsen för EU-valet. I Muf Göteborg gjorde vi mycket och det var intensivt fram till valet i juni. Det var mycket att göra, men väldigt kul. Fick många nya vänner även där, och träffade de flesta av kandidaterna till EU-parlamentet också. Men det kändes också på nåt sätt bara som en uppvärmning inför det ”riktiga” valet som kommer 2010.

 

Sommaren jobbade jag på Hallandsposten. Hade hoppats få jobba som reporter men det blev redigerare igen. Hade väldigt kul dock, framförallt med så många härliga arbetskompisar. Rätt många flummiga dagar och kvällar med Thomas, Maria, Dalila, Hanna, fotograferna och alla andra. Det räcker med att jag säger boktstavskex, Brüno, sniglar och igelkottar. Okej, ni andra fattar nog inte alls vad jag snackar om, men det gör nog Dagis :)

 

Under våren och sommaren hade jag mer och mer övergett idén att hitta ett jobb och var istället mer inställd på att göra det jag alltid ha velat göra: åka till USA och plugga. Under våren kollade jag igenom flera möjligheter. Katy som jag träffade i USA 2008 hjälpte mig att kolla upp möjligheter till att plugga på Oklahoma University (Sooners!) Men jag kollade också andra saker. Daniel skulle åka till Washington med en organisation som heter IBS. Jag kollade upp dessa och såg att de på sitt program hade med journaliststuider i Kalifornien. Låter inte helt fel, tänkte jag. Så jag sökte dit. Och jag kom in! Var väldigt glad över detta.

 

Så våren och sommaren blev väldigt mycket att förbereda för min flytt till Santa Barbara. Det innebar ansökan om visum, CSN-pengar, åka till amerikanska ambassaden i Stockholm och få ut visumet, köpa nya väskor, kläder och en massa annat.

 

Så kom då äntligen augusti, och jag skulle flytta till USA för att plugga. Min dröm hade kommit i uppfyllelse. Det skulle bli helt fantastiskt hade jag föreställt mig. Och det har det blivit också.

 

Mycket av det som hänt har jag skrivit i bloggen redan, så jag behöver inte ta upp allt. Men en del kommer ändå här.

 

När jag flög till USA var det en massa stress och krångel, men jag kom fram. I mitt hus väntade tre svenskar som jag sen har bott med under hösten: Jocke, Andreas och Emil. Vi har funkat väldigt bra tillsammans, och haft väldigt skoj, många roliga fester och tillsammans lärt oss om livet i Santa Barbara.

 

Vi lärde snabbt känna de andra svenskarna som var där. Dels för att IBS anordnade träffar för oss svenskar, men också för att det var mest svenskar i SB just då. Amerikanarna var fortfarande på sommarlov i början, så det var lätt att komma i kontakt med svenskar.

 

Två amerikaner flyttade senare in i vårt hus. Vårt hus kan jag ju nämna, det har sugit. Översvämning, mögel, råttor, icke fungerande tvättmaskin/tv/internet är bara några av de problem vi haft. Och området har heller inte varit någon höjdare.

 

Men i övrigt är jag hur nöjd som helst. Jag trivs med allt annat; vädret, staden, landet, skolan, utbildningen, collegelivet, människorna.

Vädret!

Sex dagar totalt som det har regnat under tiden jag varit där, resten sol. I början låg man på stranden hela tiden, men sen kom skolan att ta mer och mer tid.

Staden!

Santa Barbara är en småstad stor som Halmstad, fast med mer roliga grejer att göra. Och så kan man sola, bada, shoppa och göra en massa annat med. Man kan också cykla eller gå vart man än ska, det är bra. Jag brukar också några gånger i veckan vara ute och springa längs stranden i solnedgången. En helt fantastisk känsla, och något som jag hade föreställt mig innan jag kom hit. Och det är lika underbart som jag trodde.

Landet!

Det är riktigt häftigt att bo i Kalifornien och USA. Mycket är annorlunda, men det mesta är bra. Roligt att få prata engelska.

Skolan!

En otroligt vackert belägen skola (även om backen är jobbig att cykla upp för) och fräscha lokaler för det mesta och väldigt bra personal. Matsalen är också bra.

Utbildningen!

Trots att jag har en kandidatexamen i journalistik så har jag lärt mig otroligt mycket under den första terminen, vilket får ses som ett väldigt bra betyg. Vi har haft väldigt bra lärare, roliga uppgifter, bra krav på oss själva och inte för mycket att plugga. Det har varit många inlämningsuppgifter och liknande, men inte så mycket att sitta och plöja igenom tjocka böcker, som jag vet att vissa andra har haft.

I kursen Fotojournalistik är det två häftiga grejer som jag särskilt gillade. En gång var vi vid brandkårens träningsanläggning där de tände eld på saker, körde med brandbilen, gick in med rökdykare och liknande, bara för att vi skulle få ta bilder. Och liknande var det när en polis hälsade på oss och visade sina vapen och gjorde ett gripande – bara för att vi skulle få ta bilder.

I journalistikkursen var det roligaste att följa borgmästarvalet i november. Vi fick gå runt till de olika segerfesterna/depparfesterna och prata med både nya och gamla borgmästaren samt de som blivit invalda i City Council.

Collegelivet!

Det är fantastiskt att leva collegeliv, och vad som är nästan häftigare är att det mesta faktiskt är som på collegefilmerna, framförallt festerna. Folk dricker ur röda plastmuggar, det finns öltunnor, snygga människor och en grym stämning.

Halloween måste upplevas i USA! Flera dagar av fest där alla är utklädda, och till olika saker varje dag. Det var jätteskoj att alla verkligen gick in för att skaffa bra dräkter. Själv var jag ninja och Raphael från Teenage Mutant Ninja Turtles.

Människorna!

Det finns så oerhört många härliga människor överallt i Santa Barbara. Jag har fått så sjukt många kompisar och flera väldigt nära vänner. Det är aldrig tråkigt. I början var det mest svenskar jag hängde med. Maria och Maria som jag läser det mesta med, samt Steffi och de andra tjejerna från deras hus. Johanna och de andra från Chapala har varit väldigt coola att hänga med. De härliga killarna från Victoria (dit jag flyttade sista veckan innan jag åkte hem!) och så galningarna på Garden :P

Efterhand började jag umgås mer och mer med amerikaner. Framförallt vill jag tacka Cecily, Lauren och Elyse för allt den här hösten, och jag hoppas att vi kommer att ha lika roligt till våren.

 

Året avslutades med att de kilarna jag flyttat in med (plus/minus några) åkte till Los Angeles i några dagar innan vi for hem för julledighet. Julen i Sverige (med snö!) firade jag i Getinge med föräldrarna. Dagarna innan och efter har jag dock varit runt som en skållad råtta för att träffa så många kompisar jag kan under de veckorna jag är här. Det har varit stressigt, men väldigt kul att se folket igen. Dock längtar jag tillbaka till Santa Barbara.

 

I år har jag också blivit bra på att blogga. I höst har jag skrivit rätt mycket i bloggen. Vill tacka alla mina läsare för det här året, och hoppas på att ni fortsätter följa mina äventyr även 2010. Det är roligt också att få kommentarer, och det är kul att ni kommenterar både på bloggen, på Facebook eller direkt till mig på msn.

 

Året har givit mig enormt mycket erfarenhet, nya lärdomar, nya vänner och ett bra liv. 2009 har nog varit mitt kanske bästa år hittills.

 

Lite bilder från det gågna året

 

Examen från journalisthögskolan i Göteborg i januari


Gänget uppe i Umeå i april


Statsminister Fredrik Reinfeldt och jag under EU-valet i juni


Påskfest hemma hos Carro
Solnedgång i Santa BarbaraBeachvolely på stranden i Santa BarbaraPå stranden i CarpinteriaSvenskarna från vårt uhs på Halloween-festJag under Halloween som RaphaelRökdykare, bilen är tagen på en fotojournalistik-lektionJag hoppandes på stranden

 

Mina gissningar om 2009

Från förra årets årskrönika

 

 • Victoria och Daniel förlovar sig, kanske till och med gifter sig.

Ha! Det blev exakt så att de förlovade sig. Är man grym, eller är man grym?

 • Sverigedemokraterna får (tyvärr) ett par platser i Europaparlamentsvalet

Ok, där försvann min grymhet. Inget SD i EU, däremot Piratpartiet.

 • Obama gör ett bra första år som president

Att vinna Nobels fredspris är rätt bra. Han beslutade om stängning av Guantanamo och påbörjade sitt arbete med sjukvårdsreformen. Svårt att säga om han haft ett bra år, nog för tidigt för att säga.

 • Måns Zelmerlöv vinner Melodifestivalen

Nä, det gjorde Malena Ernman.

 • Svenska valrörelsen drar igång redan 2009 och det blir många politiska dueller (och klavertramp) under hösten.

Politik-snack är det ju hela tiden. Har dock inte känt av den svenska val-tempen när jag varit over there.

 • Under Sveriges ordförandeskap i EU blir det ett par protester, men inte så som i Göteborg 2001.

Protesterna kom i Köpenhamn under klimatmötet

 • Jag flyttar.

Det gjorde jag

 • HBK vinner SM-guld i fotboll!

Det blev ju inte riktigt så tyvärr.

 

Okej, ingen höjdaromgång av gissningar.

 

Men jag ger inte upp. Här kommer mina gissningar om 2010:

 

Gissnigar om 2010

 

 • Sverige misslyckas i OS-hockeyn, men bra i många andra grenar
 • Jag kommer få ett jättebra jobb i sommar
 • Den borgliga alliansen vinner valet men måste ta hjälp av Miljöpartiet för att få majoritet.
 • Under fotbolls-VM i Sydafrika sker ett attentat av något slag
 • Jag vinner en massa pengar i Las Vegas
 • New York Rangers vinner Stanley Cup!
 • Anna Anka får en talkshow
 • Arnold Schwarzenegger berättar att han vill ställa upp i presidentvalet 2012

Det var allt för i år. Hoppas att ni får det trevligt ikväll med rakter, god mat, dricka, dans, sång och allt annat ni kan tänkas hitta på. Vi hörs 2010!

Årskrönikan 2009, del 1. Nyhetsåret.

För sjätte året i rad är det nu dags för min årskrönika. En tidigare finns att läsa här på bloggen, de tidigare finns faktiskt tillgängliga på Lunarstorm, för er som har det. Det var där jag publicerade dem förr.

 

I år delar jag dock upp den i två delar. Nu lägger jag ut min korta årskrönika om nyheter, nöjesåret och sportåret. Den personliga årskrönikan som handlar om mig, samt gissningar om 2009 och 2010 kommer imorgon.

 

Innehåll i den här krönikan

 

Nyhetsåret 2009

Nöjesåret 2009

Sportåret 2009

 

Bonus!

En kort krönika över 00-talet

 

Nyhetsåret 2009

 

Kronprinsessan Victoria förlovade sig med Daniel. Sen förlovade sig också prinsessan Madeleine med Jonas.

 

Under året pratades det jättemycket om Svininfluensan. Eller åtminstone i Sverige. Här var det krigsrubriker i tidningarna så fort nån insjuknat. I USA har det inte alls varit så. Där fattar man att detta inte är mer ovanligt än när folk dör i vanlig influensa varje år.

 

Stora skogsbränder härjade utanför Los Angeles. Stora områden förstördes och flera dog.

 

Mycket har handlat om Saab i Sverige. GM vill inte ha det och först skulle svenska sportbilstillverkaren Koenigsegg köpa dem. Men sen drog de sig ur och ingen ville ha dem. Holländska Spyker försökte, men GM tröttande och bestämde sig för att Saab sak läggas ner som bilmärke.

 

I Köpenhamn försökt världens ledare komma på ett nytt klimatavtal som skulle avlösa Kyotoprotokollet. Men trots att de var där i flera dar kom de inte fram till nåt bra. Et stort misslyckande av hela världens stats- och regeringschefer.

 

Under sommaren var det val i Iran. Oppostitionen tystades men protester pågick hela sommaren i Teheran. Många dödades, men världen fick upp ögonen för förtrycket.

 

Nöje

 

I Melodifestivalen fick Grotesco-gänget hela Ryssland förbannade när de gjorde en låt som heter Tingaliin och innehöll en massa ryska klichéer.

 

Tävlingen i sig vanns av Malena Ernman med en operalåt. I Europafinalen gick det som vanligt åt helvete, och Norge vann med en fiolspelade gutt och en trolsk sagolåt.

 

Väldigt många kändisar dog det här året. Att Michael Jackson dog var den stora händelsen som påverkade hela världen och all media och nöjesindustrin stort. Andra som dog var bland andra

Patrick Swayze, Ingemar Johansson, Brittany Murphy, Jarl Alfredius, Farah Fawcett, Walter Cronkite. Ted Kennedy, Uffe Larsson,

 

Några bra låtar

Lady Gaga – Bad Romance

Flipsyde – When It Was Good

Britney Spears – If U Seek Amy

 

Bra filmer i år

Avatar, Zombieland, Inglorious Bastards, Harry Potter och Halvblodsprinsen

 

Sportåret

 

Inget lysande sportår. AIK vann Allsvenskan! Bara en sån hemsk sak…

 

Sverige misslyckades att ta sig till Fotbolls-VM. Första gången sedan 1998 som vi inte är med i ett stort mästerskap. Big time fail.

 

Helena Jonsson vann världscupen i skirdskytte.

 

Sarah Sjöström tog både et par världsrekord och guld i simningen

 

Zlatan har varit riktigt grym i år. Han vann både italienska skytteligan och mästerskapet med Inter innan han såldes till FC Barcelona. Där är han bäst av alla och leder skytteligan även där.

 

Pittsburgh Penguins vann Stanley Cup

 

 

Bonus!


Krönika över 00-talet

Jag gillar det här decenniet. Det har varit bra musik, tv-program och filmer. En väldigt viktigt och häftig grej har varit Internets definitiva utbredning och att alla använder det hur man vill. På 90-talet var internet fortfarande nytt och krångligt och fult. Nu är det en naturlig del av livet och folk skulle inte klara sig länge utan Facebook, YouTube, Wikipedia, Google, bloggar och allt annat. Alla samhällsfunktioner, hotell, resebolag, skolor, allt skulle säcka ihop utan internet. Jäkligt coolt, och det viktigaste för vanligt folk under 00-talet.

Här kommer en liten kort genomgång av åren som gått och både om mig och nyheter.

 

2000

Vad gjorde jag då, det var ju så längesen! Gick i åttan/nian och där hände det inte så mycket.

I världen så vann George W Bush över Al Gore i presidentvalet, och det har nog varit en av de saker som påverkat årtiondet mest. Hur hade världen sett ut idag med Gore som president 01-09? I Expressen sa de det rätt bra: det hade kanske inte nödvändigtvis varit bättre – men i alla fall annorlunda.

 

2001

Jag började gymnasiet och ett nytt liv tog fart. Jag gillade gymnasiet, det var kul. Jag började också med judo. Jag hade också mitt första jobb. På sommaren jobbade jag ett par veckor på lagret på Liljas Bil i Nybro.

Men det som kom att påverka alla mest detta år var självklart attackerna tisdag den 11 september. Två flygplan kraschade in i World Trade Center så att tornen rasade, ett störtade i Pennsylvania och ett i Pentagon. Tusentals människor dog. Sen dess har världen aldrig varit sig lik. Kriget mot terrorn har påverkat allt som hänt efter det. Man kan inte resa lika enkelt, regeringar tar sig mer och mer friheter och övervakningssamhället fick en ny våg. Sen om det är bra eller inte återstår att se. En direkt följd blev att USA startade krig i Afghanistan senare under året.

I Sverige hade dessförinnan demonstranter förstört halva Göteborg i kravaller på Avenyn i samband med EU-toppmötet och Bush besök.

 

2002

Vårt fotbollslag åkte till Italien för att träna, spela fotboll och festa. Det var roligt. Annars hände det inte så mycket det här året för mig.

Euron introducerades om valuta i många europeiska länder på riktigt, och inte bara som elektroniska pengar.

 

2003

Jag fyllde 18 och tog körkort. Jag och Mange åkte till Cypern för en veckas semester med sol, bad och fest. Första av många såna resor jag kom att göra de kommande åren.

USA startar krig i Irak som de aldrig verkar kunna avsluta. Detta för att hitta massförstörelsevapen säger de, men några såna hittade de aldrig.

I Sverige mördades utrikesminister Anna Lindh. En sorglig dag för Sverige.

Sverige röstade några dagar senare om vi skulle införa Euron här. Tyvärr röstade folket nej.

 

2004

2004 var det många förändringar för mig. Jag tog studenten och skulle ut ur det trygga livet. Ryckte in i lumpen direkt efter studenten. Väldigt stor omställning. Det var tufft, framförallt mentalt, men jag ångrar inte att jag gjorde det. En väldigt bra erfarenhet.

I sverige ägande sig medierna hela året åt ett mord i Knutby, som hade en massa intriger inblandat. Mord, svartsjuka, sex, religiösa sekter, lögner och mycket mer.

I Madrid utförrs terrordåd på tåg som dödar över 200.

Året avslutades med en enorm tsunami som orsakats av en jordbävning i Indiska Oceanen. Flera hundratusen människor dog. Över 550 svenskar.

 

2005

Jag slutade i armén och åkte ut och båtluffade i Grekland med Mange.

På hösten började jag på Halmstad Högskola och pluggade Statsvetenskap.

I januari i Sverige härjade stormen Gudrun som fick stora konsekvenser. 17 människor dog. Eftersom jag var i lumpen deltog jag i sökandet och rddnnigsabetet efteråt.

Ett 50-tal människor dog i London efter terrordåd i tunnelbanan och på bussar.

Påven dog.

 

2006

Mycket nytt för mig. Jag flyttade hemifrån och drog till Göteborg där jag hade kommit in på journalistutbildningen på Göteborgs Universitet. Flyttade hemifrån för första gången och bodde i en etta på 19 kvadrat i Studiegånge i Björkekärr.

Jag åkte också till USA för första gången. Äntligen fick jag komma till New York på semester!

Det var val i Sverige och det blev regeringsskifte. Den borgliga alliansen vann och Fredrik Reinfeldt tog över som statsminister.

 

2007

Inget särskilt år. Var i Grekland med Padde.

 

2008

Första halvåret hade jag praktik på Utrikesdepartementet. Hade ett fantastiskt halvår med att skriva texter, fota, ta hand om statsbesök och hjälpa ministrarna. Häftigast var en stor Irak-konferens i maj där jag fick fota och se några av de mäktigaste politikerna i världen. Väldigt roligt att få bo i Stockholm (Solna) med.

Bilder från irakkonferensen kan ni se här:

http://www.sweden.gov.se/sb/d/10674

Gjorde flera resor under hösten med. Polen, USA och Island var några av de ställena jag besökte.

Större delen av året handlade om presidentvalet i USA. Barack Obama körde sina slogans on Change och Yes We Can och vann över John McCain och blev USA:s första färgade president.

Finanskrisen slog också till ordentligt, och har väl fortfarande inte helt ebbat ut.

Flera naturkatastrofer inträffade med jordbävningar och cykloner i Burma och Kina.

 

2009

Jag flyttade till Santa Barbara i Kalifornien! En stor förändring för mig, som har varit hur rolig som helst. Har pluggat, levt collegeliv, festat, solat, badat och träffat vänner för livet.

Folk i Sverige var rädda för svin-influensan, men i USA märks inte samma rädsla.

Michael Jackson (och många andra kändisar) dog vilket påverkade nöjeslivet mycket.

Alla betygen satta

Nu måste jag skryta med mig själv. Har nu fått alla betygen från höstens ämnen. Vissa trodde jag att jag skulle få bra betyg i, men vissa var jag väldigt osäker på. Men nu kom det sista betyget – och jag har fått A i alla ämnen!

 

Hurra för mig!

Så det här är en bra indikation på att jag har klarat att hålla pluggandet och fritidsnöjen/festande på en bra nivå. Känns väldigt gott.


Hockey och intervju

Nu blir det blogginlägg igen. Har två saker att ta upp idag.

 

1

Jag blev idag uppringd av Hallandsposten. Jag ska bli intervjuad imorgon angående min 25-årsdag, till en artikel som hamnar på Folk & Familjesidan när jag fyller år, alltså den 2 februari. Men eftersom jag inte är här då så tar de intervjun redan nu. Ska bli roligt att komma till HP igen. Hoppas att det är lite folk där som man kan säga hej till och att inte alla är ute på jobb.

 

2

Jag har köpt hockey-bilejtter. Jag ska se mitt livs första live-match med New York Rangers!!! Och ännu bättre: det blir ett derby!

Jag ska den 12 januari se Rangers krossa New Jersey Devils i Madison Square Garden. Nästan helt ofattbart. Jag är riktigt uppspelt just nu. Kommer bli så sjukt kul.

 

Så här kommer det se ut många gånger när Blueshirts gör slarvsylta av Brodeur och de andra New Jersey-djävlarna.

Jul, Avatar och sånt

 

Hoppas att ni alla hade en jättebra jul! Jag har uppenbarligen tagit lite ledigt från bloggen och inte skrivit på ett tag. Förlåt. Här kommer därför en liten summering av julen och helgen, och lite om vad som händer framöver.

 

Julen var väldigt trevlig. Var hemma med mamma, pappa och katten. Julen blev som en jul ska vara. Det var äntligen snö på julafton! Första gången i Getinge på många, många år. Och så en massa god mat, bra klappar, viktigaste tv-programmen (Kalle Anka, Kan du vissla Johanna och Svensson, Svensson) och sen julgodis, dricka och annat gott.

 

Lite bilder (många fler på Facebook)

 

Julgranen

 

Julbordet

 

Öppna spisen med julpynt

 

Glögg

 

Juldagen är det vanligt att gå ut. Stora hemvändardagen för alla typ. Men i år gick jag inte ut då. Första gången på flera år.

 

Annandagen träffade jag Anton. Vi hade hur skoj som helst, med ett helt nytt avsnitt av Kapten Sol. Vi gjorde också en låt om modebloggare, som de nog inte gillar. Får se om ni får höra den nångång. Vi spelade också Lips. Det är typ som Singstar, fast för Xbox 360. Det var riktigt roligt, och jag, Anton och Ida höll på hur långe som helst. (Öl var btw inblandat…) Sen blev det Tre Hjärtan.

 

Söndags träffade jag en massa folk. Först var det flera gamla kompisar från Muf Halland. Evelina, Sonny, Lundholm och en ny kille, Mikael. Roligt att se alla och sitta och snacka i ett par timmar.

 

Men träffa-folk-dagen var inte slut. Det var julmiddag och Lindskog och gänget var där. Lindskog, Birgersson, Svenne, Katta, Carro, Linda, Nina, Emelie och Bettan.

 

Vi hade knytkalas och jätteroligt med matlagning, äta och spela spel. Och sen gick vi på bio. Vi såg Avatar.

 

Alltås. My! God! Det var en helt fantastiskt bra film, en av de bästa jag sett. Den var så sjukt snyggt gjord, en bra story och bara rakt igenom ashäftig. Tyvärr såg vi den inte på 3D-bio. När jag kommer tillbaka till USA ska förhoppningsvis jag och Jocke se den på en Imax-biograf. För se den här filmen igen ska jag garanterat.

 

Betyget? Allt annat än 5 Na’vis av fem möjliga är uteslutet.

 

 

Den här veckan ska jag mest ta det lugnt och invänta festandet på nyårsafton. Drickat är inhandlat, nu är det bara raketerna kvar.

 

Jag har bokat biljetter till USA nu. Jag lät snålheten gå före bekvämligheten. Kommer flyga från Köpenhamn till London på kvällen söndag den 10 januari. Sen ska jag vänta där till morgonen och flyga till Dublin. Sen därifrån till New York City där jag ska ha några dagars semester. En krånglig resa, men 3 000 kr billigare än direktflyget. Men jag får se Storbritannien och Irland för första gången, även om det bara är flygplatserna.

 

Snart är det nyår, och då kan ni alla se fram emot min årskrönika! Det är sjätte året i rad jag gör detta med genomgång av året som gått både för mig och runt om i världen. I år blir det dessutom en liten bonus-krönika om decenniet som också tar slut på torsdag.

 

Som en förberedelse kan ni läsa den årskrönika som jag skrev förra året. Åtminstone så kan ni kolla in mina gissningar om 2009, varav många faktiskt slog in väldigt bra.


http://johanhammerby.blogg.se/2008/december/arskronika-2008.html