Roligt på fotojournalistiken

Idag har vi pratat sport på fotojournalistiklektionen. Vi ska ta sportbilder till nästa vecka, det är vår läxa. Under lektionen pratade vi om hur man ska täcka olika sporter. Det var rätt tråkigt att lyssna på sporter som man inte bryr sig om, som football och baseball. Roligare med fotboll, basket och volleyboll. Dock kommer det inte att gå, som proffsen gör, att hänga upp fjärrstyrda blixtrar i hallarna och arenorna. Jag får hoppas på att man kommer tillräckligt nära för att inte behöva stå på parkeringsplatsen känns det som.
När jag tagit mina sportbilder får ni se dem här, senast tisdag.

Men, idag fick jag beröm på fotolektionen! Äntligen! Idag var inte jag sämst :P Vår läxa till idag var skuggor. En av bilderna tog jag på mig själv, ett slags självporträtt genom gardinerna. Sen var jag, Emil och Steffi ute och tog en massa bilder (vilket vi gjorde under hela dan igår typ). Men på kvällen gick vi bort till bron vid motorvägen och tog bilder på skuggor. En av dem använde jag som läxa. Vissa av bilderna kan man dock inte visa upp i ett publikt sammanhang...

Här är mina två bilder. Tema: skuggor


Självporträtt


Totempole?
Indisk gud? Svenska studenter?

Pengar!

Fick en positiv överaskning nu när jag kollade mitt konto. Jag har fått lön! Tack så mycket Hallandsposten. Vet inte riktigt varför den kommer nu dock. Semesterersättnning? Fin tillökning i alla fall. Och häromdan när jag kollade mitt amerikanska konto så fanns också där mer pengar än jag räknat med.

Så imorrn kan jag allt kosta på mig lite mat i skolans matsal utan dåligt samvete för min plånbok :) Ska kanske till och med köpa lite nya kläder. Urban Outfitters, here I come!

Bio: Jennifer's BodyIkväll har vi varit på bio igen. Och det blev en skräckfilm igen. Eller inte riktigt.

Det var Jennifer's Body (Wiki, IMDb) med Megan Fox (Transformers), Amanda Seyfried (Mamma Mia) och Adam Brody (O.C.). Typ en skräckfilm med humor, eller trams. Men framförallt handlar den om att visa upp sexiga tjejer.

Handlingen är så här: Jennifer (Fox) och "Needy" (Seyfried) är bästa kompisar och gör allt tillsammans. Under en konsert på en bar startar en brand och folk dör. Bandet som spelade där verkar dock inte bry sig utan sångaren (Brody) drogar ner Jennifer och de försvinner i bandets van.
Hon dyker sen upp hemma hos Needy alldeles blodig och konstig och är ond och spyr nåt somser ut som olja. Hon har blivit helt förändrad. Hon börjar sen att döda killar i skolan genom att först locka dem till att vilja ha sex med henne och sen hoppar hon på dem och biter ihjäl dem och äter på dem.

Amanda Seyfried har den störta rollen i filmen, men enda anledningen till att den har fått så mycket uppmärksamhet innan den hade premiär var för Megan Fox som räknas som Hollywoods sexigaste. Och visst, hon är grymt sexig i filmen, och scenen med henne och Seyfried på hennes rum, my god! Men även om man inte räknar med detta så gillade jag filmenändå. Det var rätt rolig, intressant och cool. Tar man den på rätt sätt kan man ha bra behållning av den.

Den får godkänt med snudd på bra. 2,5 läskiga sexiga mördare av 5 möjliga.


Needy är festklädd...

Tidigare recensioner:
Sorority Row
Inglouirous Basterds

Varmaste löprundan hittills

Just nu känner jag mig fruktansvärt nyttig. Men alldeles för varm och svettig.

Nu är klockan 12:33, på dagen. Eftersom jag kom upp tidigt i morse (tack vare Jockes klassiska ouvertur-marathon) så vill jag utnyttja dagen till fullo. Så jag bestämde mig för att dra ut och springa. Det var kanske inte den smartaste idén. Idag är nämigen en av de varmaste dagarna på länge. Har ingen termometer men det är en bit över 30, det kan jag säga.

Men jag sprang min vanliga runda, längs stranden, förbi piren och ända bort till stranden tar slut. Sen armhävningar och situps och sen tillbaka. Åtta kilometer är rundan, fram och tillbaka. Det var sjukt varmt och tröttsamt, men av nån anledning så var detta min snabaste runda hittills. Drygt 40 minuter.

Nu sitter jag i trädgården och ska plugga. Trots att jag duschade för 10 minuter en sitter jag fortfarande och eftersvettas. Mysigt.

Idag blir det maskeradaffären och beachvvolleyboll.

Jättehärlig grillkväll

Vi har haft en riktigt chillig kväll här idag.

Efter mina 3,5 timmar på stranden idag drog vi till Ralphs och köpte kol och en massa mat att grilla. Vi har rengjort grillgallret, så idag skulle bli första gången vi använde den.

Och det gick. Det blev så mycket mat och alla blev riktigt jobbigt mätta. Lätt godaste och bästa maten här i Santa Barbara hittills.

Jag körde amerikanskt och gjorde cheeseburgare. Mmmmm, blev så himla fint. De andra körde svenskt med kött, potatisklyftor, sallad och bearnaise-sås. Plus tsatziki.

Det blev en jättehärlig och chillig kväll. Åtta trevliga personer, god mat och bara allmänt gött. Tack alla som var med!

Här kommer lite bilder från kvällen:


Vår kock hade dagen till ära skaffat en redneck-outfit.


En del av maten


Mmm, mat


Grillad cheesburgare, mmmm...

Var precis på väg att säga att man blir hungrig bara av att titta på bilderna. Men det går inte, är så fruktansvärt mätt nu. Och det känns så bra!

Idag kom man i säng tidigt också. Känns bra. Imorrn blir det ett besök i maskeradaffären för att kolla in grejer inför Halloween.

Spökkväll med Anden I Glaset

Ikväll har vi varit hos Elise House och haft en riktigt ockult afton. Vi har kört Anden I Glaset för att se om det faktiskt finns ett spöke där, som vissa av tjejerna har påstått. Folk har blivit utelåste utan aneldning, konstiga ljud har hörts från den helt låsta vinden och andra kusliga saker har inträffat.

Kvällen var riktigt roligt, och rätt så skrämmande också.

Ok, först, för er som inte vet vad anden i glaset är så är det så här. Man sitter samlade runt ett Ouija-bräde. Man har ett glas och ett ljus. Man ställer en fråga till anden i glaset, håller glaset över ljuset och ställer sen glaset på brädet. Brädet har alfabetet, siffror, JA/NEJ och good bye inskrivet. Så här ser det ut:


Maria H gjorde ett jättefint bräde (på engelska, eftersom det är det språk anden pratar i det här huset)

Sen håller alla deltagare (förutom den som ställt frågan) sina fingrar på glaset. Glaset kommer sen börja röra sig och så småningom ge svaren på frågorna som ställt.

Okej, redan nu vet jag att folk som läser detta tycker att vi är töntiga. Men jag lovar, det är faktiskt rätt roligt, och man ska inte dissa det innan man testat själv.

Det roliga är inte att glaset rör sig. Det vet man att det kommer att göra, och man vet att det är någon av de andra som rör på det oftast (måste dock säga att jag själv nästan aldrig en enda gång flyttade glaset) så det är inte rörelsen som är det roliga/läskiga. Det är svaren.

Eftersom det bara är frågeställaren som vet var det är för fråga (om det handlar om årtal, namn, vad som hänt, ja/nej-fråga) så blir det ofta svar som passar in kusligt bra. Så under kvällen fick vi veta följande saker om spöket/anden/whatever som finns hemma hos tjejerna på Elise, och vad som kan ha hänt:

 • Någonting hände där 1996 (det fick vi flera indikationer på, vid flera olika frågor)
 • Någon dog
 • Det var inte ett mord (troligen en olycka)
 • Polisen var där
 • Någon har hängt sig eller blivit hängd
 • Nån som hette/heter/kallas Mimi har dött eller ska dö
 • Anden vi talade med var troligen en man
 • Nånting finns där FOR EVER.
 • På frågan om anden förlorat en kärlek blev svaret bara SAD
Plus en del annat


Jag bryr mig inte om ifall ni säger vi är töntiga. Jag tyckte det var jävligt roligt och coolt. Just för att typ alla frågor fick relevanta svar utan att nån som påverkade brädet visste om det.

Vi blev inte klara med kvällens anden i glaset. Ljuset dog ut, folk blev trötta, folk ville sova, vinet tog slut, annat blev intressant.

Vi kommer nog fortsätta nån annan gång. Folk ville fortsätta hos oss, men eftersom vi inte har märkt av nåt spöke här så vore det nog onödigt. Förhoppningsvis kan vi fortsätta vårt quest om vad som hände på Elie Way 1996 som tydligen fortfarande är av betydelse i andevärlden...


Typ så här ser det ut. Bilden togs dock innan vi börjat på riktigt, för att inte reta upp anden med fotoblixtrar :)

Efter Anden i glaset hade vi en massa andra roliga diskussioner. Vi höll på jättelänge med en massa roliga diskussioner om allt möjigt. Religion, politik, uppväxt, skola, integration, övernaturliga fenomen, vår tid i Santa Barbara och en massa annat.

Fler såna här kvällar, snälla!

God glass och cool nattbild

Först lite reklam: Har hittat en ny favoritglas: Ben & Jerry Strawberry Cheescake. Hur god som helst.Idag presenterade jag min lilla bok med den lilla streckgubben. Folk tyckte den var jättegullig och bra. Fick bra mottagande. Känns väldigt roligt =)

Idag har det blivit mer fotografering. Vi skulle i läxa ta bilder med blixt. Det här är ett av kvällens coola bilder:


Coola effekter man kan göra med ljus och lång slutartid

Barnsliga läxor efter en bra festhelg

Igår lördag fick jag en hel del gjort. Var inne i stan och fixade punkteringen, skrev ut grejerna till Mediadesignen, klippte mig och köpte den nya Dan Brown-boken The Lost Symbol. Har börjat läsa den nu ikväll.

Idag har jag pluggat hela dan. Jag är faktiskt lite stolt över mig själv. Jag låg i sängen väldigt länge och skrev mins posts till Multimedian, och sen har jag suttit och klippt och klistrat ihop min lilla bok om streckgubben som är sen till sen dejt. Men det är inte den enda läxan idag som har kännts rätt så dagisaktig. Jag har gått runt med papper och färgpennor och gnuggat saker så att mönstret fastnar och bildar nån fin liten grej. Har kännts väldigt barnsligt men lite kul. Har också gått runt och fotat mönster. Väldigt skumma grejer jag har för mig. Men det är skolarbete.


Sånt här trams har jag tagit kort på idag :P

Steffi och Emil har lärt sig skata idag. Typ. Jag lekte sportfotograf och tog en massa bilder på dem. Här kommer en:


Så här kan man ju också åka


Festerna den här helgen har varit väldigt roliga och speciella. Torsdagen på De La Vina var jätterolig. Varför har ni inte fest där oftare? Ett stort hus och en enorm trädgård.

Umegänget har kört maskerad på två av festerna i helgen. Och desutom har de haft ett Special Apperance av Sophie från London. I fredags var det hippiefest. Eller, de hade hippietema, liksom Jocke och Ludde. Jocke körde dock lite Rambo först på kvällen. Han har också köpt en cool robotarm med en hand som man kan skjuta iväg.


Ida och Ellie körde hippietema


Innan han blev hippie var Jocke Rambo, med robotarm


Hetta, Elli, Filip och Sophie på hippiefesten

Fredagen avslutades i IV där vi träffade min klaskompis Cecily, och var på en fest där någon fyllde år och bjöd på vodka. Vi sjöng Ja Må Han Leva för honom. Han kan inte svenska.

I lördags var vi och kollade på halva football-matchen. De sög. Igen. Cheerleaderna var bätre den här gången, så vi kunde kolla på Linnea och Cecily istället.

Efter halvtids-uppvisningen drog vi till Victoria House. Dagens tema var visst pirat, för det var Internationella Piratdagen igår. Ume/London-gänget körde på detta. De hade dessutom träffat några killar som verkligen körde pirattetmat. En av dem hette Fire-Penguin Disco Panda. Ja, han hette faktiskt det. Han har ändrat sitt namn till det. Han visade sitt ID-kort.

Sen blev det IV igen med en stor fest i nåt slags lägenhetskomplex med en stor utegård som var ett enda stort dansgolv.

Innan hemgång gick vi till Dominos och åt fyllepizza. Jag hade en väldigt kosntig grej med kyckling och makaroner. Det var inte meningen, men det var rätt gott visade det sig.

PS: Jag blev väldigt mobbad igår för min "man purse". Det var min SBCC-väska som jag hade drickat i. Sluta retas, Elise House! :P

Nu ska jag kolla på nån film innan det blir godnatt för mig.

Punktering =(

Det blir ett lite kortare inlägg idag. Mer kommer imorrn, och då kommer bilder ockå.

Idag har jag en hel del saker att göra. Jag har fått punktering på cykeln så det måte fixas. Ska även till Fedex Kinkos och skriva ut min Mediadesign-bok. För uppenbarligen kunde man inte skriva ut färg i skolan utan lärarens tillstånd, och hon var inte där så det gick inte. Nu kommer det bli mycket dyrare :/ Ska kanske köpa den nya Dan Brown-boken, och kanske klippa mig med.

Igår var det en riktigt rolig festkväll med förfest hos oss där hälften körde hippie-tema. Jocke var typ mer rambo ett tag :P en blev det rolig fest i IV, och lite efterfest här. Och ikväll blir det samma sak, fast bättre.

Bilder kommer imorrn, jag lovar. På Facebook kommer de nog tidigare.

Roliga fotolektioner nu

Fotoletktionerna börjar nu bli riktigt roliga, för nu får vi ta bilder också :) Tidigare har vi mest gått igenom vad vi ska göra under hösten, samt en massa teori. Det var iofs varit nyttigt, lärorikt och intressant, men nu har vi alltså fått börja fota med.

Jag gick med Maria och Maria runt på skolgården i mörkret och skulle ta bilder med blixt. Det var uppgiften. Två stycken skulle man ha, och de fick inte se likadana ut. Vi gick runt och tog mest bilder på varandra i olika poser. Jag har väldigt lätt att posera har jag märkt :)

Jag hade dock dålig fantasi. Vilket också visade sig på lektionen. Jag vet inte varför jag valde bladbilden, men hur som helst, den är riktigt tråkig och ful, och det fick jag höra också. Men det var roligt ändå.

En sak som är väldigt roligt med fotolektionerna är att läraren har en sidekick, precis som i talkshows. James Sinclar (St Claire?). Det är stackars James som sitter jämte och hjälper till, och hamanr alltid i lärarens skämt, hackas på när något går fel och får hjälpa till med allt möjligt. Tror han är en utgången elvev som går med vid sidan om. Det är riktigt roligt hur som helst. Och han verkar trivas med det.


Min fula bladbild


Maria leker med en lampa


Marias foto av mig


När fan ska mina Adobeprogram funka? Jag har testat allt i ett par veckor nu. Varken lagliga eller andra versioner funkar. Det går helt enkelt inte att installera, inte ens gratis-trial-verisonen som Adobe har på sin hemsida. Fail-Adobe! Mina uppgifter i Mediadesign och Multimedia hade blivit så himla många gånger bättre om jag hade haft programmen här hemma och kunnat jobba med det när jag vill. Nu måste jag gå till skolan och få det gjort, och då försvinner motivationen som en snöboll i helvetet.

Åt förresten en himla god sallad i skolan idag. Jättebra, god och billig. Sallad, tomat, kyckling, tonfisk, jordgubbar, krutonger, melon, bönor, kikärtor, gurka, pastasallad och mycket, mycket mer. Hur gott som helst, och min portion idag kostade bara 3,94.

Imorrn har vi prov i journalistiken. Hjälp

Bilder på lilla gubben i den stora staden


Det är inte bara utomhus det är roligt att plugga. Ikväll har jag legat och pluggat i sängen och ätit jordgubbar och druckit vanilj-cola. Underbart.

Jag har jättesvårt att komma på vad jag ska göra till Mediadesign-uppgiften. Jag började göra en serie med en streckgubbe. Blev väl rätt okej. Men idag fick jag en idé - Jag ska ta bilder ute i verkligheten, som ser ut som de platser jag hade tänkt till serien. Sen ska jag ställa ut min streckgubbe på ett papper där. Sen snygga till det i Illustrator, antingen bara gubben på blocket eller hela bakgrunden också.

Så jag gav mig ut och fotade mitt block med en gubbe på i olika miljöer i stan. Det var rätt pinsamt. Eftersom blocket är så litet och jag ville ha bilderna lite från gubbens perspektiv så var jag tvugen att ligga ner på marken, mitt i stan. Äh, jag hade en kamera, och då tror väl folk att jag har nåt viktigt projekt att göra och då bryr de sig inte. Och jag hade ju faktiskt det.

Det blev bilder på torttoaren, bion och vid järnvägen. Jag stod jättelänge vid järnvägen och väntade på att ett tåg skulle komma. Precis när jag var på väg att ge upp så hörde jag signalen och bommarna åkte ner. Då, snabbt fram med kameran och gubben och en massa fina bilder.

Eller gubbe, iofs. Har inte bestämt om det är en gubbe. Kan vara en tjej. Han ska också ha en flickvän eller pojkvän. Vet inte vad nån av dem är än, men det kan var och en hitta på själva. De kommer hur som helst se likadana ut. Men jag gillade namnet Lilla Gubben. För han var så liten och alla andra människor så stora.

Lite bilder från Lilla Gubbens dag :P


Väntar vid tågetEnsam utanför bion


Ska beställa biobiljetter

Japp, såna här läxor har jag faktiskt :)

Writing/reporting-läxan är klar, snart också delar av multimedian. Nu är det bara Mediadesignen kvar. Men det får jag fixa imorrn på sex-timmarshåltimmen.

Bio: Sorority RowDet här blir bra. Varje gång vi varit på bio så skriver jag en recension - så kan jag träna på en eventuell karriär som nöjesreporter om nu det erbjudanet skulle komma :)

Efter dagens pluggdag fick bio bli en bra avslutning. Och äntligen lite skräckfilm också. Det var längesen jag såg det på bio. Såg Mirrors nång förra året med Andreas tror jag.

(PS, om ni ska se den kan ni ändå läsa vidare, jag skulle aldrig spoila nåt)

Jaja, kvällens film var Sorority Row (Wiki, IMDb). En skräckfilm, där handligen är så här: Ett gäng tjejer på en studentförening ska spela en kille ett spratt efter att han varit otrogen. De låtsas att en tjej dör, och det är hans fel. Men sen går det fel och hon dör på riktigt. De måste lova att det här inte får bli känt utanför gruppen. Men efter graduation börjar det hända hemska saker...

Känns det bekant? Jag tänkte direkt på Jag Vet Vad Du Gjorde Förra Sommaren. Ta den filmen, mixa med Scream och lägg till Girls Gone Wild så har du den här filmen. För det är mycket tjejer. Ojojoj. Snygga tjejer, nakna tjejer, tjejer all over the place! Snyggast var de som spelade Cassidy och Maggie.
(För er som gillar killar kan jag säga att det var ett par bara bringor där med, men inte lika mycket).
Jag blev lite fundersam att inte våra Wentworth-fester är som de på den här filmen. Det får det bli ändring på. Förutom det att folk dör då.

Skräcken var, som i skräckexemplena ovan väldigt mycket överasknings-skräck, alltså "WAAAH! där blev du rädd". Inte så mycket krypande känsla eller långa obehagliga scener. Mycket var standard men ett par grejer överaskade mig positivt. En grej kan jag säga. När ett badrumsskåp med spegel öppnades och sen stängdes igen så var det INTE nån bakom personen. Tack för det, för den klyschan är nog den vanligaste i skräckfilmer av den här sorten.

Skön stämning totalt sett med flera överaskande saker, men mycket man kände igen. En helt okej skräckfilm. Se den om ni vill ha en skräckfilm som påminner om Scream och JVVDGFS. Kan dock säga att enligt trailerna (underbart att det är så många trailers på amerikanska biografer!) så kommer det många skräckfilmer under hösten. Ska bli härligt att sitta i biomörkret och bli skrämd lite till. Det är riktigt härligt :)

Betyg: 2,5 Fälgkors av 5 möjliga.


Jessica, Claire, Cassidy och Elle ute på en mörk väg

Tidigare recensioner: Inglouirous Basterds

Football!!! *Gäsp*

På begäran av många tar jag bara upp gårdagens football och hamburgerbesök.


De rödsvarta är SBCC

Igår var vi på SBCC:s footballplan för att kolla in skolans lag. Och cheerleaderna. Linnea som bor i Elise House är med i cheerleading-laget så vi där minst lika mycket för att heja på henne som själva football-laget.

Om vi börjar med matchen. De sög. SBCC var helt enkelt inte bra. Eller om det var motståndarna som var så överlägsna. Vi gick i halvlek iofs, så de kasnke hämtade upp sig. De låg dock under med 3-14. Inte så mycket iofs, två touchdowns och de är förbi. Men det såg inte ut som att de skulle orka med det.

Så jag måste faktiskt säga att Oklahoma University kicks ass jämfört med SBCC när det kommer till football. Jag var ju där förra hösten och kollade bland annat på deras lag, Sooners. De ägde sönder motståndet, det var 85 000 på läktarna och stämningen var total. Tyvärr har SBCC lite att hämta upp där...

Linnea var grym som cheerleader, men hon fick inte vara med så mycket. Men det hade behövts, för många var faktiskt inte så bra, och flera var rätt osynkade.


Linnea till vänster

Efter matchen gick vi ett hamburgerställe med hawaiianskt tema. Jättegoda burgare och pommes. Det var väldigt nice!


Emil tog en stor sallad. Men han åt upp den!

Idag blir det plugg, plugg, plugg. Jippi...

Storhandlat - och ikväll blir det football!

Jäklar vad mycket vi handlade idag, jag och Emil. En hel kundvagn var. Så mycket mat har jag aldrig handlat förut. Anledningen till att vi kunde göra det var att Emils klasskompis Madeleine hade bil och hon körde oss hem. Därför kunde vi köpa en massa stora saker som man inte orkar bära när man går eller cyklar. Köpte bland annat 24 flaskor iste och 12 burkar Vanilla Coke. Även vatten, en gallon mjölk och annat som tar stor plats. Köpte förövrigt jordgubbar också. Kostade bara 99 cent. Har dock inte smakat dem än, så vi får väl se om de är bra.

IV igår var tråkigt. Liksom efterfesten. Det var mycket roligare på förfesten. Men förutom festerna var gårdagen väldigt trevlig... :)

Ikväll spelar SBCC:s football-lag match. Vi ska dra dit senare. Vet dockn om det kommer finnas några platser, för det komer säkert vara populärt. Linnea ska för övrigt vara med i cheerleading-laget så vi ska dit och heja på henne också. Vet inte om man får ta bilder under matchen men om man får det så ska ni få se bilder imorrn, det lovar jag!

Nu idag har jag legat i min säng och pluggat fotojournalistik. Det är himla fint att ligga och lysna på musik och läsa en massa intresanta saker. Jag har plugglistan på på Spotify. Bara lugna softa låtar typ. Just nu är det E-Type (surprise!) med You Will Always Be a Part of Me. Låten som han gjorde till Vetenskapens Värld-avsnittet om Birka. Bara så att ni vet.

Ska väl ligga här och plugga lite till och sen ska jag ut och springa. Usch, den här veckan har jag varit aldeles för lat. Nu måste jag ut och röra på mig. Det är dock rätt varmt så jag får väl se hur mycket jag orkar. Om jag kollapsar av värmeslag så får jag väl skriva nästa blogginlägg från sjukan :P Nä, jag bara skojar. Oroa er inte!

I går var det förövrigt elfte september. Inte mycket minnessaker, men vissa saker märkte man. Alla offentliga byggnader flaggade på halv stång. På skolan hade de visst satt ut en massa flaggor, men jag var aldrig där igår å jag såg det inte.

Grattis för övrigt till Baja! (Och ni andra som fyllde år också). Jag hör av mig nån dag för ett mer personligt grattis.

En månad i Santa Barbara - en summering

Först lite om igår. Jag, Jocke och Andreas tog en after school-öl för första gångaen . Det var hur nice som helst. En öl på en uteservering i solen på State Street och sitta och kolla på folk. Underbart! Vi har inte kunant göra nåt sånt eftersom alla andra är under 21 och vi inte har velat lämna dem i sticket. Men igår tog vi det ända...

Igarkväll var vi också på en riktigt internationell fest. Vi från vårt hus (plus David) var de enda svenskarna för första gången typ. Det var folk fran Tyskland, Frankrike, Schweiz, Italien, Norge och kanske nån amerikan också. Vi testade att gå till Sharkeez också. Det var rätt schysst ställe.

Så där ja, nu var jag klar med gårdagen och redo för en genomgång av min första månad i Santa Barbara. Jag har delat in det i olika områden och punktlistor. Strukturerat och bra ;)

Min sammanfattning so far:

USA/Kalifornien/Santa Barbara
 • Stan är hur nice som helst. Precis lagom stor. Atmomsfären är bara härlig.
 • Vattnet i havet har blivit varmare, men det är fortfarande inte allt for varmt. Men det går att bada.
 • Vattnet i kranarna däremot ar jattekonstigt. Det smakar swimmingpool. Det går att dricka, men det är inte gott.
 • Överångsställena är tända för fotgängare tre sekunder, innan den röda handen börjar blinka. När man går över är det dock inte görnt utan en vit gubbe. Istället för att säga "nu är det grönt" får man säga "nu är det vitt".
 • Alla kör bil. Överallt. Inte konstigt när bensinen kostar 5 kr/litern. Det är bara vi svenskar som cyklar och går.
 • Trots detta är SB-borna inte särskilt överviktiga. Folk verkar ta bra han om sina kroppar, och den där bilden av överviktiga amerikaner tämmer inte här.
 • Jag hade ju också oroat mig för den amerikanska maten och att man skulle gå upp mycket i vikt. Men så är det inte, snarare tvärtom. Bra mat och mycket motion har gjort att jag snarare gått ner i vikt.
 • Snabbmat är rätt svårt att hitta i centrum. Det finns bara ett McDonalds, inga BK, In&out eller Jack-in-a-box. Däremot fler restauranger och caféer.
 • Läsk är dock billigare än vatten i affären
 • Nationalsporten är varken baseball, football eller basket. Det är beerpong. Alla amerikanser kan det, alla känner till alla regler, och alla är riktigt bra på det.
 • Amerikanerna har en massa mynt som är helt hemska. Plånboken fylls av encentare hur snabbt som helst, och de mynten är helt värdelösa.
 • De hemlösa verkar ha en tävling i att skriva roligast skyltar. "RRR, I'm a pirate, gimme money for rum!" osv.
 • Det finns inga billiga mobilabbonemang här i USA. Ett pra hundra kronor i månaden måste du minst punga ut med, oavsett vad. Och det finns inga coola telefoner här. Alla är för basic. Det enda som sticker ut är iPhone, men den är ju så inihelskotta dyr.
 • Här finns fullt med mexikaner.
 • Kalifornien är lika chilligt som det framstår på tv.
 • Amerikanska tidningar är fula och dåliga
 • Folk dricker inte Budweier för att det är gott, utanför att det är billigt
 • När man hälsar på nån måste man använda minst två olika rörelser med handen, helst en slap följd av en fist.
 • Man säger aldrig hello. Man säger 'sap?
 • Nyser man i en affär får man minst tre personer som man inte känner som säger "Bless you"
 • I affären får man aldrig packa matkassarna själv. Det har de personal om gör åt en.
 • Ingen bryr sig om svininfluensan
 • När man skriver sms till en amerikan måste man använda minst ett ord som innehåller en siffra, typ 2night.
 • Det är väldigt backigt och bergigt här. Det märks på morgonen när man ska cykla till skolan som ligger uppe på ett berg, typ.
 • Alla amerikaner tycker det är coolt när man säger att man är från Sverige.
 • Många amerikaner kan ett ord på svenska. Det börjar på F
Människorna här
 • Svenskarna jag bor med är hur sköna som helst. Gillar dem jättemycket och vi kommer överens bra och gillar samma saker.
 • Även de andra svenskarna är jättehärliga och jag har fått en massa nya vänner som jag hoppas att jag kommer fortsätta hålla kontakten med även i Sverige
 • Amerikanarna jag bor med håller sig mycket för sig själva. De är rätt chilliga dock, liksom deras kompisar som brukar vara här. Men de diskar aldrig.
 • Övriga amerikaner har jag inte dock inte träffat så mycket. Men de som jag lärt känna på skolan, och de jag träffat i IV är väldigt trevliga
Skolan
 • Mycket av utbildningen är som i Sverige, framförallt journalistutbildningen i Göteborg. Inte så mycket teori eller läsa, utan mer att göra olika uppgifter.
 • Campuset är som jag föreställt mig det. En massa byggnader, träd och grönområden.
 • Skolan har stadens bästa utsikt. Vart du än är i skolan ser man nåt fint. Och footballstadion har nog det bästa läget jag någonsin sett.
 • Jag gillar alla mna lärare. De är sköna på sina egna sätt. Victoria är avslappnad och skön, Alejandra galet spansk och excentrisk, Mike chillig och personlig och Joshua vänlig och bra på att lära ut.
Collegelivet
 • Collegefester är prcis som på tv och film. Röda muggar, beerpong, snygga människor.
 • I IslaVista bor det nästan bara studenter, och det märks på helgerna.
 • Folk har redan börjat göra seriösa planeringar för höstens happening - halloween
 • Nudlar är billigare här än i Sverige. Och godare.
 • För ölen gäller bara att det är billigare.
Sådär, det var lite tankar om min första månad i Santa Barbara. Many more to come.

Jag har sett Christer Fuglesang!

Idag gillade jag båda lektikonerna vi hade. Journalistiken handlade om ingresser (vilka inte alls är som i Sverige, men mer om det i ett senare inlägg) med en inspirerande artikel om en tupp. Jag gillade lektikonen och vi fick se många bra och dåliga tips på hur man inleder en artikel.

Adobe-programmen krånglar på min dator! Har ägnat en stor del av min långa håltimma idag för att försöka fixa det. Det har inte gått, så jag får väl sitta några fler dagar med det :/

Fotolektionen idag inleddes lite segt men det blev bättre. En innjuden föreläsare pratade om hur det är att vara set photographer, att ta bilder på filminspelningar. Alla promotionbilder, foton som syns i bild och liknande. Intressant ämne men en tråkig man som berättade.

Efter matrasten (resten av de goda köttbullarna!) var veckans största överaskning. Vår lärare Mike berättade att man ikväll under ett par minuter kunde se både rymdstationen ISS och detas schuttel som astronauterna åker hem i. De är på väg hem från rymdfärjan nu, och ska landa om ett par dar. En av dem som varit på rymdstationen är Christer Fuglesang, så eftersom jag såg rymdfärjan så har jag typ sett honom :P

Man såg det dock inte allt för bra. Två stora stjärnor kan man jämföra dem med, men de var jättesnabba (17500 miles/h) och blinkade inte, som flygplan gör. Under ett par minuter (faktiskt exakt på minuten som de skulle komma) flög de över Santa Barbaras himmel.

Bilderna blev tyvärr inte allt för bra. Att ta kort på två snabbt flygande prickar är inte så lätt. Och jag kan inte nattintällningarna på min kamera än tillräckligt bra för att jag skulle kunna få en bra bild. Så ni får hålla till godo med bilder på folk som tittar på rymdfarkosterna.


Folk flockas utanför skolan för att se rymdfarkosterna


Haha, vilken ful bild! Detta är inte rök, och det är inte Christer Fylleslang som kör rymdkapslen rattfull. Det är bara en väldigt lång exponeringstid på en ostadig kamera med ytterst få ljuskällor. Men jag lägger upp den här bilden ändå, mest för skojs skull :) Det är ju faktiskt en rymdfärja på bilden! Även om det inte syns...

Inom kort ska jag btw skriva om redigering av amerikanska tidningar. Tänkte på det idag när jag läste LA Times. Ful tidning, men den har 32 serier, så det väger upp lite!

Lång härlig helg. Och köttbullar!

Fyra dagar har vi varit lediga nu. Det har varit riktigt gött. På dagarna har vi slappat, pluggat och varit på stranden, och på kvällarna har det varit olika festligheter. Två gånger IV (fredag och söndag) och så i lördags hemma hos Matilda.

Igår spelade vi basket och fotboll. Det var ritkigt schysst. Länge sen man spelade, men det funkade väl hyfsat ändå. Men det var riktigt roligt, och fröhoppningsvis blir det samma sak nästa söndag med.

Gårdagskvällen gav den mest spontana festen jag varit med om tror jag. Jag låg och pluggade och Jocke sov, och så öppnas dörren och EMil frågar om vi ska med till IV. Ja, visst sa vi, gjorde oss iordning och sen drog vi bort till Victoria House. Där var det förfest, sen vidare till IV. Vi var runt i en massa hus, och på gatorna. Träffade en massa trevliga människor. Johanna fick dessutom chansen att berätta om hela sitt projektarbete för en amerikan.

Hela gänget som åkte in avslutade faktiskt på samma ställe igår också. Det var dansgolv rätt länge i nåt uhs på Picasso Street.

Idag har jag fått köttbullar! Niree, en tjej jag träffade i IV förra veckan, hade varit i LA med sin familj över helgen, och de hade bland annat varit på IKEA i Burbank. De hade köpt köttbullar, lingonsylt, brunsås och hela rasket.  Så de hade över och jag fick lite idag. Tack Niree!

Nu ska jag göra det sista pluggandet jag har kvar och sen imorrn är det skola igen.


Köttbullar, potatis, sås och lingon. Lätt godaste maten jag ätit här hemma hittills!

(Jaha, och matbloggen lever visst vidare...)

En soft helg - som bara har gått halvvägs!

Har inte riktigt fattat att vi är lediga så länge. Det är söndag idag, men vi ska inte till skolan imorrn! Labor day ftw! (Haha, vad är oddsen för att jag skulle säga nåt sånt egentligen?) Så det är ju typ bara halva helgen som gått.

I fredags blev det inte stranden. Det hanns inte med pga tågolyckan som fick mig att leka journalist. Eller, leka. Jag VAR journalist. Får se om det blir stranden idag, eller kanske imorrn.

Det blev IV i fredags. Först förfest här hos oss och sen TVÅ limos till IslaVista. Vi var i ett och samma hus hela kvällen den här gången. Inte så mycket folk, men det var jävligt nice med utsikt ut över havet.

Har pluggat rätt mycket. Fast plugg har för mig den här helgen bestått av att sitta i Illustrator och målat palmer. Det är en bra läxa. Hittills har det väl gått rätt bra. Ska slipa lite på dem innan jag är helt klar, men är i stort sett färdig.

Igår var vi hemma hos Matilda. Vi hängde vid hennes partygarage där det finns både pingis- och beerpongbord.

Vad händer idag då? Förmodligen läsa lite. Har inte läst nåt än i skolböckerna den här veckan, och så har vi det där jobbiga gröna häftet. Skrivet av ett flum om ett flum på ett flummigt sätt. Maria och Maria fattar vad jag menar.

Nu ligger jag i sängen och lyssnar på Vanilla Ninja på Spotify och väntar på att mamma och pappa ska ringa på Skype. Sen blir det kanske lunch. Om man skulle ta lite nudlar idag kanske...

Eftersom jag inte hade med mig kameran igår (Matildas kamera var dokumentärinstrument) så blir det inget från igår. Det blir en IV-bild från i fredags istället. Håll till godo!


Brasan ute på bakgråden på festen i fredags

Tågolycka - då blev jag journalist direkt!


En Amtrack-anställd går vid sidan av det stannade tåget och undersöker olyckan.

"Någon har blivit påkörd av tåget här utanför" kom nån in och sa.
Vi har både motor- och järnväg precis utanför vårt hus, bara så att ni vet.

Vad gör man när man hör nåt sånt? Kanske går dit och kollar lite på avstånd, för att se om det är nåt häftigt? Inte jag. Journalistblodet började pumpa direkt, och jag tog min kamera, papper och penna och stack bort dit.

Tåget stod stilla men det var fullt av poliser, brandbilar och ambulanser. Jag började ta bilder så nära jag kunde komma. Vid rälsen tod en park ranger. Jag pratade med honom rätt länge, men precis innan hann skulle släppa in mig kom en polis och sa att de från media som redan var på plats var tvugna att flytta på sig. De fick gå, och då fick inte jag heller komma in. Men jag intervjuade park rangern, en polis och ett par ögonvittnen.


Ambulans och poliser

Sen gick jag de 15 meterna hem och skrev ihop en snabb artikel, gjorde en ännu snabbare redigering och sen skickade jag iväg ett mail till Santa Barbara News Press. Tror inte att de är intresserade av min text eller mina bilder, men det var roligt att göra.

Ni kan få se min artikel här, plus ett par bilder. Artiklen saknar rätt mycket för att det ska vara en bra text. Tex saknas namn på vittnena, en intervju med tågbolaget och en senare uppföljning. Men jag orkade inte göra det eftersom jag inte tog så eriöst på detta. Detta var ju inget jobb eller skolarbete eller ens tänkt att publiceras.

Men det var roligt. Jag har äntligen skrivit en artikel i USA, jag har gjort intervjuer, tagit bilder och kontaktuppgifter, skrivit, redigerat och försökt sälja in mina grejer. Det var riktigt coolt, och roligt. Nu är jag på gång med journalistkarriären i USA. Yeah!


Se hela min artikel i större version

Utomhusbio, plugg, och ikväll blir det IV!

Igår eftermiddag satt jag i trädgården och pluggade. Väldigt gött, men sladden räckte inte till nåt uttag där inne, så man kan bara sitta där ett par timmar, så länge som batteriet håller.

Igårkväll blev det pizza! Det är faktiskt inte så vanligt att vi äter det som man skulle kunna tro. Vi åt på New York-pizzeria. Lätt godaste pizzan här men så inihelvetes dyr. Det var faktiskt inte värt priset, så dit går vi nog inte igen trots att det var så gott.

Efter det var det utomhusbio som gällde. Ute i en trädgård/park på baksidan av Court Houset. Det var en gammal film, Seabiscuit, men det var trevlig atmosfär och en bra film. För lång dock, den kunde allt ha slutat efter det stora racet.


Utebion vid Court House (bild från Johanna)

Det var väl inte direkt fest här igårkväll, mest vissa som spelade beerpong, hånglade, gjorde andra saker. Vi som varit på bio satt inne på vårt rum och kollade på YouTube-klipp och bilder på branden i LA (ni kan lugna er, den är inte ens i närheten av Santa Barbara).

Idag ska jag plugga lite till och sen kanske dra ner till stranden lite grann.

Ikväll blir det Isla Vista igen! Gött. Får se vad vi gör innan och så, men till IV ska vi i alla fall!

Vi hörs vidare i helgen!

Långhelg!

Skolan är slut för idag och vi har varit inne i stan. Emil har fixat ny dator, Macbook Pro med medföljande iPod Touch, och vi har kolalt upp postkontoret. Nu vet vi var vår brevlåda är! Den är dock itne på Wentworth utan å Orange Avenue. Vi gick dit och kollade, och där fanns post till oss. Våra kaliforniska ID-kort har kommit! Ascoolt!

Nu har vi långhelg. Vi är lediga:
Torsdag eftermiddag
Fredag
Lördag
Söndag
Måndag
Tisdag morgon.

I helgen blir det IV på fredag och kanske också lördag. Nu ska jag värma upp det som blev kvar av gårdagen mat och ha till lunch. Vi hörs!

Tråkiga lektioner men ändå en härlig dag

Bortsett från två tråkiga och rätt meningslösa lektioner idag har dagen varit väldigt bra känns det som. Har fått mycket gjort och jag har kännt mig duktig =)

Jag har fixat kortläsare till systemkamera. Har redan en sån, men den är i Sverige och där gör den inte mycket nytta. Men nu har jag köpt en så att jag kan lägga in bilder från systemkameran också. Till min pocketkamera har jag sn i datorn, så det är därför jag har kunnat ladda in bilder tidigare, ifall det är någon som undrar. Dessa kameror har nämligen inte samm typ av minnekort.

Var sen och handlade på Ralphs. Nu har jag mat så jag klarar mig ett tag till.

Under tiden som jag var ute och gjorde dessa ärenden hade jag en tvätt inne. Inatt kommer jag sova i helt rena och fräscha lakan och örngott. Nice!

Eftersom jag har kortläsare kunde jag idag börja med min mediadesignläxa, steg två. Igår fotade och målade jag. Idag har jag dels scannat in gårdagens målningar samt kunnat börja redigera och måla bilder i Illustrator. Det kommer ta mycket tid det här, men det ska nog bli bra till slut tror jag.

Nu ikväll har jag varit ute och sprungit igen. 8 km är rundan toalt har jag mätt på google maps. Vädret var bra, men hemvägen var ändå riktigt jäkla seg. Men det känns jäkligt gott i ikväll trots allt.

Eftersom jag tycker att jag har varit så duktig idag så ska jag avsluta dagen med lite Ben & Jerry chokladglass :D


Ni är jättemånga som har kommenterat att jag tar mycket palmbilder. Bara för den sakens skull har dagens bilder temat "träd". Bara för att retas lite med er ;)JA DET ÄR EN PALM! Men det struntar jag i. Och jag ska faktiskt använda den här bilden till mitt skolarbete.


Blad på skolan på natten


Träd vid hamnen

Okej, jag tar väl en bild som inte är ett träd:

Det är flera som frågar mig vad jag äter. Så här komemr kvällens mat (och därmed har min blogg även blivit en matblogg):

Ikväll blev det chicken nuggets med nudlar, sallad, tomat och röd sås. Till dricka: mjölk. Och ikväll, för att fira min förträfflighet ;) tog jag och köpte en Ben & Jerry-glass. Jag var dock så trött efter löprundan att jag inte orkade äta upp all mat, och jag kommer inte orka hela glassen heller. Men jag kommer njuta så länge jag orkar :D


Kvällens mat

Imorrn blir det en journalistiklektion och en plugg hela dagen. Vi måste fixa posten också.

Från och med imorgon har vi långhelg!
Torsdag eftermiddag till tisdag morgon är vi lediga. Detta för att det på måndag är Labor day. Arbetarnas dag. Hm. Men vi får ledigt i alla fall. Woohoo!


Många bilder idag

Haha, kom precis på att det blir ett rätt paradoxalt inlägg idag. Det heter och handlar om många bilder, men jag kommer inte att ha med en enda bild idag.

Anledningen till detta är att jag har kommit på att jag glömt en sladd i Sverige. Sladden mellan min systemkamera och datorn. Måste köpa en ny imorrn.

För idag har jag bara använt min systemkamera, typ första gången här i USA. För efter journalistiklektionen (där jag fick representera min grupp eftersom ingen vill prata) gick jag ner till stranden för att inleda min håltimme på 6 timmar.

I läxa till nästa vecka har vi en stor uppgift i Media Design. Vi ska måla digitalt. Men först ska vi göra sketcher och småversioner på papper och måla själva. Sen ska vi scanna in dem i datorn. Därefter ska vi antingen använda dem och måla av dem i Illutrator, eller använda ett foto och göra om i Illustrator eller måla fritt där. Allt ska dokumenteras och sparas. Det ska också ha ett tema.

Mitt tema blir "Stranden i Santa Barbara". Så jag gick dit för att måla, fota och få inspiration. Tyvärr har dagens väder inte varit allt för bra så det var inte så mycket folk på stranden och det var rätt mulet och lite kyligt.

Men jag kunde ändå sitta där och måla och fota. Det blev palmer (ja, jag vet!), beachvolleyspelare, fåglar, solare, oljeplattformerna och annat. Fotona blev dock mest palmer så det blir nog fokus när jag ska göra min uppgift.

Jag vet att jag tar många bilder på plamer. Och det är ni många som har kommenterat på. Men det struntar jag i. Jag gillar palmer. Och jag kommer att fortsätta fota dem.

Strandvistelsen avslutades med att jag låg och läste i Fotojournalistikboken.

Jag tog mig hem och satte igång med fotoläxan. Klipp ut två bilder ur tidningen, en vidvinkel och en teleobjektiv. Lagom jobbigt.

Sen ikväll har jag haft kvällslektion med Fotojournalistik. Vi pratade om lagar och sen testade vi våra kameror. Ett par "frivilliga" fick agera modeller och vi andra fick turas om att ta bilder. Rätt chillig lektion. 

Nu är jag hemma och ska väl läsa lite i Multimediahäftet.

Kvällarna här är rätt schyssta. Lagom varmt och så sitter man här och chattar med folk (men eftersom de flesta i Sverige sover så blir mina kvällschattar mest med USA-människor) och sen avsluta kvällen med avsnitt med Family Guy och Robot Chicken på den stora tv:n.

Imorrn ska jag köpa en sladd.

PS. Har ändrat inställningarna för var jag är, så därför tiden ser annorlunda ut än tidigare.

Ninna-nininana...boing..Dagens Boktips!

Sitter och pluggar och det är faktiskt väldigt roligt. Läser en bok om Fotojournalistik. Den är riktigt intressant. Den tar upp lagar och etik på ett väldigt bra och intressant sätt. Alla stycken är också rikligt illustrerade med bilder som visar var de menar. Det är både kända och okända bilder. Mest intressant är stycken om de bilder som inte har publicerats av olika anledningar. Boken tar upp för- och nackdelar med att publicera dem, och man kan förstå varför på vissa bilder. Sönderbrända kroppar, offentliga självmord av politiker (Budd Dwyer) och fallande människor.
Också Lag-kapitlet var givande.
Men det är också mycket om illustrationer och annat skoj. Allt man behöver. Men jag har bara läst de där gruesome-kapitlen hittills.

Photo journalism - The Proffessionals Approach (Kenneth Kobré). Den kommer jag inte sälja tillbaka när skolan slutar utan använda mig av i min framtida karriär som journalsit och fotograf :)Lektionerna idag var dock rätt tråkiga. Men jag har fått mitt första betyg idag. 100% på första uppgiften! Men det var ingen svår inlämningsuppgift. Nästa blir nog tuffare...

Shit vad mycket plugg-snack det blev idag då :P

Inte så mycket annat att snacka om idag. Alla i huset pluggar. Eller inte alla, men de flesta.

Själv ska jag snart lägga ner böckerna och laptopen och ge mig ut på en löprunda längs stranden. Kan inte få nog av det =) Synd bara att havet ligger åt söder så att vi inte har solnedgången i vattnet. Men det är inte mycket att klaga på. Jag klarar mig ändå :)

RSS 2.0