Valet

Hm, vad ska man saga om valet…

Det gick inte som man hade hoppats på. Visst, Alliansen får fortsätta regera och Moderaterna gjorde sitt bästa val någonsin. Det är jätteroligt och fantastiskt. Ett bevis på att de bedrivit en bra politik och att de får fortsatt förtroende.

 

Men det är två stora grejer som gör att jag har lite svårt att hoppa och jubla.

 

Det första är självklart att Sverigedemokraterna kom in. Inte så mycket för att de skulle börja påverka svensk politik, för de kommer de inte. De kommer inte få nånting att säga till om, för ingen vill jobba med dem. De kommer få föra fram sina åsikter i talarstolen, men så mycket mer kommer det inte vara. Vad värre är är att de faktiskt nu är i riksdagen. Sverige har hittills varit förskonade från främlingsfientliga partier i sitt parlament. Sånt har det bara varit skumma länder i Europa som hållt på med. Belgare, fransmän, österrikare, danskar och sånt. Inte i Sverige. Vi ha en massa idiotiska socialistpartier här, men nån främlingsfientlighet röstar vi inte fram. Tills nu.
Så det är inte SD:s faktiska betydan jag bryr mig om, utan det symboliska. Svenska folket röstar fram främlingsfientliga partier. Vi har släppt fram rasister i parlamentet. Vi är inte bättre än andra konstiga länder på sånt. Har varit jobbigt att tvingas erkänna detta här i USA nu.

 

Min andra oro är det faktum att Alliansen inte fick egen majoritet. Alla rösterna är inte räknade än, och skulle det bli så att de får ihop egen majoritet kommer jag hoppa och jubla och spruta champagne. Men där är vi inte nu, och kommer kanske inte hamna där heller.

Då finns ett par alternativ.

  • Samarbete med stöd av SD är uteslutet. Inget Alliansparti kommer heller gå över till De Rödgröna.
  • Kan kanske enskilda rödgröna ledamöter välja att stödja Alliansen? Inte pålitligt. Dels kan de välja att ångra sig och då blir de problem. Skulle de dö eller på annat sätt mista sin riksdagsplats kommer de ersättas av andra sossar som kanske inte alls vill stödja Alliansen. Så det tror jag inte på heller.
  • Regera med minoritet. Inte att rekommendera. Svensk politik kommer vara lamslagen i fyra år, och inte mycket kommer bli gjort. Stor valförlust 2014 följer.
  • Det enda som återstår och framstår som realistiskt är att samarbeta med Miljöpartiet. Och då ska de ha ministerposter. På det sätter erkänner man sitt behov av dem och gör dem dessutom bundna till att hålla igång samarbetet. Det är dessutom rättvist att om Sveriges tredje största parti stödjer regeringen ska de också sitta i den.

De ska få ministerposter. Och de bör nog få sina respektive poster som de är intresserade av. Jag kan till och med tänka mig att rucka på en av mina viktigaste frågor: om vi får en stark majoritet kan jag tänka mig att inte bygga ut kärnkraften den kommande mandatperioden. Dra dock inte ner på den heller, men satsa gärna på mer gröna alternativ om ni vill det. Gillar dessutom också förslaget på att bygga ut höghastighetståg. Dock igen, det får inte ske på bekostnad av inrikesflyget.

 

De andra partierna får börja samarbeta om hur de ska göra. Så här mitt förslag på ny regering.

 

  • Statsminister: Fredrik Reinfeldt (M)
  • Finansminister: Anders Borg (M)
  • Utrikesminister: Carl Bildt (M)
  • Arbetsmarknadsminister: Hillevi Engström (M)
  • Biståndsminister: Tove Lifvendahl (M)
  • Demokratiminister: Henrik von Sydow (M)
  • Energiminister: Annie Johansson (C)
  • EU-minister: Christoffer Fjellner (M)
  • Försvarsminister: Sten Tolgfors (M)
  • Handelsminister: Gunilla Carlsson (M)
  • Högskole- och forskningsminister: Tobiaz Krantz (FP)
  • Infrastrukturminister: Peter Eriksson (MP)
  • Integrationsminister: Nyamko Sabuni (FP)
  • Jordbruksminister: Eskil Erlandsson (C)
  • Justitieminister: Beatrice Ask (M)
  • Jämställdhetsminister: Mikaela Waltersson (MP)
  • Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M)
  • Migrationsminister Tobias Billström (M)
  • Miljöminister: Maria Wetterstrand (MP)
  • Näringsminister: Maud Olofsson (C) Även fortsatt vice statsminister
  • Socialförsäkringsminister: Lars Gustafsson (KD)
  • Socialminister: Göran Hägglund (KD)
  • Utbildningsminister: Jan Björklund (FP)
  • Äldreminister: Maria Larsson (KD)

Totalt:

M: 12
C: 3
KD:  3
FP: 3
MP: 3

13 män/11 kvinnor

 

Sådär, där är mitt förslag på hur man kanske kan fixa lite ordning i leden. MP får inflytande, men inget eget departement. Dessutom är det ett bra tillfälle att byta ut vissa andra och toppa regeringen lite bättre.

 

Nu återstår att se vad som händer. Jag hoppas på stabilitet så att Sverige kan fortsätta på en påbörjade linjen med fler i arbete, en ekonomi i balans och sänkt skatt för fler. På så sätt kommer Sverige gå framåt och fortsätta vara ledande på många sätt.

#1 - Elin

Verkar segt med att få med sig MP. Vem vet vad som händer nu? Trevligt att du gillar höghastighetståg, men varför måste vi ha inrikesflyg? Visst går det fort, men bygger man ut järnvägen (något som verkligen behövs med tanke på allt strul och alla förseningar) och skaffar supertåg alá Japan tror jag att det kan vara minst lika bra och grönare i längden. Tänk Islandsstandard på utsläppen :-)

#2 - Johan Hammerby

Min utgångspunkt är att man ska aldrig förbjuda eller tvinga på folk nånting. Då ingår även flyg. Staten ska inte få förbjuda folk att flyga om de vill det, och då heller inte förbjuda flygföretag.

Om det byggs ut höghastighetståg som kan ta folk från Göteborg till Stockholm på en timme för en inte så dyr peng kommer folk vilja ta det istället för att hålla på att krångla och ta sig först ut till Landvetter och sen in från Arlanda. Det blir smidigare och bättre att åka tåg och då kommer det lösa sig av sig själv, helt utan förbud.

#3 - Eller va

Inte för att vara att vara den som är den men....

SD är inte främlingsfientligt,att vilja reda ut den oreda som finns i vår integrations politik är inte rasistiskt.



SD är det enda parti som vill och vågar ta tag i frågan och säger att vi måste försöka ta hand om de invandrare som finns här nu istället för att ta emot invandrare som vi varken kan ta hand om eller integrera.

Det är den mest humana flyktingpolitik som finns som förslag.



De övriga partierna säger åt svenska folket att hålla käft och inte ställa frågor så dom kan visa upp ett papper för världen och säga "se så duktiga vi är! se så många flyktingar vi tar hand om."



SD har rensat upp i sitt parti och det är utan tvekan det parti som får hårdast bevakning och orättvis behandling utav media.



Jag tycker detta är märkligt då man inte nämner att Vänster partiet förut var ett kommunist parti och

Vänster partiets partiledare sa för inte så längesedan att han var kommunist.



Detta godtas helt och hållet,men Jimmy Åkersson som aldrig har uttalat sig annat än negativt om rasism fortfarande skit.



Anledningen till att folk röstar Alliansen är inte för att Alliansen är så bra,det var för att det röda alternativet var så dåligt.

Medan Mona är Socialdemokraternas partiledare kommer dom aldrig att vinna ett riksdagsval.



Människors röster är lika mycket värda det är alla partier överens om och det måste ju betyda att SD röstarna ska få göra sig hörda,SD fick ju fler röster än Kristdemokraterna,Centern och vänster partiet? men ändå ska dom tystas ner och hackas ner på.Och dom etablerade partierna kallar SD odemokratiska?



Sådant beteende väcker ju fasor för vilken väg Svensk demokrati håller på att gå.



SD har aldrig gått ut och demonstrerat när andra partier blivit invalda i riksdagen men nu går de andra partiernas väljare ut och spyr ut sitt hat mot något som dom inte ens förstår.



Det är tragiskt när ett parti som har rätten att att sitta i riksdagen behandlas olika endast för att de övriga partierna inte delar deras synpunkter.



När senast gick Moderaterna ut och demonstrerade för att Socialdemokraterna kom in i riksdagen?

#4 - Johan Hammerby

Jag håller fullständigt med om att det är fel att demonstrerar mot att ett parti har kommit in. Alla röster är lika värda och om 5,7 av svenskarna vill att SD ska komma in i riksdagen så ska de också göra det. Jag vill inte förbjuda något parti eller några åsikter. Sånt hör inte hemma i en demokrati, alla ska få komma till tals.



Det är helt fel att deras reklamfilm stoppats, att de inte får delta i debatter och liknande. Det är helt enkelt inte rätt.



Jag har heller aldrig kallat Sverigedemokraterna odemokratiska. Tror inte det finns något odemokratiskt med dem, i sin organisation fungerar de som vilket anant parti som helst, och de har inte genomfört några odemokratiska handlingar. När de inte kommit in i kommuner/landsting/riksdag så har de accepterat det.



Sveriges flyktingpolitik fungerar inte som den skötts, det är också sant.



Dock tycker jag ändå att man kan kalla SD främlingsfientliga. Att så starkt urskilja muslimer som det stora hotet är fel. Såg ett förslag innan valet där Jimmie Åkesson pratade om att man skulle bara få prata svenska i skolan. Ordväxlingar på arabiska eller turkiska hört inte hemma i skolan. Då frågade reportern ifall man då också skulle förbjuda finska i norra Sverige eller Älvdalska (som är ett eget språk) i Dalarna, varpå Åkessons svar var ”självklart inte”. Det finns många fler exempel, och det är såna här grejer som är problemet. Han, liksom övriga i partiet, har både i ord och i förslag riktat in sig på en grupp och lagt all skuld på dem.