Årskrönikan 2015

Hej allihopa! Som ni kanske märker så har inte bloggen uppdaterats sedan förra årets årskrönika, men här kommer ändå årets höjdpunkter.

 

Innehåll

 • Mitt 2015
 • Nyheter
 • Nöje
 • Musik
 • Film
 • Sport
 • Avlidna kändisar
 • Så gick mina gissningar om 2015
 • Mina gissningar om 2016

 

 

Här kommer en genomgång av mitt år. 2015 har varit ett bra år. Jag har haft kul, gjort en massa skojiga saker och umgåtts med så många härliga vänner, både nya och gamla. Jag har varit ute och rest både i Sverige och världen, gått på konserter och solat och badat. Jag, Andreas och Henke har farit runt i landet, folk har kommit och hälsat på mig, roliga fester hos Katta och med innebandytjejerna, spelkvällar med brädspel, flera after work och fester med folk från jobbet, och så har jag hängt mycket med min nya kompis Emma och hennes katt Hugo.

 

 

Men jag börjar väl kronologiskt, kind of.

 

Jag fyllde 30 år i februari. Den dagen jobbade jag, och helt plötsligt kom två poliser in på redaktionen. Jag kände igen den ena av dem. Först tänkte jag inte på det, för jag trodde att de var där på grund av ett inbrott vi hade haft på redaktionen lite dessförinnan.

De gick fram till nyhetschefen Cicki och frågade efter Johan Hammerby. De visade upp bilder på honom (mig) och hade en delgivning. Mitt framför alla.

Det var bilder som var utskrivna från min facebook, och i bevispåsar hade de sedan godis och läsk som jag fick. Allting var orkestrerat av Andreas såklart. Väldigt kul, och ett bra sätt att uppmärksamma min dag :)

 

Det blev dock ingen 30-årsfest den helgen, för då var jag i Göteborg, där jag, Andreas, Henke och Carro gick på Melodifestivalen. Eftersom jag är en sådan mello-nörd så är det konstigt att detta faktiskt var första gången jag var på plats på en deltävling, men det var väldigt roligt och det kommer absolut att bli flera. Till exempel i Halmstad 2016, som för första gången ska ha en deltävling (andra chansen). Däremot blev det en 30-årsfest i augusti.

 
Från mellon
 

 

I slutet av mars var jag, Henke och Andreas i Stockholm för att gå på konsert med Katy Perry. Riktigt häftig show, och en grym helg.

 
 
 
 

Grym konsert!

 

I april var det dags för mig att vara med i tv-programmet Vem vet mest. Jag åkte upp och spelade in i Göteborg. Det var en nordisk specialvecka, med två deltagare från Sverige, Norge, Finland och Danmark. Det var väldigt roligt att spela in, men nästan ännu roligare var sedan att hålla tyst för alla om hur det hade gått. På jobbet var de väldigt på mig (speciellt Janne) och försökte få mig att försäga mig, men jag lyckades hålla tyst.

Jag slutade femma i programmet, och jag är rätt så besviken. Men förhoppningsvis kommer jag att ställa upp någon annan gång i framtiden, och då lovar jag att det ska gå bättre!

 

 

 

I maj var det för första gången en pride-parad i Halmstad, så det var kul att vara med i och fira alla människors rättigheter.

 

 

Det var mycket rolig sport att kolla på. I skid-VM i Falun tog Charlotte Kalla flera guld. Jag flöjde Rangers slutspel, som i år varade till semifinalen, där de slogs ut i match 7 mot Tampa Bay. I juni var det U21-EM, där det var riktigt roligt att följa Sverige, som gick hela vägen. De vann U21-EM i Tjeckien, och blev hyllade som hjältar i hela landet.

 

Ridwana, Linda och jag
 

 

Sommaren var inledningsvis rätt så kass. Regn större delen av maj och juni. En riktigt, riktigt varm vecka inledde juli, men sedan var det ingen mer supervärme. Men det var hyfsat väder därefter, och augusti, september och oktober var riktigt nice.

Jag hade två veckors semester bara. Jag lyckades dock pricka in de där riktigt varma dagarna, så då blev det en del sol och bad i Tylösand och Östra stranden. Även flera after beach på Hotell Tylösand, liksom Måndagsklubben. En av gångerna stötte jag på Henrik Lundqvist där. Väldigt kort dock, men jag hann skaka hans hand och säga att han var bäst.

 

Den andra veckan av semestern var jag, Henke och Andreas ute på roadtrip. Via Jönköping åkte vi upp till Norrköping och var där några dagar. En väldigt fin stad. Vi var även på Kolmådern, men det regnade så mycket då att det inte riktigt gick att uppskatta allt. Därefter drog vi ner till Öland där vi bodde hos min mormor i några dagar där vi åkte runt på ön, spelade krocket, och kunde bada lite.

 
Grabbarna på semester

 

 

I augusti sprang jag halvmaran Prinsens minne i Halmstad, men det gick inte så bra. Jag storknade i värmen och fick en tid runt 2:25.

 

Halloween firade jag i Göteborg, där Liseberg hade Halloween-special. De hade flera spökhus öppna, men det enda vi gjorde var att stå i kö. Sedan hade Ridwana inflyttningsfest med tema 20-talet/The great Gatsby.

Henke, Carro, Linda, Maggan, jag
 

 

 

Sedan i november var det dags för årets stora happening! Jag, mamma och pappa åkte i väg på en två veckors semester i Karibien!

Det var en kryssning som utgick från Fort Lauderdale i Florida. Det var två dagar till havs, sedan fem dagar med nya öar varje dag, och sedan två dagar till till havs. Öarna var Tortola i Brittiska Jungfruöarna, St Kitts, Dominika, Antigua och St Maarten.

Kryssningslivet var helt fantastiskt. Det fanns så mycket att göra. Flera pooler och barer och restauranger överallt. Underbar service, fantastisk personal. Det var shower varje kväll. Stora bufféer till frukost och lunch. Varje kväll hade vi också middag vid vårt bord, som varje kväll servades av Joy och Viacheslav. Helt otrolig mat varje dag, alltid trerätters. Tio alternativ till vardera förrätt, huvudrätt och efterrätt. Menyerna byttes ut varje dag, så det fanns mycket att välja på.

 

På öarna varvade vi dagarna med att åka på rundturer, ligga på stranden och shoppa. På Tortola fanns det häftig natur och coola stränder. Vi besökte även ett 400 år gammalt romdestilleri.  På St Kitts körde vi en stranddag, på Dominika tog vi en tur upp i bergen och regnskogarna. Antigua har 365 stränder, så vi var så klart tuvgna att kolla in en av dem. Sista dagen, på St Maarten var det en av de sakerna jag hade sett fram mest emot. Öns flygplats, Princess Juliana Airport ligger precis vid en strand, så där kan man se flygplan landa och starta precis ovanför huvudena på en. Helt otroligt coolt, verkligen!

Familjen Hammerby på kryssning
 
 
 
 
Tortola
 
 
St Kitts
 
Dominika
 
 
Antigua
 
 
St Maarten
 
Princess Juliana airport, St Maarten
 
 
Här är en film jag tog vid stranden, när ett plan landar
 

 

Den här semestern var verkligen vad vi alla behövde.

 

I december gjorde jag mitt livs första tripp till Norge. När Jocke fyllde 30 överraskade vi honom på en middag och fest, jag, Andreas, Carro och Jonas. En härlig helg var det!

 

Förra året blev jag ju uppsagd från jobbet på grund av neddragningar. Men jag har jobbat hela året, och i höstas blev jag fastanställd igen.

 

Så, jag har hunnit med mycket i år. Jag får säga att det har varit ett lyckat år, och jag ser fram emot nästa år, som förhoppningsvis ska försöka överträffa detta häftiga år!

 

 

Jag och min nya homie, Hugo
 

 

 • Nyhetsåret

 

 

Väldigt mycket det här året har handlat om de ökade flyktingströmmarna i Europa, från framförallt Syrien. Miljoner har flytt från inbördeskriget och IS härjningar. Många har kommit till Sverige för att söka skydd.

Detta symboliserades bland annat med ett foto av en liten pojke, Alan Kurdi, som låg död på en strand.

Inrikespolitiskt har därför mycket handlat om hur man ska agera. Regeringen har fått mycket kritik för förslag om id-kontroller och att de ville kunna stänga Öresundsbron. Det förslaget fick så mycket kritik att de fick backa på det. Miljöpartiet kritiserades också för att det tidigare har varit väldigt för dem med flyktingarnas frihet, men att de nu hellre sitter med i regeringen och har makt än att stå upp för sina gamla ideal.

 

Flera partier bytte partiledare. I Moderaterna ersattes Fredrik Reinfeldt av Anna Kinberg Batra. I KD slutade Göran Hägglund och in kom Ebba Busch Thor. I Sverigedemokraterna kom Jimmie Åkesson tillbaka efter sin sjukskrivning, där han hade ersatts av Mattias Karlsson.

Just SD hade två uppmärksammade reklamkampanjer under året. En med en engelsk text som sattes upp i en tunnelbanestation, och en där de delade ut lappar till flyktingar i Grekland där de ljög och snackade skit om Sverige.

 

Folkpartiet bytte inte partiledare, men väl namn. Nu heter de Liberalerna.

 

Annars har även terrordåd, framförallt i Paris, symboliserat året. Det började i januari i Frankrike där terrorister tog sig in på redaktionen till satirtidningen Charlie Hebdo, och dödade 12 personer där. Ett par dagar senare skedde ett till attentat, som var kopplat till detta, och ytterligare några dog.

 

Den 13 november skedde så ytterligare ett terrordåd i Paris, men den här gången var det större. På flera platser runt i Paris öppnade terrorsiter eld eller detonerade bomber. Bland annat vid en fotbollsmatch på Stade de France och på en konsert. Totalt dödades 130 personer.

 

Turkiet fick också se en del av terrorn, när uppemot 100 personer dödades i två explosioner i Ankara.

 

Attentat skedde även i bland annat Jemen.

 

Även i Sverige skedde något som av vissa kan klassas som terrordåd. En maskerad man gick in på en skola i Trollhättan, med svärd, och högg ner flera personer. Tre personer dog, plus han själv. Motivet var rasism.

 

Ett passagerarplan kraschade i Alperna, efter att andrepiloten medvetet störtade planet, som en form av självmord.

 

En svensk 17-åring, Lisa Holm, försvann och fallet engagerade många. Hon hittades senare död, och en man döms senare under året för mordet.

 

USA:s högsta domstol slår fast att samkönade äktenskap ska vara tillåtna i alla 50 delstater.

 

Prins Carl Philip gifte sig med Sofia, som nu är prinsessa. Dagen efter föder prinsessan Madeleine sitt andra barn, prins Nicolas. Senare under året meddelade både kronprinsessan Victoria och prinsessan Sofia att de väntar barn till 2016.

 

Väldigt många dog i Mekka efter att panik utbröt och folk sprang över varandra. Exakt hur många som dog är inte fastlagt, men över 1500 räknar man med.

 

Volkswagen har fuskat med miljötester, och återkallade jättemånga bilar.

 

I USA dödades en tv-reporter och fotograf under en direktsänd intervju.

 

Det har varit en massa turer i FIFA om mutskandaler och annat. Ordföranden Sepp Blatter valdes om, men meddelade sen att han skulle avgå, men sedan blev han avstängd.

 

I USA har förberedelserna inför nästa års presidentval. För Demokraterna känns det som att det blir Hillary Clinton som blir kandidat. Hos Republikanerna ställer Donald Trump upp, och många trodde att han skulle vara med ett tag och sedan försvinna. Men han har lett mätningarna hela året, och trots att han säger den ena rasistiska och sexistiska kommentaren efter den andra, så hänger han fortfarande kvar och uppmärksammas för allt han gör.

 

I december kunde äntligen tunneln genom Hallandsås invigas. Den skulle varit klar redan för över 20 år sedan, men har försenats av miljöskandaler och annat.

 

I december hölls också ett stor klimatmöte i Paris.


 • Nöje

Bland det häftigaste i år nöjesmässigt var att Sverige vann Eurovision Song Contest! Det var ett väldigt bra år i Melodifestivalen, med bara bra låtar i finalen. Nytt för i år var att man kunde rösta via en app, och den krånglade i början, men sen blev det succé, och så krånglade den igen i finalen. Men till slut vann Måns Zelmerlöw med låten Heroesm framför bland andra Mariette från Halmstad, Hasse Andersson som gjorde coemback och Samir & Viktor, som sjöng den subtila texten om att de skulle ta en groupie ikväll. Programledare var Sanna Nielsen, Robin Paulson och Filippa Bark, som alla var väldigt bra.

 

I Eurovision sedan var det också många bra låtar, exempelvis från Estland, Israel, Ryssland, Italien, Montenegro och Island. I år tävlade dessutom Australien, som var inbjudna för att fira Eurovisions 60-årsjubileum. De hade också en riktigt bra låt, som fick Sveriges tolva. Men bäst av alla var alltså Måns (kanske inte hans låt, men helheten), som vann Sveriges sjätte seger. Så nästa år det dags för Eurovision, som ska hållas i Globen och ledas av Måns, samt Petra Mede.

 

Flera stora svenska underhållare dog 2015. Tråkigast var att Magnus Härenstam gick bort. Men även Robban Broberg avled.

 

Ingemar Stemmark vann Let’s Dance.

 

Det var en bra omgång av Idol. Bäst var Amanda Winberg, men hon kom tvåa.

 

En stor grej i början på året var en bild av en klänning, där världen gick bananas när man skulle bestämma sig för om den var svart och blå eller vit och guld. Det var rätt rolgit hur folk verkligen kunde så se olika på samma bild. Den var självklart blå och svart, som jag tyckte från början.

 

 

 

Gina Dirawi var årets julvärd, och rasister blev sura.

 

 

 • Musik

Detta har varit ett fantastiskt musikår vill jag säga. Framförallt i somras var det väldigt bra. En titt på listan här nedanför till exempel. Det är så som Sverigetopplistan såg ut vecka 27, första veckan i juli. Ettan Sun is Shining syns inte, men om man kolla på de andra låtarna så är det sådana som spelades under sommaren, och alla dessa var bra tycker jag. Så alla dessa på listan kommer att finnas med på soundtracket för sommaren 2015 för en lång tid framöver.

 

 

De artister som har dominerat musikåret är Taylor Swift, Justin Bieber, Adele, och i Sverige även Zara Larsson.

 

Men här kommer ändå min lista över de bästa låtarna i år.

 

 • Axwell ^Ingrosso – Sun is shining
 • Miriam Bryant – One last time
 • Jason Derulo – Want to want me
 • Badpojken – Johnny G (The Guidetti song)
 • Bebe Rexha – I’m gonna show you crazy
 • Adam Lambert – Ghost town
 • Elina Born & Stig Rästa - Goodbye to yesterday (Estland i Eurovision)
 • David Guetta/Nicki Minaj/Bebe Rexha/Aforjack – Hey Mama
 • Norlie & KKV – Ingen annan rör mig som du
 • Zara Larsson – Lush life

 Ett bra musikår helt enkelt.

 

 • Film

Det har varit många storfilmer som har gått upp i år. Flera efterlängtade uppföljare, som en ny Avengersfilm, en ny Jurassic Park, sjunde Fast & Furious-filmen (med Paul Walker som har dött innan filmen var klar), sista Hunger-games-filmen, och så årets stora happening i december, en ny Star Wars-film. Faktum är att Star Wars: The Force awakens var årets bästa film tror jag. Hunger games gick upp på bio när jag var på kryssningen, och jag har faktiskt inte sett den ännu. Därför finns den inte med på min lista över topp tio.

 

Detta är en lista över mina tio favrotifilmer från 2015, dock helt utan inbördes ordning.

Star Wars: The Force awakens, San Andreas, Ant-Man, Jurassic World, Paper towns, The Martian, Magic Mike XXL, American Sniper, Spy, Mad Max: Fury road

 

 

 

 • Sport

Bäst i år sportmässigt var helt klart U21-EM-guldet. Så jäkla härligt att följa killarnas turnering i Tjeckien, som ledde hela vägen till final, där det avgjordes på straffar.

 

Skid-VM i Falun gick bra, framförallt för Charlotte Kalla.

 

Rangers tog sig till semi i NHL.

 

Sverige lyckades ta sig till nästa års fotbolls-EM (för ”vuxna”). Detta via kval mot Danmark, där som vanligt Zlatan avgjorde. Vi lyckades faktiskt se matchen på båten, eftersom de hade en sportbar där, och matchen visades på ESPN.

 

 • Avlidna kändisar

Magnus Härenstam, Robban Broberg, Anita Ekberg, Stig Bergling, Leonard Nimoy, Christopher Lee, Tomas Tranströmer, Günther Grass, BB King, Bosse Larsson, Wes Craven, Göran Hägg, Henning Mankell, Linda Haglund, Karin Söder, Peter Lundblad, Lemmy Kilmister,

 

 • Så gick mina gissningar om 2015

Jag gör minst två större resor

En storre resa blev det.

Minst två ministrar avgår.

Nope, alla sitter kvar.

New York Rangers går till final. Äh, sluta fega, Johan. De vinner!

=(

Minst en stor förändring i mitt liv. Har dock ingenting på gång, men jag har en positiv känsla.

Nja, det kan jag inte säga. Blev fastanställd igen.

Sverige gör ett dåligt skid-VM.

Nej, det gick rätt bra.

Boyhood vinner Oscar som bästa film.

 Det blev Birdman.

 

Rätt kassa gissningar. Men jag gör ett nytt försök om 2016:

 

Mina gissningar om 2016

Sverige går rätt långt i fotbolls-EM

Sverige gör ett av sina bästa sommar-OS på jättelänge. Framförallt Sarah Sjöström äger

Rangers vinner Stanley Cup efter en finalserie mot Dallas.

Hillary Clinton vinner valet i USA, mot Ted Cruz.

Jag skaffar bil