Årskrönika 2022

Det har blivit dags för min 20:e årskrönika! Woho! Jubileum alltså. De första åren skrev jag på Lunarstorms dagbok, eller vad de kallade sin skriver-del, men sedan 2008 finns de sparade här på bloggen.  

De senaste året har det verkligen hänt mycket i världen, och det återkommer jag till längre ner, när jag går igenom vad som hänt i nyhetsvärlden: inrikes, utrikes, sport, nöje och annat. Men jag börjar så klart med mig själv ;)

 

Innehåll 

  • Mitt 2022
  • Nyhetsåret 2022
  • Idrottsåret 2022
  • Nöjesåret 2022
  • Bra låtar 2022
  • Avlidna kändisar 2022

 

Mitt 2022 

2020 och -21 påverkade omvärlden väldigt mycket även det lilla, eftersom coronapandemin slog till överallt. Folk avled eller blev sjuka, evenemang ställdes in, många fick jobba hemma och mycket mer. 2022 kom detta dock till ett slut, och restriktionerna tog slut.

 

I början av året hade jag fått jobba hemma, trots att jag egentligen inte ville det. Men så var det. Dessutom åkte både jag och Therese på covid, men det blev aldrig särskilt allvarligt för nån av oss. Lite ont i huvudet, lite feber, lite trött, men efter bara några dagar var vi krya igen. Så vi hade tur.

 

Senare under åren kunde vi göra en liten resa för första gången på länge. Det hade börjat gå en färja igen mellan Halmstad och Grenå i Danmark. Den fanns när jag var liten, men sedan flyttade den till Varberg. Nu kom den dock tillbaka till Halmstad under pandemin (taskig tajming) så den skulle vi testa. Resan var jättetrevlig, men båten var rätt tråkig. Många timmar där det inte fanns direkt nåt att göra. Spela kort. Det var sent på kvällen, så man kunde inte heller se nåt ute på däck. 

Det var över påsken, och vi åkte på torsdagskvällen till Grenå, där vi sov en natt, direkt från båten till hotellet när vi kom fram efter midnatt. Dagen efter gick vi på Kattegattcenter, det stora akvariet där jag varit som liten. Vi såg fiskar, sälar, blötdjur och en massa annat. Gick i hajtunneln och såg på matningen.

Efter en promenad i ett påskstängt Grenå City åkte vi till Ålborg. Vårt mål med resan var Skagen, men för att slippa köra så långt, och få se nåt annat så valde vi att stanna där en dag. Och det ångrar vi inte. Vilken mysig stad! Vi gillade den väldigt mycket. Fint väder också, så vi kunde promenera runt och se mycket, samt besöka mysiga kaféer och restauranger.

 

Dagen efter bar det av till Skagen. Jag hade aldrig varit där, men oj vad fint det var. Vi fick både möjlighet att äta fisk- och skaldjursbuffé samt se mycket av staden. Vi har också på utflykter vid spetsen på stranden där Kattegatt och Skagerrak möts. Vi var vid en annan strand och såg solnedgången och vi hann också vara kulturella och gå på konstmuseet med Skagenmålarna. 

 
Det fina ljuset i Skagen.
 
Det blir en dag på stranden.
 
Solnedgång i Skagen.

 

En väldigt trevlig resa.

 

 

En annan resa hann det även bli på sommaren. Jag och Therese hade aldrig varit på solsemester tillsammans, så det ville vi göra nu när reserestriktionerna var borta. Dock var det inte så lätt att få till. Dels hade vi bara en begränsad tid när vi kunde åka, eftersom vi bara hade två veckor semester som sammanföll med varandra. Dessutom var det en stor strejk inom Sas. Den pågick länge, och vi visste inte hur länge det skulle vara. Det var därför svårt att hitta några resor över huvud taget, för till Turkiet ville vi inte åka. Av många anledningar, bland annat hur de behandlar journalister. 

Till slut hittade vi en kortresa, fyra dagar på Kos i Grekland, vid Psalidi. 

 

Det var så härligt. Utsikten från vår balkong var som hämtad direkt ur katalogen med fin utsikt över sundet bort till den turkiska sidan (så vi såg landet vi inte ville resa till). Det var all inclusive, och maten var supergod. Ner för en backe kom man till stranden, där vi tillbringade större delen av dagarna. Vi hann även med en dagstur in till Kos stad, och en dag tog vi bussen till Agios Fokas där vi snorklade. Där mötte vi även en tysk dykare som gav oss bröd att mata fiskarna med, och just den grejen var ett av de roligaste minnena. Att släppa ner brödet i vattnet och se fiskarna svärma runt en.

 
På "finrestaurangen" på hotellet, där vi åt en av kvällarna.
 
 
 På den "vanliga" restaurangen där vi åt alla andra kvällar.
 
 
 
På vår balkong.
 
 
En fika på stan i Kos Stad.
 
 

Solsäng där man kunde ändra skrämen beroende på var solen stod på himlen just då.

 

Några ännu mindre resor blev det också.

Till nationaldagshelgen var vi sugna på att göra en slottsweekend. Vi var dock sent ute, så allt var fullbokat. Vi kunde nöja oss med en herrgård. Det fanns inte heller. Ett värdshus? Nej. Vi gick ner och ner i våra krav, men till slut blev det bra ändå. Vi tog ett fint hotell i… Eslöv. Varför Eslöv? Varför inte? Det var ett fint och udda resmål.

 

Som plåster på såren blev det dock en riktig slottshelg, som Therese fick i födelsedagspresent. På Bjertorps slott hade vi afternoon tea, slottsmiddag och sov i den stora sviten. Nån gång ska man göra det, och det kändes väldigt lyxigt.

 
 
Slottshelg på Bjertorps slott.
 
 På slottet kunde man låna cyklar och ta sig runt i omgivningarna.

 

Vi hann också med en dagstur till Danmark, när vi åkte över till Helsingör en dag på semestern.

 Kort Danmarks-tripp.

 

Via jobbet var jag dessutom iväg en vecka i Kalmar, på utbildning. Det var en så kallad Fojo-kurs (fortbildning inom journalistik), med temat Berätta levande. Det var kul att komma iväg och träffa andra journalister från runt om i landet och utbyta erfarenheter och göra en massa roliga, intressanta och givande övningar.

 

 Jag har varit i Kalmar otaliga gånger i mitt liv, men det är alltid kul att komma tillbaka dit.

 

Det har dessutom hunnits med en del konserter. Celine Dion sköt upp sin konsert återigen. Vi köpte biljetterna 2019, och just nu är senaste budet att det kan bli en konsert 2023, men kanske 2024. Jag är skeptisk till om det nånsin blir av. 

Men en annan biljett som vi köpte innan pandemin blev av. The Ark på Borgholms Slottsruin på Öland. En riktigt häftig show, och den spelplatsen är så cool.

 The Ark på Slottsruinen utanför Borgholm.

Detta följdes av de traditionsenliga dagarna på Öland där vi hann med lite sol och bad och utflykter. 

The Ark såg vi senare igen, eller åtminstone hörde. De spelade i Tylösand, och då satt vi i sanddynerna och lyssnare. Det tyckte vi att vi kunde göra, eftersom vi redan hade betalat för att se dem.

 

Vi gick även och såg Ed Sheeran, på Ullevi i Göteborg. Även detta en magisk föreställning. 

 

 På Ullevi, redo för konsert med Ed Sheeran.
 

I höstas gick vi också med mina kompisar och såg Shirley Clamp på Halmstads Teater.

 

Andra konserter har jag också kunnat se tack vare jobbet. Eftersom jag är nöjesreporter så har det blivit några konserter som jag har recenserat. På Halmstad arena har jag set Molly Sandén, GES och Danny Saucedo, alla tre riktigt bra shower. På Halmstads Teater hade Sanna Nielsen premiär för sin julturné, och citat från min recension använde hon sedan i marknadsföringen av showen. Det är första gången för mig, så det var lite roligt.

Dessutom hade Pernilla Wahlgren sin humorföreställning i Halmstad två gånger under året, så även den recenserade jag på Teatern.

 

När det gäller Melodifestivalen var alla deltävlingarna i Stockholm, eftersom de tidiga restriktionerna hade stoppar turnén. Men jag var med på finalen i Friends, och även på efterfesten på Norra Latin. Det var väldigt kul att få komma in i den bubblan igen.

 Jag och vinnaren av Melodifestivalen, Cornelia Jakobs, vars låt "Hold me Closer" var min stora favorit.

 

Andra kul möten i jobbet har varit bland annat Lasse Åberg, som hade utställning på Teckningsmuseet i Laholm, samt Per Gessle, som blev utsedd till Årets hallänning.

 
Med Lasse Åberg...
 
...och Per Gessle.

 

 

På jobbet har jag också tagit över ansvaret för Hallandspostens podcast Veckans viktigaste. Det har varit väldigt kul att vara programledare där. Många avsnitt handlade under hösten om de lokala valen, före och efter valdagen. Men även om olika granskningar tidningen har gjort. Jag har också bjudit in gäster, som ett program inför studenten och nu i vinter pratade jag med kommunens energirådgivare. Och så avslutade jag året med ett nyårsquiz över året som gick 2022. (Många av svaren får ni om ni läser hela detta blogginlägg…)

 

Jag har även fått svar över tidningens tv-sändningar. Det har handlar om livesändningar som exempelvis vid studentbalen, men också att göra inslag om exempelvis en sprängning, studenten och en intervju med Patrick Ekwall som besökte Halmstad för att medverka vid HP:s evenemang En kväll för boken.

 
HP:s tv-reporter Johan Hammerby redo för att sända live från studentbalen i Tylösand, i strålande väder.

  

Annat som hände: Jag och Therese var på bröllop i maj, när Therese kompis Sara gifte sig med Martin.

Midsommar var kompisgänget i Haverdal, i Andreas föräldrars hus. Vi var även med på firandet vid bygdegården, och där råkade några av oss bli utvalda att få resa midsommarstången.

Vi städade ur mormors hus, efter att han gått bort ett år tidigare. Det tog lång tid att få sålt det stora huset, men nu blev det klart.

Jag och Therese gav mamma och pappa i julklapp 2021 att vi skulle ta familjebilder. Det gjrode vi framåt våren, och till julen 2022 fick mamma och pappa en fotobok och en förstoring av en av bilderna.

 Bild: Videline Photography

 

I trädgården gav äntligen kvittenträdet frukt. Synd bara att man inte kan äta dem om man inte gör marmelad av det. Så det gjorde vi.

 
När man gör marmelad av kvitten blir den mer och mer röd ju längre man kokar den.
 

Riktiga äpplen och päron plockade vi i Kattarp utanför båstad under hösten. Vi var även på trädbeskärningskurs på Norrvikens trädgårdar.

 

Och det kan ju behövas, att veta hur man tar hand om sitt hus. För nu är jag nämligen husägare! För första gången i mitt liv äger jag mitt eget boende, 50 %, ihop med min älskade Therese.

 

  

Nyhetsåret 2022 – Krig och ekonomisk kris 

 

 

Två år av pandemi tog äntligen slut! Hurra, så världen kunde alltså koppla av och njuta av tillvaron? FEEEEL. Det blev istället krig, energikris, räntehöjningar, lågkonjunktur och en massa annan skit. Men ingen pandemi i alla fall…

 Corona

Eller, coronaviruset är inte utrotat. Men överlag så smittar det och dödar inte i samma utsträckning som förut. Detta är helt och hållet tack vare vaccinet. Själv tog jag min tredje dos i början av året. Många äldre har fått ännu fler doser. I Sverige kom det nya restriktioner i januari, men redan i februari meddelades det att de snart skulle tas bort. Och senare på våren var restriktionerna borta och coronaviruset klassades inte längre som en samhällsfarlig sjukdom i Sverige. Cirka 18000 hade då hunnit dö i landet.

På andra håll i världen har det sett lite olika ut, och i slutet av året började det blossa upp lite i Kina igen. Alla uppgifter som kommer därifrån är knapphändiga, som det ofta blir i en diktatur, så vi får se om det är något att oroa sig över.

 

Rysslands krig

Men det har som sagt inte varit detta som nyhetsåret har dominerats av. Nej, det är kriget i Ukraina.

Den 24 februari invaderade Ryssland Ukraina (där även Belarus hjälper ryssarna). Ett regelrätt invasionskrig, av typen vi såg för länge sedan i historien. I Ryssland kallades det inte krig till en början, utan specialoperation. President Putin spred lögner om att folket behövde befrias från ukrainarna. 

Putin hade förväntat sig ett snabbt förlopp. Några dagar till Kiev, och sen var det slut och Ryssland hade vunnit. Det hade nog resten av världen också. Stora Ryssland mot ett så litet land. Omvärlden erbjöd Ukrainas president Volodomyr Zelensky att fly till dem. Men då svarade Zelensky något som på ett sätt satte tonen för fortsättningen av kriget:

”I need ammunition - not a ride”. 

Detta sågs som ett bevis på Ukrainas kämparvilja, och den har levt kvar ända sedan dess. Kriget pågår fortfarande, men bara det faktum att Ryssland inte har vunnit är en stor förlust för dem. De tog de östra delarna av ladet i början av kriget, men har sedan tryckts tillbaka. Ukraina slår tillbaka, och får stöd i form av vapen från andra länder. Samtidigt står Ryssland under sanktioner från i stort sett hela världen, förutom Iran och Kina, i stort sett.

För det blev en konsekvens av Rysslands agerande (allt detta gäller även Belarus). Hela världen har vänt dem ryggen. Ekonomiska sanktioner har drabbat både ryska privatpersoner och företag. Internationella företag har dragit sig ur landet, utländska butiker har stängt ner, kortföretag har slutat leverera sina tjänster, och mycket, mycket mer.

Internationella organisationer har följt på, även om vissa tvekade i början. Men Fifa slängde ut dem från kvalet till fotbolls-VM. Hockey-VM stängde av dem. Eurovision Song Contest slängde ut dem. I stort sett alla sammanhang där länder gör saker tillsammans, oavsett om det är idrott, kultur, politik eller vad det än är. Ryssland och Belarus är utkastade på obestämd framtid.

 

Detta har inneburit konsekvenser för världsekonomin. Sanktionerna har inneburit att man inte kan handla med rysk olja eller gas på samma sätt som förut. Det gör att priset ökar, liksom priset på transporter. Därför har priset på allt stigit. Att Ukraina inte längre kan leverera spannmål som man gjort tidigare, i kombination med dyra fraktkostnader från övriga världen, gör att maten har blivit jättedyr. Allt är dyrare idag än för ett år sedan.

 

Ryssland fortsatte leverera gas till Europa via ledningarna Nord Stream 1 & 2, men i höstas sprängdes de. Oklart hur, men troligtvis låg Ryssland bakom det på nåt sätt.

 

Oron i ekonomin har även gjort att räntorna höjts väldigt mycket från tidigare låga nivåer.

 

Nato

Kriget gjorde också att Sveriges inställning till Nato ändrades rekordsnabbt. Från att det har setts som självklart att Sverige ska vara neutralt eller alliansfritt ansökte plötsligt den socialademokratiska regeringen om svenskt medlemskap i Nato, samtidigt som Finland, som även de haft en liknande hållning förut. Detta skulle gå snabbt och smidigt, men den diktatorliknande ledaren i Turkiet, Erdogan, har satt käppar i hjulet för detta. Han använder ansökan, och hans möjlighet till veto, för att få igenom ändringar i Sveriges relation till landet, och har hittills fått igenom en rad märkliga grejer. Sverige har lagt sig platt och ändrat sitt synsätt på grupper som Erdgan inte gillar, man vill utvisa Erdogans politiska motståndare från Sverige, och man har ändrat i olika lagar, bland annat som påverkar medias sätt att verka. Man offrar svensk demokrati för att blidka Erdogan.  

Detta arbete inleddes av den socialdemokratiska regeringen, men fortsätter nu med den moderatledda. För det var val i Sverige i september.

 

Valet

Krigets konsekvenser syntes även i valrörelsen. Priserna på drivmedel och mat var i fokus. Likaså energin. För elen blev rekorddyr, samtidigt som flera kärnkraftsreaktorer stod stilla. Högerpartierna ville satsa på mer kärnkraft.

I år har det också varit rekordmånga gänguppgörelser, och skjutningar med dödlig utgång. Detta blev också en stor fråga i valet.

Det var länge oklart hur de olika regeringsalternativen skulle se ut. Högerpartierna började prata om att samarbeta med Sverigedemokraterna, men inte på vilket sätt. Det fick väljarna inte heller veta förrän efter valet.

Det var oklart efter valet hur det skulle bli, men efter att ha träffats på Tidö slott bestämdes det att Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna skulle bilda regering, med stöd av Sverigedemokraterna, som skulle få platser i regeringskansliet och utskotten men inte i regeringen. Det är första gången de får riktigt inflytande i svensk politik.

Ulf Kristersson blev statsminister, mindre än ett år efter att Magdalena Andersson hade tillträtt.

Tidigare under året hade Liberalerna bytt partiledare, från Nyamko Sabuni till Johan Pehrsson. 

Centerledaren Annie Lööf jobbade hårt för att SD inte skulle få inflytande, och stödde därför Magdalena. Lööf meddelande efter valet att hon ska avgå, bland annat på grund av hotbilden mot henne. Under sommaren var hon tilltänkt som måltavla för en terrorist under Almedalsveckan i Visby. Han hade redan hunnit mörda den nationella psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren. 

Den danske provokatören Rasmus Paludan orsakade flera upplopp i Sverige under året, framförallt under påskhelgen.

 

Storbritannien

Utrikes handlade mycket om Storbritannien, och framförallt om Drottning Elizabeth II. Under våren firades det att hon suttit på tronen i 70 år. Men så i september avled hon, 96 år gammal. Hon hade varit symbolen för allt brittiskt ända sedan 50-talet, så det blev stor landssorg, även utanför de brittiska öarna. Hennes son, 73-årige prins Charles, tog över och är nu kung Charles III.

Men detta var inte den enda ledaren i London som byttes ut. Efter många skandaler blev det till slut för mycket för Boris Johnson att kunna sitta kvar som premiärminister, så han fick avgå. Han efterträddes av Liz Truss, som satt i… 45 dagar. En rad impopulära beslut gjorde att även hon fick avgå, och efterträddes av Rishi Sunak.

 

Andra val och liknande

I Brasilien hölls det val, och där förlorade sittande presidenten Bolsonaro mot den tidigare presidenten Lula Da Silva.

 

I USA urholkades aborträtten efter ett uppmärksammat beslut i högsta domstolen. Som en konsekvens av detta gick det bättre än väntat för Demokraterna i mellanårsvalet, som en reaktion på att man vill se en stärkt aborträtt igen. Dessutom hade förre presidenten och riksgalningen Donald Trump stöttat flera republikanska kandidater, men eftersom hans egen popularitet har dalat spillde det även över på hans adepter.

 

I Iran pågår en allt växande revolution, eller något som börjar likna en. Efter att en kvinna dödats av Moralpolisen på grund av sin klädsel började folk protestera. Först mot kvinnoförtrycket, men sedan växte det till att även handla om förtrycket i stort i diktaturen Iran. 

 

I Burkina Faso blev det militärkupp. Sedan störtade militären militärstyret i en militärmilitärkupp.

 

Andra saker som har hänt under året:

Flera gånger har djur smitit under uppmärksammade former. På Skansenakvariet smet kungskobran Sir Väs genom en lampa och var borta i flera dagar innan den kunde fångas in. I Furuviksparken smet ett antal schimpanser, men där valde man att skjuta flera av dem istället för att fånga in dem. Detta fick parken hård kritik för.

 

Biskopen på Gotland fick avgå för att han hade varit otrogen.

Sverige bytte även ärkebiskop.

I USA lyckades man transplantera ett grishjärta till en människa. 

Sjukdomen apkoppor spreds, men tog ingen riktig fart.

A-traktorer (tidigare känt som epatraktorer) syntes allt mer på vägarna, vilket också påverkade musiklivet (se längre ner).

 

 

Idrottsåret 2022

Två stora evenemang avgjordes i år, vinter-OS i Peking och fotbolls-VM i Qatar. Två märkliga val av värdar båda två.

 

För Sveriges del blev det det bästa vinter-OS någonsin, med 8 guld, 5 silver och 5 brons. Guldvinnare blev Walter Wallberg (puckelpist), Nils van det Poel (skridsko, två guld!), Sara Hector i storslalom, Jonna Sundling i sprint, damstafettlaget i skidskytte, herrarnas curlinglag samt Sandra Näslund i skicross.

 

Fotbolls-VM kritiserades hårt inför och i början av mästerskapet. Qatar är en diktatur där kvinnor och hbtq-personer inte har så bra rättigheter, och tusentals migrantarbetare omkom under byggnationerna av de många arenorna. Dessutom fick landet VM genom mutor. Men det blev av ändå.

Sverige missade tidigare under året att kvala in till VM, efter en förlust mot Polen.

Finalen kom att bli den häftigaste någonsin, där Frankrike och Argentina möttes. I 80:e minuten ledde Argentina fortfarande med 2-0, men på bara en dryg minut var det kvitterat. Det blev förlängning, och även där gjorde lagen varsitt mål. Under matchen blev det tre ordinarie straffar, men det hela fick sedan även avgöras på straffläggning. Argentina vann, och Messi fick till slut stå som världsmästare och räknas nu in bland de största någonsin, ihop med Maradona och Pelé - som avled bara ett par dagar innan året tog slut.

 

En annan stor idrottare som avled var hockeystjärnan Börje Salming. Tidigare under året hade han diagnostiserats med ALS, och bara ett par månader senare var han död. Under Hall of fame-helgen under hösten medverkade han i två ceremonier i Kanada, och veckan senare var han i Sverige och hyllades på en gala när Svenska Ishockeyförbundet fyllde 100 år. En vecka efter detta avled han.

Under den nämnda Hall of fame-veckan valdes för övrigt tre svenska in: Daniel Alfredsson samt Henrik och Daniel Sedan. 

Mer NHL: New York Rangers till semifinal (conference-final) men där tog det stopp mot Tampa Bay, som hade två raka Stanley Cup. Men något hattrick blev de inte för dem, utan förlorade mot Colorado Avalanche, och den svenska lagkaptenen Gabriel Landeskog fick lyfta bucklan.

Rangers nuvarande målvakt Igor Shesterkin vann åtminstone Vezina Trophy som årets målvakt.

Rangers tidigare målvakt Henrik Lundqvist fick sitt nummer 30 pensionerat och hissat i taket på Madison Square Garden.

Damernas fotbolls-EM vanns av England hemma på Wembley. Sverige åkte ut i semifinalen.

Svenska handbollsherrarna tog det första EM-guldet på 20 år.

HBK spelade jättebra under våren, och askasst på hösten. Men vårens vinster räckte till slut, så nu är det klara för Allsvenskan 2023. 

Armand Duplantis fortsätter att dominera stavhoppsvärlden. Han satte nya världsrekord under året.

Tennisstjärnan Novak Djokovic nekades att tävla i Australian Open eftersom han inte hade vaccinerat sig.

Både Roger Fereder och Serena Williams slutade spela tennis. De avslutade alltså sina karriärer. Det gjorde även Charlotte Kalla och Nils van der Poel.

 

Nöjesåret 2022

Årets största snackis skedde under Oscarsgalan. Skådespelaren Will Smith blev sur på programledaren Chris Rock, efter att denne skämtat om Wills sjuka fru. Will gick då upp på scen och slog till Rock, inför alla i publiken och miljarder tv-tittare. Senare under sändningen vann han dessutom sin egna första Oscar. Men eftersnacket handlade inget om hans pris utan bara om smällen. Han har nu blivit avstängd från galan i 10 år.

Melodifestivalen kunde inte heller i år ha nån turné. Länge var det oklart var man skulle vara, men man valde att hålla sig i Stockholm. Tre program i Avicii Arena (tidigare Globen) och tre på Friends Arena. Vinnare blev Cornelia Jakobs med Hold me closer, som var min stora favorit. Det var även min stora favorit av alla europeiska låtar i Eurovision.

Dock var det redan på förhand mer eller mindre klart att Ukraina skulle vinna tack vare alla stödröster på dem. Så blev det, och Kalush Orcestra tog hem det med låten Stefania. Ingen bra låt. Cornelia, som kom fyra, borde ha vunnit.

Eftersom Ukraina fortfarande är i krig kan de inte arrangera nästa års tävling så ska Eurovision 2023 hållas i Liverpool. Storbritannien kom nämligen tvåa, och hade också bäst chans att anordna nåt så stort. 

Efter att pandemin försvunnit kunde många artister ge sig ut på turnéer igen, vilket gjorde att det blev tuff konkurrens om uppmärksamheten. Bäst i Sverige lyckades dock Håkan Hellström som körde fyra utsålda konserter på Ullevi.

A-traktorernas framfart (eller brist på densamme, då de bara får köra i 30 km/h) avspeglade sig i musiken, då genren "epadunk" slog igenom stort på listorna. 

Abba startade sin halvdigitala show med "abbatarer" i London.

Ruben Östlund vann för andra gången en guldpalm i Cannes med filmen "Triangle of Sadness". Han åkte sedan runt i Sverige inför premiären, bland annat till Halmstad där jag träffade honom för en intervju på bion Röda Kvarn.

Netflix hade flera stora hitserier under året, som säsong 4 av Stranger Things, en serie om seriemördaren Jeffrey Dahmer och så en ny version om Wednesday Addams, med Jenna Ortega i huvudrollen. Tack vare Stranger Things blev 80-talslåten "Running uo that hill" med Kate Bush en stor hit igen.

Det blev även uppföljande serier av Sagan om ringen och Game of Thrones. Filmer som fått uppföljare på bio är Top Gun och Avatar.

Bruce Willis meddelande att han är sjuk och avslutade filmkarrirären efter att de senaste åren ha gjort oändligt många c-filmer som ingen hört talas om.

E-type startade en rockgrupp – Dampf. Den första singeln, The other side, var väldigt bra, och påminde om hans tidigare musik, men rockigare. Bra, men hoppas att det blir nån mer E-type-musik i framtiden. Nu ska han för övrigt också bli pappa, med forsterhems-kämpen Melina Jacobs. Hon blev känd härom året i Lilla hjärtat-fallet. Under 2022 infördes Lex Lilla Hjärtat, som ska sätta barns trygghet före föräldrars rätt i framtiden.

 

Bra låtar 2022

  1. Hanna Ferm & Juni - Välkommen åter
  2. Lauren Spencer Smith - Fingers crossed
  3. Cornelia Jakobs - Hold me closer 
  4. Gayle - ABCDEFU
  5. Medina - In i dimman
  6. Dampf - The Other side
  7. Medina - Nema problema
  8. Cazzi Opeia - I can't get enough
  9. Alan Walker - The Drum
  10. Liss Iridum - Blue love

 

Avlidna kändisar 2022

Vissa år känns det som att väldigt många kändisar dör, och 2022 har varit ett sådant.

Drottning Elizabeth II, Börje Salming, Pelé, Sven Melander, Sidney Poitier, Bob Saget, Meat Loaf, Ronnie Hellström, Ingvar Oldsberg, Dagny Carlsson (109-årig bloggare), Gilbert Gottfried, Olle Goop, Guy Lafleur, Bengt ”Bengan” Johansson, Kjell Lönnå, Rolf Skoglund, James Caan, Shnizo Abe (Japans tidigare premiärminister, mördades), Marit Paulsen, Ebbe Schön, Torgny Söderberg, Anne Heche, Michail Gorbatjov, Coolio, Angela Landsbury, Jerry Lee Lewis, Claes-Göran Hederström, Sven-Bertil Taube, Hédi Fried, Irene Cara, Svenne Hedlund, Kirstie Alley, Lasse Lönndahl, Barbara Walters, tidigare påven Benedictus XVI, Bert-Åke Varg, Robbie Coltrane, Olivia Newton-John, Madeleine Albright, Wolfgang Petersen, Björn Natthiko Lindeblad.