Årskrönika 2021
Årskrönika 2021
Tillbaka som alltid, en kär traditon, framförallt för mig som skriver. Det ger mig en bra tillbakablick på vad jag har varit med om de senaste 12 månaderna. Sedan är det också roligt att se tillbaka på det som hänt runt om i världen under samma tid.
Innehåll
- Personlig årskrönika 2021
- Nyhetsåret 2021
- Sport
- Nöjesåret
- Bra låtar
- Avlidna kändisar
Personlig årskrönika 2021
Precis som förra året har mycket i år präglats av coronapandemin.
Två vaccinationer blev det, i juni och augusti. Den första dosen lyckades jag få redan samma dag som man kunde boka i vår åldersgrupp.
Restriktionerna från november 2020 sträckte sig långt in på året, vilket innebar att man skulle undvika att träffa andra än dem man bodde med, så långt det gick. Det innebar att jag inte såg mina kompisar, familj eller släkt så mycket som jag annars hade velat.
Men jag och Therese har haft det trevligt på egen hand, och hunnit med mycket, framförallt hemma. En del kortare turer har det blivit, framförallt till Skåne, Göteborg, Småland och runt Halland. Men även en del längre resor.
Början på året var ovanligt kall, och snön låg kvar länge. Därmed kunde vi åka skidor. Jag har inte åkt längdskidor på säkert 20 år, men i Ätran kunde man göra det på en skidstadion.
En annan stor grej under våren var att mina föräldrar flyttade. Efter mer än 30 år i Getinge sålde de huset och flyttade in till en lägenhet i Halmstad.
Vårt stora projekt hemma har varit i trädgården. Vi har anlagt en kryddträdgård bakom garaget. Vi la täckduk över gräset. Med trä som Therese pappa tog från sin skog kunde vi bygga pallkragar och odlingsbäddar. Sedan köpte vi tre ton kvartsit som vi täckte gångarna med. Och så kantsten runtomkring, med ingångar.
Men även i en annan del av trädgården gjorde vi om. I ett oanvänt hörn använde vi resten av kvartsiten och gjorde en uteplats. Vi tog bort alla stenar som låg där och byggde en stenmur, som kompletterade en stor och tung spaljé av armeringsjärn och balkar, som vi fått av en kollega till Therese och fraktat hem och sedan lyckats uppföra.
Och så passade vi på att skaffa en liten uppblåsbar pool.
På sommaren var vi iväg på två turer, under en uppdelad semester.
Therese pappa fyllde 70, och det firade vi med att cykla längs Göta kanal (coronasäkert och bra) med han och hans fru samt Thereses systers familj. Första dagen var det fram och tillbaka mellan Söderköping och Mem, och andra dagen var det fån Bergs slussar till Borensberg. Där väntade sedan hälften av gänget, medan tre av oss racer-cyklade tillbaka för att hämta bilarna.
På nätterna bodde vi på ett hotell i Linköping, och där hade vi även födelsedagskalas en kväll.
Tredje dagen åkte vi ut i Sankt Annas skärgård, för sol, bad och mat. Sedan skiljdes vi åt, och jag och Therese åkte norrut. Vi skulle till Örebro, där Therese har bott och pluggat. Vi besökte en kompis till henne i Kumla på vägen upp, och sedan hade vi några dagars semester. Bland annat träffade jag Ola och Mariana igen för första gången på flera år.
Efter några dagar bar det söderut igen, och efter extrastopp i Kumla och Söderköping igen väntade Öland, där vi firade midsommar på släktens sommarstuga.
Men Öland fick vi även besöka en gång till.
I juli skulle Thereses ena systerson konfirmeras, och då bodde vi några dagar på en camping i Köpingsvik, för att sedan åka ner till stugan igen och vara där några dagar. Det blev en del dagsturer, bland annat en vandring lite söder om Färjestaden.
En kortare vandring blev den även på hösten, när vi åkte till Åsnens nationalpark.
Andra turer under året har gått till Göteborg ett par gånger. Äntligen kunde man gå på Liseberg igen, och där var jag två gånger i augusti.
En helg i slutet av november gick vi all-in på julmarknader. På fredagen var vi på Tjolöholms slotts julmarknad, och åt julig afternoon tea på slottet.
Dagen efter åkte vi till Skåne, för att besöka den fantastiska julbutiken Vellingeblomman. Vi bodde sedan på hotell vid Malmö arena och åkte på kvällen över till Köpenhamn. Där gick vi på Tivolis julmarknad, samt lite på Ströget.
Dagen efter blev det opera i Malmö, och sedan den juliga ljusutställningen Lumagica i Slottsparken.
Under hösten fick Therese pappa utnyttja sin 70-årspresent, när vi tog familjebilder i alla möjliga konstallationer, både med familjen och med bara mig och Therese, som den här bilden:
Jobbmässigt hände det också en del. Redigeringsorganisationen gjordes om, och min tjänst flyttades till Göteborg. Men dit ville jag inte flytta med, men det gick att lösa. Sedan oktober är jag på ett specialutformat vik som nöjesreporter på Hallandsposten. Som sådan har jag fått göra en massa roliga jobb. Dels lokal kultur, men mer fokus på nöje (med länker till artiklarna i texten nedan). Såsom hallänningar som medverkar i tv-program, och där hade vi bland annat vinnarna av Hela Sverige bakar och Bachelor. Jag träffade också Harpo, inför hans medverkan i Så mycket bättre. Jag har också fått prata med artister och komiker som kommer till Halmstad för sina föreställningar, som Johan Glans, Molly Sandén, Jonas Gardell, Lisa Nilsson, Kalle Lind, Amanda Aasa (numera Eva Ina) och Rickard Söderberg. Precis inna jul träffade jag även artisten och k-pop-låtskrivaren Cazzi Opeia, som ska vara med i Melodifestivalen till våren.
En liten försmak fick jag redan i somras, när jag hoppade in för att recensera en konsert. Per Gessle höll en av de första spelningarna i Sverige sedan restriktionerna släppts en aning, med en akustisk konsert på Solgården på Hotel Tylösand. Ihop med Aftonbladet och GP satt jag där för att recensera, en riktigt härlig sommarkväll.
Jag fick även göra debut med en live-tv-sändning, när jag var med under presentationen av Årets hallänning. Det blev konditorn, företagaren och tv-personligheten My Feldt, som jag även intervjuade apropå detta.
Jag har haft turen att mestadels få jobba på redaktionen. Ett par små undantag när jag eller Therese har varit sjuka (aldrig corona dock), men annars har jag inte behövt det. Det kommer jag dock att behöva göra nu när jag återvänder till att arbeta efter julledigheten, eftersom regeringens nya restriktioner (som började gälla 23 december) säger så. Förhoppningsvis är jag tillbaka på redaktionen snart igen.
En hel del annat, högt och lågt, har också hänt, med framförallt flera härliga smågrejer som man tar med sig. Och tiden att kunna vara hemma med Therese och allt roligt vi har haft för oss. Mycket med år 2021 har varit dåligt, framförallt allt coronarelaterat, men överlag så har det trots allt varit ett rätt så bra år.
Nyhetsåret 2021
Corona part II, regeringskriser och stormningen av Capitolium
Som ni kan förstå av rubriken så är det tre grejer som har varit stora snackisar i år, och de ska jag gå igenom, plus en massa andra punkter.
Precis som förra året har i stort sett allting i år handlat om corona. Sjukdomen covid-19 som orsakas av coronaviruset. Men om allting förra året var kaos och panik så var det inte riktigt på samma sätt i år.
Vaccin hade börjat användas precis innan årsskiftet, även i Sverige. Men det var många frågetecken kring det. Det fanns flera tillverkare, och med Astra Zenecas var det frågor kring hur effektivt det var. I omgångar tilläts och tilläts det inte, bland gamla eller unga.
I Sverige tog vaccineringen lång tid. Årskull för årskull fick boka tid efter varandra, där de äldsta började. Jag som är född 1985 fick inte boka förrän den 15 juni. Man skulle dessutom ha två doser.
I Halmstad gjordes Halmstad Arena om till en vaccinationscentral.
Alla ville dock inte ta vaccinet. Foliehattar som inte tror på vaccin har vägrat, och därför har Sverige sedan i höstas legat på ungefär 85 % vaccination hos befolkningen.
Man funderade länge på ifall det behövdes mer än två doser, men sen kom man fram till att jo, det är nog säkrast, så det ska man nu göra.
Restriktionerna som infördes i november 2020 varade fram till 29 september. Nattklubbar fick öppna, publiktaken försvann från evenemang, restauranger fick ha hur många gäster de ville, och man fick sitta var man ville.
Smittan hade gått ner under året, tack vare vaccinet, men under hösten och vintern kom en ny, muterad variant – omikron – som gjorde att nya restriktioner fick införas.
Men till december beslutades det att man skulle införa vaccinpass för att komma in på offentliga tillställningar. Man hann dock inte testa detta så länge innan man införde ännu hårdare restriktioner igen dagen innan julafton. Bland annat stängdes nattklubbar igen, butiker fick återigen begränsa antalet kunder och restauranger fick börja dela upp sällskap igen. Man skulle också börja med hemarbete igen, för dem som kunde.
Hittills har 5,4 miljoner människor världen runt avlidit i covid-19, i Sverige ligger dödssiffran på lite drygt 15000.
Regeringskriserna avlöste varandra i Sverige. Sedan 2019 hade Socialdemokraterna och Miljöpartiet styrt med passivt stöd av Liberalerna och Centerpartiet, godkända av Vänsterpartiet. Men Vänsterpartiets nya partiledare Nooshi Dadgostar ville inte gå med på vissa saker i den gamla överenskommelsen och riktade misstroende mot regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna, och på sommaren fälldes Stefan Löfven av riksdagen. Han avgick, men eftersom det inte fanns nåt regeringsalternativ satt han kvar, eftersom ingen annan kunde samla stöd i riksdagen.
Men sen meddelande Löfven att han visst skulle avgå i alla fall, fast senare i höst under partikongressen.
Den enda kandidaten från S som både ställde upp och nominerades var finansminister Magdalena Andersson. Hon kunde senare röstas fram och blev därmed Sveriges första kvinnliga statsminister.
Dock satt hon bara cirka sex timmar. Sedan avgick hon.
Detta för att tidigare samma dag var det även budgetomröstning, och där vann högerpartiernas budget. Det gillade inte MP, som valde att hoppa av den regering som precis hade fått riksdagens förtroende. Talman Andreas Norlén blev arg på MP, och tyckte att de kunde sagt till tidigare att de hade ett sådant krav. Därför fick det veckan efter bli ny statsministeromröstning, den tredje på några månader. Magdalena Andersson vann igen, men denna gång blev det med en regering som bara bestod av S.
I USA skedde något som egentligen borde varit den största händelsen under året, men som har överskuggats av corona. Donald Trump hade i november förlorat presidentvalet mot Joe Biden, men det vägrade han acceptera (det gör han fortfarande). I flera instanser försökte han hävda valvusk, men eftersom det inte hade skett fanns heller inga som helst bevis, och han förlorade alla försök. Men han eldade på sina anhängare om att gå på lögnen om valfusk, och de stod på hans sida.
Den 6 januari skulle kongressen ha en formell omröstning om valresultatet. Då höll Trump ett möte vid Vita huset där han uppmanade folk att ta sig mot Capitolium. Det gjorde de, men de nöjde sig inte med att gå dit. De stormade byggnaden, bröt sig in och gav sig ut på en jakt för att döda vicepresident Mike Pence (som inte ville gå med på valfusksanklagelserna), talman Nancy Pelosi och alla andra de kunde tänka sig. Politikerna klarade sig, men några poliser och vakter dödades. Terroristerna bröt sig dessutom in på politikernas kontor, och i kongressalen. Bland annat en person, som kom att kallas QAnon-shamanen, iklädd bufelhorn, päls och flagga, blev känd. För allt kablades ut över världen i direktsändning. Och idioterna själva filmade också och lade ut på sociala medier. Detta har senare också kunnat användas som bevis mot dem.
Flera har dömts för detta, men inte Trump. Kongressen röstade för att ställa Trump inför riksrätt, för andra gången på ett år, men vissa fegisar bland republikanerna vågade inte fälla honom. Han gick därför fri igen.
Senare i januari kunde dock Joe Biden sväras in som president, och Kamala Harris blev den första kvinnliga vicepresidenten.
Ett av Bidens beslut under året var att helt avsluta kriget i Afghanistan och lämna landet. Det gick dock inte alls särskilt smidigt. Direkt efter att USA:s soldater åkt därifrån tog Talibanerna över styret och kastade direkt tillbaka landet till diktaturen från innan kriget. Kvinnor förbjöds återigen att gå i skolan och svält följde.
I Halmstad har en stor fråga handlat om huruvida det ska byggas ett hotell på Österskans. Några få högljudda individer lyckades samla ihop tillräckligt med folk för att det skulle bli en folkomröstning, som skulle äga rum kommande januari. Men efter att S ändrade sig i december så skjuts den nu upp till höstens val.
Under våren körde ett stort fraktfartyg på grund i Suezkanalen, vilket orsakade förseningar av leveranser under en lång tid.
Bensin- och dieselpriserna har stigit jättemyket under året. Dieseln gick upp från runt 14 kr vid årsskiftet till över 19. I december nådde dessutom elpriserna nya rekordnivåer.
En diskussion under året har varit ifall man ska fortsätta bryta cement på Gotland, av miljöhänsyn. Gör man inte det riskerar många stora byggen att försenas. Det har stoppats och återupptagits om vartannat under året.
Återigen blev det lite bråk mellan Israel och Palestina.
I Tyskland var det val, och redan från början visste man att Angela Merkel skulle sluta. Hon har styrt Tyskland i 16 år.
Den kontroversielle konstnären Lars Vilks omkom i en trafikolycka, tillsammans med två poliser som färdades i samma bil. De kom över på fel sida av motorvägen vid Markaryd, men en del konspirationsteorier uppkom direkt.
Prins Carl Philip och prinsessan Sofia får en son, prins Julien, som blir hertig av Halland.
Sport
Mästerskap som förra året blev uppskjutna kunde i år genomföras. Därför var det både OS och fotbolls-EM ett udda år.
OS i Tokyo gick rätt så bra för Sverige. Guld i stavhopp (Armand Duplantis), diskus (Daniel Ståhl) och ryttarnas laghoppning, plus sex silvermedaljer.
Simmaren Sarah Sjöström som skulle ha varit ett av de stora medaljhoppen hade under vintern halkat och brutit armbågen, men lyckades komma igen till OS och ta ett silver.
Fotbollstjejerna gjorde en jättebra turnering, men en sämre final. Det gick till straffar, och Sverige kunde ha avgjort, men missade straffen. Sedan vann Kanada.
Fotbolls-EM spelades trots coronapandemin runtom i hela Europa. Det kritiserades, och vissa arrangörsländer fick dra sig ut eftersom deras nationella restriktioner inte tillät publik.
Turneringen började bra för Sverige, som vann sin grupp efter att ha spelat oavgjort mot Spanien och vunnit mot Slovakien och Polen. Då fick man möta det sämre laget Ukraina, men där förlorade man i förlängningen av åttondelsfinalen.
Senare vann Italien finalen mot England, efter straffar.
HBK var tillbaka i Allsvenskan, men spelade nästan bara oavgjort hela säsongen. Det blev kvalplats, och där förlorade man mot Helsingborg. På grund av uppskjuten säsong pga av corona, samt EM-uppehåll så spelades sista kvalmatchen den 14 december.
Malmö FF vann SM-guldet, igen.
NHL körde en specialsäsong. Man gjorde om divisionerna så att man bara mötte lag i närheten, bland annat skapade man en helt kanadensisk division. Man spelade bara 56 matcher istället för 82, och säsongen började först i januari.
Till slut vann Tampa Bay sin andra raka Stanley Cup. Rangers missade slutspel igen.
I höst har NHL börjat som vanligt, men nu innan jul har man fått pausa pga nya coronautrbrott. För att ta igen uppskjutna matcher (och att man inte vill riskera att spelarna blir sjuka) har man beslutat att inte skicka NHL-spelare till OS i februari.
Coronautbrott gjorde också att JVM i hockey fick ställas in i mellandagarna, trots att turneringen redan hade börjat.
Europeiska fotbollsklubbar ville bryta sig ut och skapa en egen version av Champions League, kallad Superligan. UEFA och väldigt många andra blev arga och bestraffade dem. Ligaplanerna lades ner.
Nöje
Precis som i fjol har i stort sett alla vårens tv-program spelats in utan publik, däribland Melodifestivalen.
För första gången sedan 2001 var man inte ute på turné. I stället spelades alla deltävlingar in i Annexet i Stockholm, utan press och publik. Tusse vann med låten ”Voices”.
Eurovision Song Contest kunde bli av det här året. Med begränsad publik i Rotterdam kunde rockbandet Måneskin från Italien vinna.
De flesta stora konserter som skulle ha ägt rum under sommaren sköts upp till nästa år. Vissa var redan uppskjutna ett år, så de ska nu äga rum två år senare än tänkt. Här finns bland andra två konserter som vi har planerat att gå på, The Ark och Celine Dion. Vi köpte även biljetter till Ed Sheeran på Ullevi till nästa år.
Efter 40 års tystnad släppte Abba ny musik igen. Först kom två singlar, där framförallt den ena (Don’t shut me down) var riktigt bra. När sedan ett album kom var jag inte lika överväldigad. De planerar nu för shower i London nästa år när hologramversioner av dem (så kallade Abbatarer) ska framföra låtarna.
Ett (för Sverige) nytt program började sändas under våren, Masked Singer, där kändisar var förklädda och sjöng. Det var rätt roligt, och vinnare blev komikern Daniel Norberg.
Under större delen av året släpptes inga filmer på bio. Under hösten började det så smått öppna upp igen, och en av de första filmerna var den nya James Bond-filmen No time to die, den sista med Daniel Craig. Vi blev bjudna av jobbet att gå och se den, ihop med en plus en, så jag och Therese såg den. Min första biofilm på över 1,5 år.
Oscarsgalan hade ett konstigt upplägg där det skulle se ut som att det var en film, snarare än en gala. För svensk del var det största när Molly Sandén sjöng sin nominerade låt ”Husavik” från filmen ”Eurovision song contest: the story of Fire Saga” i ett mäktigt nummer inspelat på Island.
Två tv-program fick vinnare från Halland, vilket jag därmed kunde skriva om. ”Hela Sverige bakar” (Stephanie Johansson från Drängsered) och ”Bachelor” (Elvira Svensson från Halmstad/Mellbystrand).
Rapparen Einár sköts till döds under hösten. Han hade tidigare varit inblandad i vissa gängrelaterade saker, där en annan rappare, Yasin, också var inblandad, bland annat i en kidnappning av Einár. Detta ledde till diskussioner om gangsterrap under hösten.
Kalle Anka har alltid sänds på julafton klockan 15. Men i år chockade SVT med att flytta programmet för första gången på över 60 år. Med hela fem minuter! Detta för att man var orolig för att tittarna skulle missa när julvärden Tareq Taylor skulle tända ljuset.
I Let’s dance var många bra med. Mest uppmärksammad var Carola, men hon fick avbryta på grunde av sjukdom. Filip Lamprecht vann finalen mot Anis Don Demina.
Anis har varit med överallt i år. Han var en av programledarna under Meldodifestivalen, han var med i Musikhjälpen i decemer (som han fick avbryta pga sjukdom) och han var med som en programledare i Idol. Det var en riktigt bra säsong med många bra deltagare, men upplägget var konstigt där man åkte ut veckan efter att man sjungit. I finalen vann isländske Birkir före den bättre Jacqline.
Finalen ägde rum i det som tidigare hette Globen, men som under året bytte namn till Avicii Arena.
Bra låtar
- Zara Larsson – Look what you’ve done
- Laurell – Habit
- Agnes – Here comes the night
- Charlotte Perrelli – Still young
- Alba August – So alive
- Robin Stjernberg – Pretty
- Eric Saade – Every minute
- Imagine Dragons – Follow you
- The Weeknd & Ariana Grande – Save your tears
- Anis Don Demina & Sami – Flaggan i topp
Avlidna kändisar
Torleif Thorstensson, Mona Malm, Lars Norén, Larry King, Christopher Plummer, Rush Limbaugh, Stig Malm, Prins Philip, Svante Thuresson, Sara Wedlund, Anders Nunstedt, Peps Persson, Curt-Eric Holmquist, Tony Esposito, Göran Zachrisson, Gunilla Bergström, Tomas Norström, Lars Vilks, Colin Powell, Einár, Desmond Tutu, Rod Gilbert, Michael Collins, Annette Kullenberg, Stephen Sondheim, Charlie Watts, James Michael Tyler, Betty White.