Årskrönika 2008

Innehåll:
  • Personlig årskrönika
  • Nyhets-årskrönika
  • Kändisar som dött
  • Sportåret 2008
  • Nöje
  • Mina gissningar om 2008 (slog de in?)
  • Mina gissningar om 2009

Det här året har nog varit det bästa i mitt liv, hittills. Det har hänt så otroligt mycket roligt personligen och fått vara med om saker som nästan ingen annan.

Och som tradition på nyårsafton så skriver jag här en årskrönika, både personligen och om nyheter, sport, nöje och sånt. Samt kollar hur mina gissningar om 2008 som jag gjorde för ett år sedan slog in och kommer med idéer om 2009.

Personlig årskrönika

Året började i Sälen där jag, Jocke, Lindskog, Nicke och Bettan åkte skidor och festade.

Blev sedan, på Antons födelsedag, tillsamman med Johanna jag träffat innan jul. Det varade sen till augusti.

Annars handlade våren nästan uteslutande om praktiken. Jag fick plats på UD:s presstjänst och flyttade i januari upp till Stockholm. Hyrde ut lägenheten i Göteborg och sen packade jag och pappa bilen full och drog upp till Solna. Jag hade fått tag på en helt fantastisk lägenhet i Solna som jag hyrde i andra hand. 57 kvadrat, nyrenoverad, möblerat, stort sovrum, vardagsrum, kök och balkong. Och bara 13 minuter med tunnelbanan in till UD. 3500 i månaden. Jag fattar inte hur det gick till, men bättre kommer jag nog aldrig bo igen.

På UD var det helt fantastiskt roligt. Jag hade många roliga och varierande uppgifter och en väldigt bra handledare, Petra. Men överhuvudtaget var det jättehärliga människor som jag jobbade med, och det bidrog också till den härliga upplevelsen. Tack Gufran, Tobias, André, Kent, Claes, Christina, Jan, Anders, Ellinor, Lena och alla andra!

Hon hade hand om UD:s sida om mänskliga rättigheter, och den jobbade jag mycket med under våren. En av de första uppgifterna var att gå igenom rapporter om mänskliga rättigheter i världens länder. Jag hade ett stort ansvar här och gick igenom ett 30-tal av dem.

Annars har jag skrivit artiklar och notiser till ud.se och även varit fotograf en hel del. Dels till vanliga intervjuer med handläggare och tjänstefolk, men även när det kommit digniteter på besök, som till exempel utrikesministrarna från Finland, Afghanistan, Storbritannien och andra länder. Var också med under statsbesöket från Greklands president.

Då Petra hade hand om frågor rörande biståndsminister Gunilla Carlsson fick jag även jobba mycket med henne. Men även Carl Bildt och handelsminister Ewa Björling.

Något som har varit mycket roligt under praktiken har också varit kontakten med de andra praktikanterna på UD. På presstjänsten var också Daniel från min klass med (och som hade en hel del problem med boendet under våren). Men på de andra avdelningarna fanns det ett femtiotal andra praktikanter, jurist- och statsvetenskapsstudenter. Varje torsdag träffades vi på en krog i närheten av UD och hade after work. Ibland var det lite glest med deltagare, men ofta var där några stycken, och ofta samma glaa gäng. Det var härligt. Mamma och pappa var och hälsade på under kristi himmelsfärd och vi åkte bland annat på en kryssning till Åland och vi gick och kollade på en föreställning med R.E.A. Johanna var också uppe två gånger.

Men det absolut roligaste under praktiken kom den näst sista dan. Sveriges regering hade beslutat att det här skulle hållas en FN-ledd konferens om Irak, och alla världens utrikesministrar samt Iraks regering skulle komma.
Här fick jag göra mycket roligt. Dan innan det stora mötet var jag ute på hotellet där det skulle vara och rekade. Var även och kollade in slottet där middagen skulle vara efteråt. Så kom den stora dagen, den 29 maj, och det hela gick av stapeln. Jag var en av de officiella fotograferna och började dagen med att ta bilder vid entrén när alla höjdare kom. Det var en massa ledare och politiker, men häftgast var USA:s utrikesminister Condoleezza Rice. ”Good morning, madame secretary” sa jag mitt bland alla fotoblixtar. ”Good morning” sa hon till oss, och var på ett strålande humör. Det var coolt.
Resten av dan hände det också en massa roliga saker, och den avslutades ute på Rosersberg slott där det var mottagning för alla. Stod på första parkett bland de andra pressfotograferna och tog bilder på FN:s generalsekretare Ban Ki-Moon, Iraks premiärminister al-Maliki och alla andra. Yeah!

Fredagen den veckan slutade jag på UD, och direkt på måndagen efter började jag mitt sommarjobb som redigerare på Hallands Nyheter. Där var jag hela sommaren och jobbade kvällar fram till elva. Det var roligt och mitt första jobb som har något med journalistik att göra. Även Daniel var här under sommaren.

Var på ett par småresor under sommaren. Var med Johanna och hennes kompis Josefin i Danmark över en dag, och med mamma och pappa var jag i Polen en långweekend i augusti.

Sen började skolan igen, men hösten har varit väldigt lugn. Dels för att större delen av tiden har gått åt till examensarbetet, men också framförallt för USA-resan jag hade att se fram emot.

Under mitterminsträffen i våras fick vi reda på att en organisation som heter Thanks To Scandinava skulle anordna en studieresa för skandinaviska journaliststudenter i USA udner hösten. Jag skrev en ansökan och fick komma med! Det visade sig sedan att det inte var så många som sökt till resan. Och de får skylla sig själva, för vi hade askul. Från min klass kom även Emma och Björn med.

Resan började i slutet av oktober. Vi åkte från Köpenhamn till Washington. Med på resan var förutom oss svenskar fyra från Finland, sju från Danmark och fyra från Norge. Det var ett jättehärligt gäng och vi hade väldigt roligt hela tiden. Vi blev en väldigt tight grupp och vi kunde festa en del under resan också.

Resan hade tre destinationer; Washington DC, Oklahoma City och New York City. Vi deltog i paneldiskussioner, föreläsningar med en massa intressanta människor och fick göra väldigt många studiebesök. Ämnena var väldigt blandade, som politik, journalistik, urbefolkning, universitetsstudier, sport, historia, transatlantiska relationer och mycket mer.

Vi bodde på fantastiska hotell på alla tre ställen och fick våra resor, vårt boende och maten betald. Två veckors lyxsemester gratis, bara för att vi skickade in en ansökan i våras.

I Washington hade vi också guidad rundtur runt sevärdheter, och vi bodde bara ett par hundra meter från Vita Huset.
I Oklahoma arrangerades programmet av journalistavdelningen på Oklahoma University. Vi blev väldigt väl omhändertagna. Förutom besök i staden och på cowboymuseum fick vi också gå på college football, som är den största sporten där. Tillsammans med 85 211 andra människor på läktarna såg jag Oklahoma Sooners vinna mot Nebraska Cornhusekers. Det var helt enormt hur mycket folk där var, och en stämning som är rätt många klasser bättre än på Örjans Vall i Halmstad.
Vi var också på en Halloweenfest. Det måste upplevas i USA. Flera av oss hade ändå köpt kläder, hattar, masker och smink för att klä ut oss. Men alla amerikaner på den här baren hade klätt ut sig, och alla hade lagt ner tid och pengar på sina dräkter. Ett tema man kunde märka var dock att killar skulle ha mycket och konstiga kläder. Tjejer skulle ha kort kjol. Den vanligaste dräkten man såg var tjejer som var utklädda till Sarah Palin.

För det var ju nämligen presidentval i USA medan vi var där. Barack Obama och Joe Biden mot John McCain och Sarah Palin. Jag kommer att skriva mer om själva valet längre ner i nyhetsårskrönikan, men här är lite om vår valvaka.

Vi flög till New York dan innan valet. Valdagen var vår första dag i stan och vi fick gå själva. Jag, Emma och Madeleine från Finland tog en riktigt turistig dag på Manhattan innan vi gick till restaurangen där valvakan skulle hållas. Mycket av föreläsningarna vi haft under resan handlade självklart om valet. Och alla i vår grupp, vad jag tror, hoppades på att Obama skulle vinna. Vi åt mat och kollade på valvakan i flera olika tv-apparater och kanaler. Och runt halv tolv på kvällen tisdag den 4 november 2008 stod det klart att USA hade valt sin första färgade president. Vi firade på restaurangen och beslutade sen att vi skulle åka till Harlem och fortsätta firandet. Där var det värsta karnivalstämningen och alla var ute på gatorna och tutade i sina bilar, sjöng, dansade och skrek av vild glädje. Sen stod vi vid ett torg vid 125:e gatan och såg på en storbildsskärm hur Obama höll sitt segertal. Det var så enormt mäktigt att vara där då. Svarta sa att de nu äntligen hade hamnat på samma nivå som vita.

USA-resan har lämnat en massa intryck. En massa härliga nya kompisar, upplevelser som är helt unika och en så väl organiserad resa med bra föreläsningar, roliga jippon och härliga människor som arrangerade det.

Mindre än en vecka efter att jag km hem var det dags för nästa resa. Jag och Elin hade bestämt att vi skulle göra vårt examensarbete om miljö på Island, så den 14 november åkt evi till Reykjavik.
Det var mycket att göra med många intervjuer och studiebesök men vi hade roligt hela tiden och allt flöt på. Det enda vi missade var en fisketur vi skulle åkt ut på. Men vi kom ut på en glaciär i alla fall, fast där såg man inte så mycket.
Naturen var helt magnifikt och vi hade roligt och avslutade de nio dagarna med att åka till Blå Lagunen och bada i de heta källorna.

December ägnade vi sen åt att skriva våra tre artiklar. I januari ska vi presentera dem och sen är vi förhoppningsvis klara med den här utbildningen.

Året som gått i nyhetsvärlden
Rubrik: Finanskris och USA-val
Mycket har hänt under året. Något som pågått mer eller mindre hela 2008 är presidentvalet i USA. Under hela året tävlade Barack Obama och Hillary Clinton om vem som skulle vinna demokraternas primärval. Inte förrän efter det sista valet kunde Hillary erkänna sig besegrad. För republikanerna vann John McCain väldigt tidigt. På kongressen i augusti valde han Alaskas guvenör Sarah Palin till vicepresidentkandidat. En jättekonservativ kvinna som blev populär för sin folkliga framtoning (”hockey mum”) men mer avskydd för sina åsikter och annat.
Det var länge jämnt mellan partierna men efter finanskrisen drog Obama ifrån och han kunde med stor marginal vinna valet. Hillary Clinton valdes senare till Obamas utrikesminister.

Finanskrisen har varit dominerande under hösten. Banker och försäkringsbolag i USA och övriga världen senare har gått i konkurs och vissa har köpts upp av staten i respektive land. Alla företag varslade folk, bland annat har 10 000-tals människor fått gå från Volvo. I USA godkänner kongressen ett räddningspaket åt bankerna på 850 miljarder dollar. Värst av krisen drabbades Island. Hela landet håller på att gå åt helvete och alla banker har fått köpas upp av staten. Isländska kronan har rasat totalt utför och räntorna där har blivit skyhöga. Folk har blivit mycket fattiga där. Det var billigt för oss när vi åkte dit, men det har varit väldigt synd om islänningarna. I Sverige har finansminister Anders Borg bestämt att vi inte ska slänga ut onödigt mycket pengar för att gynna industrin och annat. Vi måste spara pengar nu, inte slösa pengar vi inte har.

Under våren skedde ett par uppmärksammade mord på barn. 10-åriga Engla försvann i Stjärnsund. En person som precis fått en ny kamera gick runt och tog bilder på allt möjligt, och bland annat visade det sig att han fångat både Engla och hennes bortförare på bild. Gärningsmannen Anders Eklund kunde sedan gripas. Han hade våldtagit och mördat Engla och sedan bränt och begravt hennes kropp. Eklund erkände också ett mord han begått 2000. Han dömdes senare till livstids fängelse, och han har inte överklagat det. Många människor hade varit med i sökandet efter Engla och hennes begravning direktsändes i SVT.

I Arboga bröt sig en kvinna in hos en barnfamilj och dödade två små barn och skadade allvarligt deras mamma. Rättegången mot den tyska kvinnan som troligen gjorde detta har pågått hela året. Tingsrätten dömde henne för mord men nu är det uppe i hovrätten.

I höstas berättade Mona Sahlin att sossarna och miljöpartiet skulle regera tillsammans om de vinner valet 2010. Vänsterpartiet skulle absolut inte få vara med. Bara nån månad senare har de ändrat sig och vänsterpartiet ska få vara med i en sådan regering. De Rödgröna kallar de sig.

Massmördaren Thomas Quick har tagit tillbaka allt han någonsin har sagt. Han säger att han var drogad när han erkänt alla mord han begått.

Operasångaren Tito Beltran dömdes för våldtäkt på minderårig.

Kosovo bröt sig ut ur Serbien och erkände sig som en självständig stat. Många länder runt om i världen, bland annat Sverige erkände dem.

I Zimbabwe skulle det hållas presidentval. Oppositionsledaren Morgan Tsvangirai och hans anhängare förföljdes och misshandlades. Han drog sig ur valet för att inga fler skulle komma till skada. President Robert Mugabe hade vunnit igen. I höst har det gått väldigt utför för landet och man har haft en inflation på 213 miljoner procent.

Dimitri Medvedev vann det ryska presidentvalet. Putin sitter i bakgrunden som premiärminister och bestämmer fortfarande i smyg.

Ryssland hamnade i augusti i rampljuset igen. De invaderade Georgien. De sade sig vilja hjälpa provinserna Syd-Ossetsien och Abkhazien. Krig pågår i augusti. Ryssland erkänner sen de båda utbrytarprovinerna som självständiga stater. Det gör inga andra.

Protester utbryter i Tibet, men det slås ner av Kina. Kina drabbades senare av en jordbävning som dödade 70 000 människor. Även Burma drabbades av en naturkatastrof.

En cyklon drog in över landet och förstörde en massa. Militärjuntan tillät dock inga utländska hjälporganisationer att komma in i landet för att hjälpa befolkningen. Omkring 140 000 människor dog.

Sverige hade också en naturkatastrof. I alla fall ville media få det till det. I december var det ett jordskred i Skåne. Ingen dog. Inga hus förstördes. Ingen skadades. Men farligt var det, menade tidningarna och tv.

Sjuksköterskorna i Sverige strejkade. Det pågick länge men gav typ ingenting. En halv procent mer i lön. Duktigt!

Irland röstade nej till Lissbonfördraget. Landet som fått mest bidrag av EU var tydligen sura på dem nu och stjälpte typ hela projektet.

Två lagar har upprört folk i år. FRA-lagen och IPRED-lagen. Båda ledde till protester utanför riksdagen och en bloggbävning (ett av årets ord enligt språkrådet) skedde på nätet. Kampanjeran mot dessa lagar (avlyssning och fildelning) har mestadels skett på nätet.

I Madrid störtar ett SAS-ägt SpanAir-plan och 150 dör.

En rad terrorattacker i Bombay i Indien dödar över 100. Under året har pirater härjat utanför Somalias kust. Nu ska man böra jaga dem.

I Rosengård pågick flera demonstrationer i december.

Året avslutades med krig mellan Israel och Palestina på Gazaremsan. Raketattacker mot stridsflyg och många hundra har redan dött, och det är långt ifrån slut.

Några kändisar som dött i år
Heath Ledger, (som gjorde en fantastisk insats som Jokern i the Dark Knight senare under året), Charlton Heston, Mona Seilitz, Yves-Saint Laurent, Agneta Bolme Börjefors, Ingela Agardh, Lennart Swahn, Jörg Haider, John Harryson, Alexei Cherapanov,

Sportåret 2008
Fotbolls-EM blev ett fiasko. Först vann Sverige mot Grekland och höll på att spela 1-1 mot Spanien. Men i 92:a minuten gjorde Spanien 1-2. Sverige behövde bara oavgjort mot Ryssland men spelade ursåligt och förlorade med 2-o och blev utslagna. Spanien vann sen turneringen.

Det var OS i Peking. Det blev Sveriges sämsta OS någonsin, typ. Inga guldmedaljer alls. Mest uppmärksammat från svensk del var Ara Abrahamian som borde vunnit guld i brottning, men på grund av korrupta domare förlorade han semin och tog sen brons. Under prisceremonin ville han visa sitt ursinne och tog sin medalj och slängde den på golvet och gick därifrån. Han blev fråntagen medaljen. Annars hade OS två kungar. Michael Phelps tog åtta guld i simning och slog Mark Spitz gamla rekord. Usain Bolt från Jamaica vann guld och slog världsrekord både på 100 och 200 meter sprint.

Detroit Red Wings vann Stanley Cup med sju svenskar i laget. En av dem var lagkapten Nicklas Lidström som blev förste europeiske lagkapten att leda sitt lag till Stanley Cup. Han fick sen också sin femte Norris Trophy som årets back.

Kalmar FF vann Allsvenskan.

Nöje
Charlotte Perrelli vann Melodifestivalen med sången Hero. Sen går det åt helvete i ESC med en 18:plats. Vann gjorde Ryssland och Dima Bilan.

Två filmer gick troligt bra i somras. Batmanfilmen The Dark Knight filmversionen av ABBA-musikalen Mamma Mia! Både kom på DVD lagom till julhandeln och sålde väldig bra.

Några bra låtar i år:
This Is The Life, Amy MacDonald
Deja Vu, Velvet
Viva La Vida, Coldplay

Mina gissningar om 2008

Fotbolls-EM går rätt bra.
Nej, det gick åt helvete

OS i Peking går sådär, 12 medaljer.
Sämsta OS i modern tid. Totalt bara fem medaljer.

Ett attentat mot någon politiker i USA
Nej, det hände inte. I slutet av året var det dock en journalist i Irak som kastade sina skor mot president Bush.

Barack Obama vinner valet i USA. Det blir rätt jämt mot Rudy.
Japp, han vann, men inte mot Rudy.

Det var rätt dåliga gissningar den här gången. Här kommer då de om 2009.


Mina gissningar om 2009
  • Victoria och Daniel förlovar sig, kanske till och med gifter sig.
  • Sverigedemokraterna får (tyvärr) ett par platser i Europaparlamentsvalet
  • Obama gör ett bra första år som president
  • Måns Zelmerlöv vinner Melodifestivalen
  • Svenska valrörelsen drar igång redan 2009 och det blir många politiska dueller (och klavertramp) under hösten.
  • Under Sveriges ordförandeskap i EU blir det ett par protester, men inte så som i Göteborg 2001.
  • Jag flyttar.
  • HBK vinner SM-guld i fotboll!

Det var 2008 års krönika. Nu ska jag snart äta mat med mina föräldrar innan jag ska dra in till stan och träfa Anton, Winberg, Daniel, Mange och andra och fira in 2009 under festliga former. Ha det gott!
#1 - Emilie

Ledsen att säga det men HBK kommer inte vinna sm guld i fotboll 2009 det gör HIF så är det bara

#2 - Jonas Svensson

Vad säger Hammarn sammanfattningsvis? ser han tillbaka på 2008 som ett lyckat år?



själv hade jag hoppats på ytterligare en årsinvigning i de svenska fjällen, jag hade så gärna velat följa med den här gången.

#3 - Hammerby

För att svara Jonas:

Personligt var det det bästa året jag varit med om hitills tror jag. En massa härliga och häftiga resor, en massa häftiga upplevelser (blanda annat på UD) och så himla roligt med alla mina kompisar.

Och ja, det är lite tomt här utan dig. Det får vi ta igen i sommar.



Och till Emelie: Dream on...