Årskrönikan 2017

(also availabe in English)

Sådär, då var de dags för att återigen göra en krönika över året som gått – vilket jag har gjort sedan 2003, i olika forum. Sedan 2008 här på bloggen (och sedan ett par år sedan det enda jag använder bloggen till).

 

Jag kör som jag har gjort de senaste åren: först mitt privata 2017, och sen nyheter, nöje, sport och annat i den stora världen.

Innehåll:

  • Mitt 2017
  • Nyhetsåret 2017
  • Sportåret 2017
  • Nöjesåret 2017
  • Bästa filmerna 2017
  • Bästa låtarna 2017
  • Döda kändisar 2017
  • Så gick mina gissningar om 2017
  • Mina gissningar om 2018

 

Mitt 2017

 

Mello, och resor, så kan man sammanfatta mitt 2017.

 

För mig handlade våren, både jobbmässigt och privat, om Melodifestivalen. För Hallandsposten och Hallands Nyheters räkning följde jag artisten Mariette. Redan innan tävlingen drog igång hade jag intervjuat henne och hennes kusin Jenny (som var låtskrivare). Sedan var jag med på deltävlingen i Malmö, liksom på finalen i Stockholm.


Mariette under repen till hennes låt "A Million Years"
 

Jag hade riktigt kul under dessa veckor. Både själv på ett hotell i Malmö, men ägnade dagarna åt rep, intervjuer, presskonferenser, och sedan på kvällarna var det fina middagar och fester.


Jag med de olika artisterna i Malmö. Överst med Mariette.
Sedan med Roger Pontare, Benjamin Ingrosso och Allyawan.
Nedersta raden med Etzia, Dismissed och Lisa Ajax.
 

 

Kring finalen i Stockholm bodde jag hos min mello-kompis Jenny och hennes (och numera min också) kompis Johanna, som jag båda lärde känna förra året.

 

Dessutom intervjuade jag två andra Halmstadbor, dansaren Tilda, och smyckesdesignern Amanda (som kommer från Getinge).

 

Det var nästa surrealistiskt att hänga med alla kändisar och andra journalister, äta lyxig mat, och samtidigt jobba och skriva om det som jag tycker är allra roligast. En himla rolig tid var det.


Fest på stadshuset.
 
 
Startfältet under finalen på Friends arena.
 

 

Sedan var jag själv gäst i podden Schlager-Micke och hans vänner, med Mikael Olofsson och Marcus Björkander. 

 
Det avsnittet kan ni höra här.
 

 

 

Men mellan deltävlingen i Malmö och finalen hade jag hunnit med något helt annat, totalt mello-orelaterat. Min bästa kompis i USA, Cecily, fyllde år och hade dessutom nyligen förlovat sig. Hennes fästman hörde av sig och undrade jag om jag ville komma över och överraska henne, så det gjorde jag. Jag åkte över till San José i Kalifornien och överraskade henne totalt och hade sen en jätterolig vecka, där jag även fick träffa Lauren och Paige. Vi hann med en massa skoj, och det blev väldigt lyckat.

 
Paige, Cecily, jag och Lauren
 
 
 
Och självklart skulle vi tramsa oss. Här med Cecilys kollega Kimia också.

 

 

Senare under våren var det dags för nästa resa, till Oslo. Min barndomskompis Jocke har bott där i många år och jobbar som kock, men såg nu slutet av detta och ville flytta hem. Därför åkte jag och Andreas upp, liksom Carro och hennes mamma. Carros brorsa skulle nämligen precis bli pappa. Det blev en riktigt grym helg, där vi käkade på Jockes restraurang på Aker brygga, där vi fick njuta av en elvarättersmeny.

 

I juni firade mamma och pappa 40-årig bröllopsdag. Mamma har bott i Barcelona när hon var ung, och pratar ofta om det. Vi har aldrig varit där tillsammans, men nu till deras dag styrde jag och pappa upp så att det blev av, och vi hade en jättefin torsdag-söndag-weekend där vi åkte runt och kollade på mycket, och åt och drack en massa fint.

 
 
 

 

Under sommaren (som vädermässigt var riktigt, riktigt dålig) så gjorde jag ett par trippar upp till Göteborg, men annars var jag mest hemma. Hade tänkt hänga på stranden, men det blev nog inte ens fem sådana dagar på sommaren. Riktigt tråkigt.

Årets stora evenemang i Halmstad var Tall Ships Races. Massa stora häftiga båtar, mat och artister som uppträdde. Dock ställde vädret till det även här. Linnea Henriksson, Mariette och Linnea Olsson fick ställa in sina konserter, och när vi var och kollade på Europé så spöregnade det hela tiden. Men de rockade på fint ändå!

 
Jag med Tessan och Andreas på Tall ships races.
  

Hann åka till Öland en sväng, och jag och mamma gick och kollade på Diggiloo, som var i Halmstad.

 
Öland.
 
 
 
Diggiloo-gänget, med bland andra nyblivna mello-vinnaren Robin Bengtsson.

 

Det blev några turer till Liseberg. Den nya attraktionen Loke hade ersatt Spinrock, och det var jag ledsen över, för det var min favorit. Men denna nya var en bättre version av Spinrock, så jag var väldigt nöjd :)

 
 
Plus att jag vann flera stjärnvinster under året.

 

I somras blev jag fastanställd – för tredje gången på HP! Måste vara nåt slags rekord. Särskilt som att jag jobbat där konstant sedan sommaren 2011.

Under hösten bytte jag tjänst. Från min position som SLM-redaktör som jag haft sedan december så gick jag över till en grupp på fem pers som ska växla mellan den tjänsten och kvällsredigering. Inte vad jag ville, och jag har därför fått dra ner på innebandyn, quizandet och annan träning. Lite tråkigt, men det får gå. Men kvällsgänget är skönt som alltid, så det är inte jobbigt när man väl är där.

 

Jag hade sparat semesterveckor utifall att Cecily skulle gifta sig, men det ska hon inte göra ännu. Det blev inte heller av att komma iväg med kompisar och resa. Men jag kom iväg ändå! Pappa hade fått presentkort på resor när han gick i pension för två år sedan. Dessa var på väg att gå ut, så han skulle använda dem, och i så fall åka själv nånstans. Men jag tänkte att jag kunde hänga på, när jag ändå hade ledighet kvar. Så jag åkte med, och vi två drog en vecka till Fuerteventura i månadsskiftet november/december. Väldigt skönt att komma bort och få lite värme, sol och bad, när man inte fick det under sommaren.

 
 
 
 

 

 

Under året har jag gjort mycket, och kunnat spendera en himla massa tid med både kompisar och min familj. Det har varit ett bra år.

 

 

Nyhetsåret 2017

Trump och #metoo.

Där har ni rubriken som sammanfattar nyhetsåret 2017.

 

När det gäller Trump så går det inte en dag utan att han är i nyheterna. Och det är kanske inte så konstigt. Han kommer med det ena idiotiska uttalandet efter det andra, och det finns knappt en grupp människor som han inte har förargat. Men inte bara förarga. Han ställer till det i utrikespolitiken genom att säga (twittra) saker som han inte har stöd hos bland allierade eller partivänner.

Mest har han bråkat med Nordkorea, och där har det varit riktigt otäckt. Kim Jon-Un har intensifierat utvecklandet av kärnvapen, och det har blivit pajkastning på totalt sandlådenivå mellan ledarna för Nordkorea och USA. Exempel: Trump har konstant kallat Kim för ”Little rocket man” och kallat honom liten och tjock, och Trump sade igår att ”jag har en större kärnvapenknapp än vad du har”. Där har ni nivån.

Tjurigheten började redan när han tillträdde och envist hävdade att han hade mycket mer publik än vad Obama hade på sin presidentinstallation, trots bildbevis på att så inte var fallet.

Trump har också varit emot transsexuella i armén, trots att inte armén är det. Mycket av det som Trump sagt under året har inte genomförts. Han fick inte igenom att ta bort den så kallade Obamacare, och det är långt kvar till nån mur vid mexikanska gränsen. Han har också flera gånger under året försökt få igenom inreseförbud för folk från mestadels muslimska länder.

Under första halvåret var det också mycket prat om ifall Trump brutit mot konstitutionen när han lagt sig i olika utredningar. Åtskilliga protestmarscher har hållits under året.

Ett galet år där USA har sjunkit i ögon på i stort sett hela världen. Och detta är bara det första av fyra (åtta!?) år med den galningen vid rodret för USA. Fy fan.

 

Men under hösten är det något helt annat som har dominerat världens nyheter, och det är Metoo. Det började, får man nog säga, med att producenten Harvey Weinstein, anklagades av kvinnor för sexuella övergrepp och våldtäkter under flera års tid, i sin position som en av Hollywoods viktigaste beslutsfattare. Men det var bara början.

Fler och fler började berätta om sina erfarenheter. Skådespelaren Alyssa Milano uppmanade alla kvinnor som varit utsatta för liknande saker att skriva hashtaggen #metoo på sina statusar, för att visa vilket stort problem detta var och få folk som blundat för det (män) att inse hur omfattande dett var. Och över hela världen började kvinnor göra just det.

Det handlade inte längre bara om mäktiga män i Hollywood, utan ”vanligt” folk. I alla branscher, länder, samhällsklasser, positioner, överallt. Weinstein avsattes från sitt eget bolag, och sparkades från Akademin. Fler skådespelare och chefer följde i hans spår. Anklagelser mot Kevin Spacey kom fram, där han för några år sedan (och flera gånger efteråt) har antastat unga pojkar. Han fick sparken från huvudrollen i Netflix-serien House of Cards. Andra tölpar som blev av med sina jobb var komikern Louis CK, och politikern Roy Moore i Alabama som missade att bli omvald efter att hans gärningar kom upp till ytan.

De som tog mod till sig och började berätta om allt blev kollektivt utsedda till Times Person of the year.

 

Men det var som sagt inte bara i USA som detta skakade om, utan även i Sverige. Här började de stora rullningarna när först journalisten Cissi Wallin berättade att det var Aftonbladets Fredrik Virtanen som hade våldtagit henne för elva år sedan, men som då inte blivit dömd i brist på bevis. Efter mycket fram och tillbaka inom medier hur man ska göra med namnpublicering så kom hans namn till slut med i ”vanliga” medier, efter att ha varit ute på nätet i flera veckor.

Flera personer anklagade även TV4:s Martin Timell för både sexuella övergrepp och en jävlig ledarstil. Det kom också fram att TV4:s chefer hållit honom om ryggen. Till slut blev han av med jobbet, hans program Äntligen hemma slutade sändas efter mer än 20 år.

Andra personer som fick anklagelser mot sig, och som blev av med jobb var SVT:s Lasse Kronér, radons Lotta Bromé, Vänsterpartiets tidigare partiledare Lars Ohly och TV4:s Ingvar Oldsberg. Den siste dock inte för sexuella övergrepp, utan hans ledarstil som började granskas samtidigt som Timell.

 

Och många, många fler, både i USA, Sverige och runt om i världen.

 

Många anser att detta har inneburit en stor milstolpe i historien, och att sådant här beteende kommer att uppmärksammas mer, och förhoppningsvis minska lite. Man kan väl alltid hoppas.

 

Men mycket annat har så klart hänt också.

 

När så mycket har hänt i USA och med metoo tänker man knappt på att det hänt en del i den svenska politiken också.

Anna Kinberg Batras popularitet som Moderaternas partiledare minskade och minskade under våren och sommaren. Till slut blev det för mycket, och hon avgick, utan att ha hunnit leda partiet i ett val. Hon efterträddes av Ulf Kristersson.

 

En stor politisk skandal uppmärksammades under sommaren. Transportstyrelsen hade lagt ut hemliga uppgifter på entreprenad i andra länder, och uppgifter kunde ha spridits. Regeringen och Löfven fick kritik för att inte agera alls till en början, och sedan inte tillräcklgit mycket. Med hot om misstroendevotum fick flera ministrar avgå: inrikesminister Andreas Ygeman (S) och infrastrukturminister Anna johansson (S). Samtidigt avgick även sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström (S), men av hälsoskäl. Löfven och försvarsminister Peter Hultfors klarade sig kvar.

 

I april skedde ett terrordåd i Stockholm när en lastbil körde in i folk längs Drottninggatan och till slut kraschade in i Åhléns. Föraren överlevde, men fem personer dödades.

 

En annan attack skedde i Stobritannien under en konsert med Ariana Grande, där 22 dödades och 500 skadades.

 

En stor masskjutning dödade över 50 i Las Vegas.

 

I Katalonien har det varit oroligt under året, sedan de röstat för att bli självständiga från Spanien, och utropade också en egen republik. Spanien sa nej och fråntog dem sitt självstyre. Det är långt ifrån klart hur det kommer att gå där.

 

Ban Ki-moon ersattes som FN:s ledare av portugisen António Guterres.

 

Sveriges befolkning nådde 10 miljoner.

 

 

Emmanuel Macron vann presidentvalet i Frankrike.

 

Det har varit stora skogsbränder i år. Fler än 60 dog i Portugal i juni, och stora områden i södra Kalifornien förstördes under hösten och vintern.

 

Nazister har demonstrerat flera gånger i Sverige, och även i USA där en stark extremhögervind har blåst sedan Trump valdes.

 

I Sverige blev alla gamla pengar förutom guldtian ogiltiga.

 

Flera enorma orkaner ödelade delar av Karibien, bland annat St Maarten, Antigua och Puerto Rico, och orsakade också stora skador i Houston i USA. I slutet av året drabbades framförallt Filippinerna av förödande oväder.

 

Mängder av hemliga dokument avslöjas (”Paradise papers”), där det finns uppgifter om rika personer och företag som har försökt gömma undan skattepengar.

 

I Zimbabwe skedde en militärkupp, och Robert Mugabe fick stiga ner efter 37 år som landets ledare.

 

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia fick en son, Gabriel.

 

 

Sportåret

 

Svenska damlandslaget gjorde ett riktigt dåligt fotbolls-EM.

 

Däremot gjorde svenska herrlandslaget ett helt fantastiskt år. De vann mot Frankrike under sommaren, och gjorde totalt ett så bra kval att de slog ut Holland och slutade tvåa i gruppen. I play-off-kvalet ställdes de mot allra tuffaste motstånd - Italien. Men det gick vägen efter två orerhört spännande matcher, och för första gången på 12 år ska Sverige spela fotbolls-VM nästa år, i Ryssland.

 

Sarah Sjöström fortsätter att vara bäst på allt, och tog flera guldmedajler.

 

HBK fortsätter att vara dåliga på allt, och åkte ur Allsvenskan.

 

Malmö FF vann SM-guld i fotboll, HV71 i hockey.

 

Östersund går som tåget i Europa League, och har gått vidare till 16-delsfinal, där de ska möta Arsenal.

 

Zlatan Ibrahimovic skadade sig i början på året och fick året förstört.

 

Under VM i friidrott gjorde Mo Farah och Usain Bolt sina sista lopp någonsin (som de sagt nu). Bolt missade guldmedaljerna för första gången.

 

Pittsburgh Penguins vann Stanley Cup för andra året i rad, något som inte hänt sedan 97-98.

 

Rangers gjorde ett dåligt slutspel, och åkte ut i andra rundan. Men Henrik Lundqvist var sugen på mer, och åkte och anslöt till Tre Kronor och var med och vann VM-guld i gocket.

 

NHL fick också ett nytt lag, Vegas Golden Knights, och har nu 31.

 

Tove Alexandersson tog tre VM-guld i orientering.

 

Nöjesåret

Mycket av nyhetsrapporteringen vad det gäller nöje har handlat om metoo.

 

Annars var vårvinterns största snackis Oscarsgalan, där fel vinnare av bästa film ropades ut. De sa felaktigt att det var La La Land som hade vunnit. Filmteamet och skådespelarna gick upp på scen och höll tacktal, och galan skulle snart vara slut, men så visade det sig att det i stället var Moonlight som hade vunnit.

 

I Sverige var det många bra låtar med i Melodifestivalens final, som till slut vanns av Robin Bengtssons I can’t go on. Den slutade sedan femma i Eurovision, som för första gången vanns av Portugal. Tyvärr var det med Salvador Sobrals tråkiga låt Amor Pelos Dois. Men det som är bra med att han vann är att jag redan bestämt mig för att åka till Portugal 2018.

 

Den stora grejen i Eurovision hände dock tidigare under våren. Ryssland bestämde sig för att inte vara med. De valde ut en artist som hade uppträtt på Krim-halvön, och enligt ukrainsk lag får man då inte komma in i Ukraina på tre år. Ryssland ville spela offer, och hade dessutom valt ut en kvinna i rullstol som folk skulle tycka synd om, och det verkade lyckas. Ryssland hade dock aldrig tänkt medverka, men eftersom de nu blev ”offer” och Ukraina blev ”de onda” så blev det som Putin ville.

 

Två av Sveriges största komiker, som jag tack vare mina föräldrar har växt upp med, avled: Hasse Alfredson och Gösta Ekman.

 

Två låtar har spelats hela året och slagit rekord efter rekord, och man kunde inte komma undan dem nånstans under 2017. Den ena var Ed Sheerans Shape of you, och den andra, som även slog Psys YouTube-rekord från 2012 var Despacito, med Luiz Fonsi, Daddy Yankee och Justin Bieber.

 

Årets bästa filmer, av dem som jag har sett under året.

 
 
 
 
 

Det, Star Wars XIII: The last jedi, Jumanji, Wonder Woman, Lego Batman Movie, Get out, Baywatch, Passengers, Logan, Raw

 

Årets bästa låtar

 

  • Bebe Rexha & Louis Tomlinson – Back to you
  • Dua Lipa – Be the one
  • Julia Michaels – Issus
  • Tiesto & Bright Sparks – On my way
  • Darin – Tvillingen
  • Axwell ^ Ingrosso – More than you know
  • Kamferdrops – Jag trodde änglarna fanns
  • Justin Bieber & David Guetta – 2U
  • Koit Toome & Laura – Verona (Estland i ESC)
  • Kygo & Selena Gomez – It ain’t me

 

 

 

Döda kändisar

Emma Moreno (världens äldsta person, och den sista människan som föddes på 1800-talet), Hans Alfredson, Gösta Ekman, Siewert Öholm, Lennart Nilsson, Lars-Erik Berenett, Stig Grybe, Björn Granath, Hans Rosling, Bill Paxton, Lars ”Dille” Didricson, Chuck Bery, Sven-Erik Magnusson, Roger Moore, Adam West, Michael Nyqvist, Jerry Lewis, Janne ”Loffe” Carlsson, Hugh Heffner, Magdalena Ribbing, Tom Petty, Bo Holmström, Fats Domino, Rikard Wolff, Ian Wachtmeister, Charles Manson, Helmut Kohl

 

Så gick mina gissningar för 2017

  • Jag gör ett par större resor

Så blev det! USA, Barcelona, Fuerteventura, samt flera små.

  • HBK gör en hyfsad säsong faktiskt.

Ha. Ha. Ha…

  • Något inträffar som påverkar Eurovision i Kiev.

Ryssland hoppade av och det var rätt stort i ESC-världen i alla fall.

  • Sverige tar sig till fotbolls-VM 2018.

JAAAAA!

  • Nu då. Rangers vinner Stanley Cup!

Nä.

  • Totalt sett gissar jag på ett bra 2017.

Det var det rent personligt. Många resor, mycket tid med vänner och familj. Nyhetsåret var det dock mycket man kan klaga på.

 

Okej, halvbra gick det för mina gissningar.

 

 

Mina gissningar för 2018

Sverige överraskar och tar sig långt i fotbolls-VM.

En stor katastrof kommer att inträffa på grund av Trump.

Trump är för övrigt inte längre president i slutet av 2018.

Jag kommer att ha ett helt fantastiskt 2018. Snälla?

HBK tar sig tillbaka till Allsvenskan.