Årskrönika 2024
Hej hej! Återigen dags för min årskrönika och än en gång är det ett händelserikt år som ska summeras. Jag kör som alltid, först min personliga krönika och därefter året som gått i nyhetsvärlden, sport, nöje och så kändisar som avlidit.
- Mitt 2024
- Nyhetsåret 2024
- Sport
- Kultur & Nöje
- Bra låtar
- Döda kändisar
Mitt 2024
Nästan allt i år har kretsat kring Maja och hennes utveckling. Från att i början av året ha lärt sig att sitta själv, till att knappt krypa innan hon började ställa sig upp och så började hon gå vid 10 månaders ålder. Hur hon gick från att bara äta puré och amma till att äta mycket av det som vi äter.
Vi hade också funderat på vad som skulle bli hennes första ord: Skulle det bli ”mamma” eller ”pappa”? Svaret blev att hennes första ord är det som betyder allra mest för henne: ”napp”.
Det har därför också blivit många utflykter till olika barnloppisar och second hand-butiker, för att hitta billiga kläder till en liten som växer hela tiden. Detta har också blivit trevliga utflykter.
Det är framförallt andra halvan av året som har varit speciell för mig, eftersom jag då var föräldraledig. Men jag börjar kronologiskt.
I år har vi varit på många resor, men de flesta är till destinationer som inte så många kanske hade gissat. Vi har bl.a. varit i Älmhult, Sjöbo, Hindås och först ut var… Mullsjö!
Anledningen till de otippade orterna är att vi har valt ställen där själva boendet har varit i fokus, mer än vad som finns att göra i stan. I Mullsjö bodde vi på ett gammalt skidhotell, med backhoppningsbacke vid en sjö. Det var ett superfint hotell med lounger, pooler, fin restaurang - och vi var helt själva! Första natten var det inga andra gäster, så vi kunde röra oss lite som vi ville. Vi hade köpt till så att det ingick mat, så kocken fick laga mat åt bara oss och sedan gå hem.
Vi var också ute på promenad runt sjön, vilket kanske inte var så smart eftersom det var i stort sett snöstorm.
Andra dagen var det fler gäster, men det gjorde inget. En kul resa för oss och Maja.
I januari hoppade jag in och hjälpte HN att recensera Falkenbergsrevyn, när deras ordinarie reporter var bortrest. Första gången för mig på denna Sveriges största lokalrevy, så det var trevligt.
I februari var det återigen dags för Melodifestival, och denna gång kunde jag kombinerade jobb med lite familjesemester. I några dagar bodde vi på Öjaby Herrgård utanför Växjö, och medan jag jobbade kunde Therese och Maja gå på stan. Sedan sågs vi på kvällarna.
Det var låtskrivaren Cazzi Opeia, som håller till i Mellbystrand under delar av året, som jag följde i år.
Denna helg kunde vi även passa på att åka och hälsa på släktingar i Småland som fick träffa Maja för första gången.
I mars åkte jag på gala i Stockholm. Hallandsposten var nominerade på Årets Dagstidning-galan i kategorin Årets redaktion. Jag var en av dem som vann att få åka med, och det var en jättetrevligt dygnsresa med gala och middag på Berns, och efterföljande utgång.
Andra jobbgrejer under våren var bland annat recensioner av rockbandet Smash into pieces samt premiären av Johan Glans och David Batras jubileumsshow, som de anordnade på Halmstads teater. Även musikalen Hair på Arenan.
Resan till Älmhult kom i april, då vi ville komma bort och hittade en mysig stuga på Air b’n’b som låg precis vid en sjö. Här var vi bara lediga, och kunde också gå promenader i fina våriga skogar.
I april var det dags för Eurovision Song Contest i Malmö, efter att Loreen vann ESC ifjol. Under flera månader hade snackat inför handlat om Israels deltagande efter kriget i Gaza. Våld och protester var att vänta, spåddes det. Från början hade jag planerat att kunna åka dit både med min familj och mina vänner, men pga säkerhetsläget var inte Therese och Maja med. I stället åkte jag ner och jobbade en dag, och senare i veckan var jag nere med vänner i två dagar och såg ett genrep till semifinal och finalen.
Det blev demonstrationer, absolut, men inget våld som hade förutspåtts. En udda tillställning, men jag är väldigt glad att jag kunde åka dit när det nu var i Sverige igen.
I maj fick Therese fira sin första mors dag, och vi var på Lögnäs gård och åt och därefter kollade på gårdens djur.
Jobbet tog slut tidigt i år. Redan i början av juni, efter att sista dagen bevakat studenten, gick jag hem och kom inte tillbaka mer under året. Först var det semester som gällde, och därefter föräldraledighet.
Den 1 juni hade vi dop för Maja. Bara en liten ceremoni för våra familjer. På nationaldagen några dagar senare blev Maja firad i Laholms stadspark som en av de nya medborgare som fötts under året
Jag och Therese hann vara hemma tillsammans mycket under sommaren, sju veckor, innan hon skulle tillbaka till jobbet efter sin föräldraledighet.
Vi började med att fira midsommar på Öland, där vi var i några dagar.
Senare i juli var det dags för ett par småsemestrar, som jag skrev om förut.
Vi återvände till Öland en gång till. Under en veckas tid lånade vi Therese systers familjs husvagn och bodde på den camping där de bott under många somrar när de växte upp. För min del var det första gången som jag under flera nätter bodde i husvagn, men det var trevligt och mysigt. Det var också här i förtältet som Maja kunde träna sig på att gå mer intensivt innan hon till slut bemästrade det.
För några år sedan var vi på Österlen och Ystad, och Ystad ville vi gärna tillbaka till. Dit åkte vi därför i år igen, men sov inte där. Det gjorde vi i stället på en gammal hästgård utanför Sjöbo, som nu var bed and breakfast. Ett mysigt ställe med en fin liten restaurang. Men annars, precis som på de flesta semestrarna i år, fixade vi mat själva.
Senare i juli åkte vi till Hindgåsgården, mellan Borås och Göteborg. Precis som i Mullsjö så var även detta en gammal backhoppningsbana. Här fanns även bassänger, bubbelpool på rummet och i närheten fanns en sjö där vi kunde bada.
Vi tog också en dagstur till Helsingör, där vi kunde strosa omkring i det fina vädret.
Sedan i början av augusti var det dags för mig att vara hemma själv med Maja. En helt ny verklighet väntade, men det har gått hur bra som helst. Trots att Maja ibland kan vara rätt så mammig när båda är hemma så har det gått jättebra när det bara är hon och jag. Vi har haft en massa olika aktiviteter tillsammans, som simskola på onsdagar och på torsdagar har vi åkt in till Halmstad och varit med på sångstund på biblioteket. Därefter har vi ätit lunch hemma hos mamma och pappa. Dessutom har vi varit på öppna förskolan 1-2 gånger per vecka.
Utöver detta har vi varit ute på promenader, lekt på olika lekplatser, varit på biblioteket och lånat och läst böcker, lekt tafatt runt soffan hemma, läst ännu mera böcker, byggt med klossar, kört med Per Ohlssons traktor, sjungit Astrid Lindgren-låtar, lekt med henne favoritdjur katter, sjungit och dansat med Babblarna och mycket mer. Det har varit underbart kul.
I september var vi i Kattvik och plockade äpplen.
I oktober gjorde vi sedan årets stora resa. Vi åkte en vecka till Kreta, direkt från Halmstad. Det var första gången jag flög charter från Halmstad, men det var väldigt smidigt. Vi behövde heller inte oroa oss för hur det skulle gå för Maja, för det gick hur bra som helst med både flygning, transfer och allt på plats. I en vecka hade vi det hur gött som helst. Vi kunde få solstolar i skuggan, nära en papperskorg (konstigt att de alltid var lediga…) så vi kunde se till att Maja inte fick för mycket sol. På restaurangerna var det alltid stor buffé, så hon kunde testa en massa olika mat. Även bussutflykten in till Chania gick hur bra som helst.
Att resa med en ettåring är absolut annorlunda mot hur det är att resa med bara vuxna, men allt gick jättebra och vi hade det underbart.
Under hösten var vi sjuka rätt mycket alla tre. Under två månaders tid var minst en av oss sjuk, och det var rätt tufft när det var jag som var sjuk men ändå skulle ta hand om ett friskt litet barn. Men vi klarade av det också.
Vi var hos en fotograf och tog bilder på Maja och familjen.
Vi hann också med en tur till Göteborg för att kolla på jul på Liseberg.
Jul och nyår firade vi både hemma och hos Therese systers familj, men hann också träffa flera släktingar under ledigheten. Även om detta inte var Majas första jul så var det första gången hon kunde ta del av det på riktigt, och tyckte att det var jätteroligt med tomtar, granar, stjärnor, ljus och paket,
Lite snö hann Maja se också.
Det har varit lite annat jobbigt under året, men mestadels har det varit bra. Jag är framförallt tacksam över den tid jag fått tillbringa med Maja under hösten och på nära håll fått se hennes framsteg och utveckling. Jag är så glad över att ha min familj och tycker att det ska bli spännande att se vad 2025 har att erbjuda. Det blir till en början inskolning på förskolan och sedan jobb för mig, och hur det går får ni läsa om i årskrönikan om ett år.
Nyhetsåret 2024 - Nato och USA-val
Som rubriken avslöjar så var en av de stora grejerna i år att Sverige blev med i Nato. Efter flera års process och bråk med Turkiet så blev det klart i mars - Sveriges alliansfrihet var över och nu är vi tillsammans med en massa andra länder i allians för att framförallt stå emot Putin och Ryssland.
Putin har fortsatt sitt krig i Ukraina, bland annat med stöd av soldater från Nordkorea. Den fängslade oppositionspolitikern Alexei Navalny mördades i fängelset (Putin kan säga vad han vill om naturliga omständigheter).
Men i år har allt fler från andra länder börjat vackla i stödet till Ukraina. Framförallt den tillträdande presidenten i USA.
För i USA var det val, och det blev historiskt ur många hänseenden.
Republikanerna höll en massa interna debatter för att utse vem som skulle bli deras kandidat, men den mest populära dök inte ens upp. Han tyckte att han var så självskriven. Och så blev det också. Donald Trump vann utan problem deras primärval och blev för tredje valet i rad deras kandidat.
Dock höll det på att sluta under sommaren. Under ett valmöte undkom han precis ett mordförsök. Även senare under hösten var en person ute efter att skjuta honom, men kom aldrig till skott, så att säga.
För Demokraterna skulle sittande president Joe Biden ställa upp, som brukligt. Men allt fler började tycka att han började bli lite väl gammal och gaggig, och i en debatt mot Trump under sommaren blev det extra tydligt. Många felsägningar och sluddrande uttalande följde och till slut fanns inget annat val för honom än att hoppa av kampanjen. Istället fick vicepresident Kamala Harris ta över som kandidat.
Det blev ett tufft val, men bara en debatt som Trump ställde upp på. Precis som i primärvalen tyckte han att han inte behövde mer, och det visade sig stämma. Han vann rätt överlägset i de flesta viktiga vågmästardelstater och nu blir han återigen USA;s president. För första gången sedan 1892 kommer en president tillbaka efter att någon annan suttit emellan hans mandatperioder. Det spelade visst ingen roll att han tidigare under året bland annat dömts för att ha ljugit om pengar han betalat till en porrskådis för att hålla tyst om deras relation. Eller alla andra saker han är misstänkt för, eller hur han bemöter andra människor.
Klimatet var som vanligt åt skogen. Återigen blev det det varmaste året som hittills uppmätts, och det visade sig på många ställen. Värmeböljor under sommaren, stora regnoväder. I USA dog många i årets orkaner, och i Spanien kom i slutet på året ett ödesdigert skyfall som med lermassor dödade ett par hundra.
I Syrien lyckades rebeller i slutet på året inta flera städer och så småningom tvingades diktatorn al-Assad på flykt. Över 50 års styre av den familjen var över, och vad som nu väntar vet ingen, eftersom det är islamistiska rebeller som nu har makten. Men många tror att det åtminstone inte kan bli sämre. Låt oss hoppas.
Israels krig mot Gaza och Hizbollah i Libanon fortsatte. Flera ledande figurer i de olika grupperna dödades, och i ett väldigt noga planerat dåd sprängdes tusentals personsökare i Hizbollah-personers fickor, samordnat från Israel. Iran har avfyrat raketer mot Israel ett par gånger.
Samtidigt får Israel mycket kritik och anklagas för brott mot mänskligheten. Premiärminister Netanyahu efterlys av internationella brottsmålsdomstolen.
Sverige fick en ny astronaut, Marcus Wandt.
Danmarks drottning Margrethe II avgick och ersattes av sin son Frederik.
Lisebergs storsatsning med vattenparken Oceana totalförstördes i en brand. En person omkom.
I början av året blev det trafikkaos på motorvägen E22 i Skåne efter ett snöfall. I över ett dygn fick folk sitta fast i sina bilar innan hjälp kom. Myndigheterna bråkade med varandra om vem som bar ansvar.
I Frankrike var det politiskt kaos med upplösta parlament och premiärministrar som avgick.
Även i Sydkorea var det politiskt kaos i slutet på året.
Det var EU-val, utan större omvälvningar för de svenska partierna. MP och V gick bättre än väntat, SD backade för första gången i ett val.
Strax dessförinnan hade också SD figurerat i Kalla faktas granskning där det avslöjades att de använder anonyma konton på nätet för att sprida hat, satir och påhopp. SD blev sura på granskningen, många andra blev sura på SD.
Socialdemokraterna hamnade i klistret under hösten sedan det avslöjats att deras lotter har sålts via aggressiva metoder via telemarketing. Framförallt har äldre och sjuka ringts upp och mer eller mindre tvingats på lotter, under många års tid.
Amanda Lind tog över som kvinnligt språkrör i Miljöpartiet.
Ett tag undrade alla britter var prinsessan Kate var. Att hovet publicerade uppenbart photoshoppade bilder hjälpte inte. Det visade sig att hon varit iväg och gjort cancerbehandlingar.
I Östersjön har flera kablar skadats och man misstänker fartyg från Ryssland och Kina, som har dragit sina ankare längs botten där kablarna finns.
Accelerationen för AI-tekniken har fått mångas uppmärksamhet, och visade sig mycket under de olika valrörelserna under året.
Sport
Två stora evenemang ägde rum under sommaren, OS och fotbolls-EM.
EM spelades i Tyskland och vanns av Spanien, i final mot England.
OS hölls i Paris. För svensk del blev det ett bra mästerskap, där det blev fyra guld. Sarah Sjöström simmade till sig två, det blev guld i beachvolleyboll (vars arena fanns precis vid Eiffeltornet) och så stavhopparen Armand Duplantis. Han hade redan att världsrekord tidigare under året, och var i stort sett given att vinna. Det gjorde han också, och han försökte sig också på ett nytt världsrekord. Det var det sista som hände den kvällen, alla i publiken var kvar bara för detta och han lyckades på sista försöket. Riktigt stort svenskt idrottsögonblick.
Det blev silver I skytte, segling, och 2 X bordtennis (där Truls Möregårdh startade en ny svensk pingisfeber på hemmaplan) samt brons i judo, cykling och segling.
Annat från OS var en konstig breakdansare (RayGun) som blev viral, liksom en turkisk pistolskytt. Invigningsceremonin hölls inte på en stadion utan i båtar längs floden Seine.
New York Rangers första halva av året var jättebra, den andra katastrofal. Under säsongen 23/24 var Rangers bäst i hela NHL under grundserien och vann därmed Presidents Trophy. Sedan gick de ända till Conference-final (semifinal) där de åkte ut mot blivande mästarna Florida Panthers, som tog sin första Stanley Cup någonsin.
Höstsäsongen började bra, men sedan föll botten ut. Efter katastrofala november och december ligger de vid årsskiftet sist i sin division.
En del hänger ihop med konstiga beslut från ledningen, som har skapat osämja i omklädningsrummet (med frustration riktad uppåt). Under sommaren tvingade de bort Barclay Woodrow under fula (men tillåtna) sätt. GM Chris Drury ville också få bort lagkapten Jacob Trouba, men lyckades inte under sommaren. Det gjorde de dock i december. Därefter signade de målvakten Igor Shesterkin till det dyraste målvaktskontraktet någonsin.
De stora händelsen i NHL handlade dock inte om vad som skedde på isen. Under sommaren dödades stjärnspelaren Johnny Gaudreau och hans bror när de var ute och cyklade, påkörda av en berusad förare. Det var dessutom dagen innan deras systers bröllop. Det har blivit många hyllningar under året i hela ligan, plus extra i hans lag Columbus och hans tidigare lag Calgary.
Skellefteå vann SHL.
HBK klarade sig precis klar i allsvenskan under hösten, efter en period av riktigt dåligt spel där tränaren fick sparken.
Malmö FF vann som vanligt.
Sven-Göran ”Svennis” Eriksson gick bort i cancer och hyllades stort. En annan legendar inom sportens värld som gick bort var kommentatorn och programledaren Arne Hegerfors.
Kultur & Nöje
Jag nämnde lite i min personliga krönika om Melodifestivalen och Eurovision, men här kommer lite till.
I år körde de fem deltävlingar och skippade därmed andra chansen som eget program. I stället hölls ett ”finalkval” direkt efter deltävling 5, vilket gav orättvisa fördelar för de låtar som kom dit därifrån. Kritiken kom överallt ifrån, men SVT vägrade erkänna att de tänkt fel.
Vann gjorde till slut de norska tvillingarna Marcus & Martinus med låten ”Unforgettable”, ganska överlägset. Roligast från årets tävling var mellanakten i finalen där Björn Gustafsson gjorde parodi på boyband ihop med många kända sångare (och några skådespelare) i BjörnZone. De återkom sedan i slutet av året med en jullåt, som faktiskt var riktigt bra.
Eurovision hölls alltså i Malmö, men det var inte tävlingen som alltid var i fokus. Istället var det protester, både utanför och i arenan mot att Israel var med. Dessutom blev det rabalder sedan Nederländernas sångare Joost Klein blev polisanmäld efter en misstänkt misshandel, och han diskades från finalen (dit han redan tagit sig). Senare under året lades ärendet ner.
Vann gjorde Schweiz med Nemos låt ”The Code”, men jag hoppades på Kroatien och låten ”Rim Tim Tagi Dim”. Annat som stack ut i år var att Luxemburg gjorde comeback, Irland skickade en häxa som bedrev demonuppväckande på scen och Storbritanniens Olle Alexander hade en riktigt bra låt och gjorde ett sjukt snygg scennummer, för vilket han belönades med 0 poäng.
Abba firade 50-årsjubileum sedan ”Waterloo”, och man trodde att det skulle uppmärksammas mer i ESC, men eftersom Abborna inte ville vara med så blev det ganska lamt. Dock medverkade Björn Skifs, som sjöng ”Hooked on a feeling”, som samma dag också firade 50 år.
Annars var det mycket countryinfluenser i årets musik.
Jag har inte hunnit se i stort sett någon ny film i år, men den enda jag sett är Filip & Fredriks dokumentär om Filips pappa Lars, ”Den sista resan”, viken var jättebra. Den valdes också ut som Sveriges Oscarsbidrag.
Bra låtar
- Molly Sandén - Hålla mig
- Per Persson - Vägen utan namn
- Scarlet - Circus X
- Miss Li - Misstag
- Dua Lipa - Training Season
- Post Malone - I had some help
- Tali - Fighter
- Cazzi Opera - Give my heart a break
- Olly Alexander - Dizzy
- Jacqline - Effortless
Döda kändisar
Arne Hegerfors, Franz Beckenbauer, Marie Nilsson Lind, Kurre Hamrin, Alexei Navalny, Georg Riedel, Lisa Larsson, OJ Simpson, Anna-Greta Leijon, Hans Wahlgren, Donald Sutherland, Shelley Duvall, Shannen Doherty, Richard Simmons, Ulf Dageby, Sven-Göran ”Svennis” Eriksson, Johnny Gaudreau, Göran Fristorp, James Earl Jones, Maggie Smith, Bengt Frithiofsson, Kris Kristofferson, Liam Payne, Suzanne Osten, Elisabeth Ohlsson, Quincy Jones, Allan Svensson, Pehr G Gyllenhammar, Birgitta Dahl, Prinsessan Birgitta, Jimmy Carter, Leif Silbersky.