Bio: 2012



Igårkväll va det bio, världspremiären av Roland Emmerichs (bla Independence Day) nya katastroffilm 2012. Det var en jättelång kö utanför bion även för oss som redan hade biljetter, eftersom här är det inte numrerade platser, utan de som kommer först får ta de bästa platserna.

 

Filmen har sitt ursprung i att Mayaindianerna har förutspått att jorden kommer att gå under i december 2012. Filmen börjar 2009 när ovanlig solaktivitet upptäcks, men mörkas världens regeringar. Sen hoppar man till olika saker fram till 2012, och under tiden förbereder regeringarna nånting, men man vet inte riktigt vad.

Sen när det väl är år 2012 så brakar helvetet lös. Världens undergång och katastrofernas katastrofer. Man får dels följa en splittrad familj (bla John Cusack och Amanda Peet) som försöker rädda sig, samt presidenten (Danny Glover) och hans geologiska expert (Chiwetel Ejiofor). Plus en massa extra karaktärer (Woody Harrelson igen!).

 

Filmen är en Katastroffilm med stort K. En fetare film har aldrig gjorts, specialeffekterna är så breath taking att du nog aldrig har sett nått liknande! Några av scenerna är helt otroligt coolt gjorda. Ska inte avslöja så mycket, men kan säga att explosionen i Yellowstone-parken är nog det häftigaste jag någonsin sett på film.

Så de här effekterna måste ses på bio. Ladda in ner den (än). Se den på bio först, det är lätt värt pengarna!

 

Filmen påminde mycket om Emmerichs andra filmer, och man kunde skönja ett mönster i vad som skulle hända härnäst, men inte längre fram i filmen.

 

En rolig sak var hur många av de politikerna som porträtterades påminde om världens riktiga ledare. USA:s president var svart, Kaliforniens guvernör en stor stark österrikare som har varit skådespelare, Tysklands förbundskansler en medelålders kvinna, och jag tyckte nästan att man kunde se nån som såg ut som Reinfeldt med. Och Drottning Elizabeth såg ut som hon alltid gjort. :)

 

En större katastroffilm har jag svårt att det kommer gå att göra efter den här. Vad ska Roland Emmerich hitta på nu? Vad ska Hollywood hitta på nu? Den här filmen har, främst med sina specialeffekter, satt en helt ny standard för genren.

 

Vissa saker kunde filmen varit utan. Jag tyckte det var lite för mycket fokus på personer i vissa delar av filmen. Då hade de gärna ha fått förstöra nån mer stad. Mindre John Cusack, mer katastrofer helt enkelt.

 

Filmen var väldigt bra hur som helst. Inte fullt toppbetyg men väl 4 av 5 kollapsande städer.

 

John Cusack springer och springer (vilket man kan förstå här)

 

Tidigare filmrecensioner.

Zombieland
Jennifer' Body
Sorority Row
Inglouirous Basterds
#1 - Svensson

Spanade in denna rulle med lillebror och lindskog igår på den röda kvarnen. Tråkigt att så fort någon karaktär sa eller gjorde någonting blev filmen genast mycket sämre! Kommer tanka den här filmen, klippa bort alla scener som innehåller skådisar för att sen köra allt i slowmotion =) där har vi en Oscars-nominering!