Årskrönika 2010

Dags igen! Typ sjunde året i rad eller nåt sånt, så det är coolt att göra den här igen. So vanligt kommer jag göra två delar, en om mig själv och en om nyhetsåret. Eftersom jag ska ha Cecily över från USA över nyår kommer  jag i år skriva den ett par dagar innan året är slut.

 

Innehåll:

 • Mitt 2010
 • Nyhetsåret 2010
 • Sport- och nöjesåret 2010
 • Mina gissningar om 2010
 • Mina gissningar om 2011

 

Mitt 2010

Wow, vad mycket jag har varit med om det här året. Varit med och dansat i amerikansk TV, hoppat fallskärm, firat Spring Break i Mexico, varit på katolskt bröllop i Brasilien, bott på ett spökskepp, köpt mitt livs första bil, varit på cheerleadingtävlingar, spelat bort pengar i Vegas, skrivit förstasideartiklar, sett NY Rangers spela i Madison Square Garden och så mycket, mycket mer.

Men vi börjar väl kronologiskt.

Efter en kall jul i Sverige åkte jag till New York för några dagar för mig själv. Fast jag kom inte dit direkt. En helvetesresa utan dess like utspelade sig under ett kaotiskt dygn. Under hela tiden så skrev jag ner mina tankar om allt som skedde. Det är nog det mest underhållande blogginlägget jag någonsin skrivit. Man märker hur jag går från positiv till mer och mer desperat och ledsen. Här är inlägget.

Men jag kom till slut till New York och kunde ha några underbara dagar för mig själv där jag gick runt på stan, fotade, shoppade, kollade hockey i The Garden och var med i TV. Det var ju helt sjukt. Jag gick till en inspelning av en talkshow för att ha nåt att göra, och det slutade med att jag står och dansar på scen bakom Ke$ha till hennes låt Tik Tok. Riktigt roligt, och det har roat mina vänner under året också, när de har kollat på klippet på YouTube.

 

Hockey i The Garden

 

 

Vyer över The Big Apple

 

Efter NY var jag en helg och hälsade på Daniel i Washington DC. Roligt att se stan för andra gången, och träffa Daniel igen.

 

Våren i Santa Barbara har varit väldigt mycket om cheerleadingtävlingar. Eftersom Cecily och Lauren har varit runt och tävlat har jag varit med dem och hejat och tagit bilder. Från början var det tänkt att jag skulle följa med till deras första tävling, som var i Anaheim, och ta bilder och skriva om det för skoltidningen, där jag hade börjat. Det blev att följa med laget mer än den gången, och till slut hade jag varit med på alla deras tävlingar under våren, i Anaheim, Long Beach och Irvine. Jag kom att bli kompis med många i laget, och de uppskattade att jag var med och tog bilder på dem.

 

Cheerlaget inför den första tävlingen, i AnaheimJag själv fick vara med i Irvine

 

Till Cecilys födelsedag var det tävling i Long Beach, och då var vi ett gäng som åkte och bodde där hela helgen, och sov på det gamla WWII-skeppet Queen Mary. Gammal häftig båt som sägs vara hemsökt. Sjukt häftigt iaf, och en rolig helg.

 

Utanför Queen Mary i Long Beach

 

Har uppfyllt en livslång dröm i vår. Jag hoppade fallskärm! Jag, Jocke och Sahar gjorde det som en grej till Sahars födelsedag, och det var så grymt jäkla häftigt. Tyvärr har jag inga bilder på det.

 

Nästa stora, riktigt häftiga grej under våren var Spring Break. 12 stycken var vi som drog från SB ner till Cancun i Mexiko för att sola, bada och festa dygnet runt. Grymt roligt hela tiden, och verkligen party 24-7.

 

 

 

 

Var även på journalistkonferensen JACC i downtown LA med folk från skoltidningen. En lång helg med en massa roliga journalistgrejer och man lärde känna flera klasskompisar mycket bättre.

 

 

Mina föräldrar skulle kommit och hälsa på i april. Men på grund av att vulkanen Eyafjallajökull på Island fick utbrott bildades ett stort askmoln över Europa och allt flyg stod stilla i ett par veckor. Mamma och pappa kom inte iväg, men kunde däremot åka lite senare. De var och hälsade på i maj, och vi var runt i både Santa Barbara och i Los Angeles och Hollywood.

 

Under våren mådde jag sämre och sämre av att tänka på att jag skulle åka tillbaka efter vårterminen. Därför började jag så smått planera för att inte åka tillbaka, och till slut bestämde jag mig: jag stannat ett år till. Det var ett riktigt bra beslut, och jag har inte ångrat mig en sekund att jag fattade det beslutet. Därför var det rätt roligt att vara med på skolavslutningen, som annars är till för de som inte kommer tillbaka. Men jag kom tillbaka till hösten =)

 

När jag kom hem fick jag veta att min farmor precis hade dött. Väldigt tråkigt, men inte helt oväntat då hon varit dålig under en längre tid.

 

Annars under sommaren så jobbade jag i stort sett hela tiden. Från första dag till absolut sista, bokstavligen. Jag slutade som redigerare på Hallandsposten bara ett par timmar innan mitt plan gick från Köpenhamn.

 

Andre grejer jag gjort i sommar är att gå på mitt första bröllop. Emma stolt gifte sig i Kvibille med sin flickvän från Norge.

 

Emma och Peggys bröllop

 

Var också nere i Malmö på reunion med folk från Santa Barbara.

 

Hösten i Santa Barbara har varit väldigt chillig. Lagom mycket att göra i skolan. Jag har haft mycket ansvar på skoltidningen också. Har haft hand mycket om valet som varit i skolan när ny eller gammal skolstyrelse skulle väljas. Många skandaler och annat skedde under valrörelsen, och det slutade till slut med att alla som satt fick gå.

Jag har även haft många andra stora saker att skriva om i höst, och haft flera grejer på förstasidan. Det känns bra får jag säga.

 

Flyttade in i ett nytt ställe till den här terminen, som är så himla mycket bättre än de andra jag bott på. Bor med Ola som jag känt sen tidigare. Under hösten bodde även Christoffer och Lidia som senare flyttade till Brasilien för att gifta sig. In flyttade då Nima som jag bodde med på Victoria i våras.

 

Christoffer, Lidia, jag och Ola, vi som bodde tillsammans första delen av hösten

 

Den mest händelserika månaden det här året var oktober. Flera resor och flera roliga händelser.  Bland annat köpte jag bil för första gången i mitt liv. Det var Veronica som skulle åka tillbaka till Sverige efter terminen och när vi snackade om att jag ville ha en bil och hon behövde bli av med sin så var det ett perfekt tillfälle. Så nu är jag stolt ägare till Bruce, en Buick LeSabre från 1992, guldfärgad och allt igenom überawesome.

 

Bruce!

 

Senare i oktober var det dags för en av höstens första stora resor. Tillsammans med Christoffer och Lidia åkte jag till Las Vegas! I och med att de bott där tidigare och haft klagomål så fick vi en svit helt gratis. Vi bodde på Tropicana som ligger på The Strip, och vi festade och spelade och turistade över helgen.'

 

På toppen av Stratosphere


Inför fest i Vegas

 

På söndagen gjorde vi nåt riktigt häftigt. Vi flög till Grand Canyon. Det var nog det häftigaste jag sett i hela mitt liv. Såna otroliga raviner och berg och bara helt breathtaking. Det är omöjligt att beskriva, det måste upplevas.

 

Vid Grand Canyon

 

Sen i slutet av månaden var det dags för Halloween, som jag för tredje året i rad firade i USA. Där det ska firas, för det är riktigt häftigt att vara där då. Fullt ös från Torsdag till söndag. Fester och utklädnader, fast på fredagen åkte jag, Cecily, Lauren och Vaios till Six Flags nöjespark som har några av världens häftigaste berg-och-dal-banor, och dagen till ära hade de Halloween-tema och spöken och zombies som gick runt i parken och skrämdes.

 

Mina två outfits det här året var Zorro och Playboy-fotograf

 

Nya gänget på Oceano: Johan, Ola, Nima (samt Alexsandra som var på besök)

 

I november fick jag för första gången vara med och fira en riktig amerikansk Thanksgiving. Jag fick åka med upp till Cecily’s mamma och uppleva den här familjehögtiden på riktigt, och äta allt gott som hör till, samt se orådet där Cecily växte upp.

 

Vaios, Virginia, Cecily och jag

 

Kalkonen på Thanksgiving

 

Jag lämnade SB väldigt tidigt i år, detta för att åka till Brasilien. Christoffer och Lidia skulle ju gifta sig, och jag var med på bröllopet. Vi var totalt 9 vänner och familjemedlemmar från hans sida, och vi hade en jätterolig vecka med bröllopsfest, sol, bad, fest, vattenland, middagar och en massa roligt. En fantastisk upplevelse att vara med på ett brasilianskt bröllop, trots att landet inte är lika häftigt.

 

Lidia och Christoffer


 

Ola och Krsitian festar loss på bröllopet

 

Året avslutades med en massa snö, kyla och reseproblem i Sverige. En trevlig jul med familjen, och sen besök från Cecily som avslutning på 2010. Ett bra år igen, där jag har gjort så sjukt mycket roligt, besökt en massa platser och umgåtts med mina vänner. Ett otroligt 2009 följdes upp av ett lika fantastiskt 2010, så nu har jag höga förhoppningar, men låga förväntningar, om vad 2011 kommer att ge.

 


 

Årskrönika nyhetsåret

Naturkatastrofer och prinsessbröllop

Det är de två grejerna som det handlat mest om i år. I Sverige har bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och (nu) prins Daniel. Det blev ett perfekt bröllop med vackert väder och en massa gäster från Europas kungahus och kändisar.

Däremot bröt prinsessan Madeleine sin förlovning, då hennes puckade pojkvän Jonas varit otrogen i fjällen.

Det har varit flera stora jordbävningar under 2010. Värst var den i början på året på Haiti, där omkring 200 000 människor omkom, och stora dela av huvudstaden förstördes.

Även i Chile var det en stor jordbävning. Senare under året var det ett ras i en gruva och ett 30-tal gruvarbetare blev instängda. De satt där i ett par månader, men kunde sen räddas och alla var välbehållna.

Turkiet hade också en jordbävning, liksom Mexiko

På Island fick vulkanen Eyafjallajökul utbrott i april, och la hela Europa under ett v askmoln. I och med detta kunde inga flyg lyfta under flera veckor och hela Europa, och sen hela världen, blev lamslaget.

 

Eyafjallajökul

 

Under sommaren var det flera stora naturkatastrofer med översvämningar i Pakistan och Kina, och enorma skogsbränder i Ryssland. Året avslutades med extrem kyla, som återigen gjorde att större delen av Europas flyg tvingades att stå stilla.

I Mexikanska golfen exploderade en oljerigg långt ute till havs. Det blev oljeläcka och den största miljökatastrofen i USA:s historia. BP har sedan försökt rätta till detta, men de är väldigt illa omtyckta nu.

Det var val i Sverige. Alliansen kunde fortsätta att styra, men med hjälp av andra, då de inte fick egen majoritet. Men eftersom det främlingsfientliga Sverigedemokraterna kom in i Riksdagen har de andra partierna beslutats att försöka hjälpas åt så att inte SD ska få för stor makt. Moderaterna gick bra i valet, men det gjorde inte sossarna. Mona Sahlin har därför sagt att hon avgår, och arbetet pågår nu för att hitta en efterträdare.

Det var också val i Storbritannien, och där vann Tories, och David Cameron blev ny premiärminister.

I Sverige avskaffades både kårobligatoriet, 50-öringen och den allmänna värnplikten.

De sista stridande trupperna lämnar Irak, och nu återstår bara fredsbevarande trupper. Det har också bestämts att trupperna ska lämna Afghanistan 2014.

Nordkorea attackerade Sydkorea i november. Inget mer hände där, men folk är oroliga över att nåt är på gång. Nordkoreas ledare Kim Jong-Il har börjat framträda allt mindre till fördel för hans son, Kim Jong-un.

I Sverige sprängde en självmordsbombare sig själv och sin bil på Drottninggatan i Stockholm i December.  Han dödade inga andra, men skadade ett par, men det blev väldigt mycket debatt om att vi nu hade terrorism även i Sverige.

Ett större attentat skedde i Moskvas tunnelbana i mars, där 38 dog.

En stor tragedi var när ett polskt flygplan störtade i Ryssland. Ombord fanns presidenten, större delen av regeringen, nästan alla samhällstoppar i Polen och många andra. Ett 90-tal högt uppsatta människor omkom, men det är inte säkert ännu ifall det var en olycka eller ett attentat.

Under året har sajten Wikileaks släppt olika hemliga dokument som avslöjat olika militära heligheter och diplomatiska förbindelser. Sajtens grundare Julian Assange jagas i Sverige för påstådda sexualbrott.

 

Sport

Sverige gjorde bra ifrån sig med en massa medaljer i OS i Vancouver. Hockeyn gick dock inte så bra.

Fotbolls-VM gick i Sydafrika, och största samtalsämnet var instrumenten, vuvuzelorna, som publiken blåste i hela tiden och skapade ett ljud som lät ungefär som en insektssvärm under hela matcherna. Spanien vann, vilket oraklet Bläckfisken Paul gissade. Han gissade rätt på alla matcher under VM och blev kändis.

Ett Original Six-lag vann Stanley Cup, Chicago Blackhawks. Ligans bästa spelare och vinnare av poängligan blev: Henrik Sedin. Högst otippat.

Togos fotbollslandslag utsattes för ett attentat och alla spelare utom en dödades.

 

Nöje

Sverige skickade en asdålig låt till Eurovision Song Contest, och missade finalen för första gången någonsin. Vann gjorde Tyskland.

De svenska Millennium-filmerna har gått jättebra i USA. Det populäraste tv-programmet där är dock dokusåpan Jersey Shore, vilket jag också gillar. Det fick en svensk version i somras. Den gillade jag inte.

 

Några bra låtar:

Ke$ha: Tik Tok, Take it Off
Katy Perry: California Gurls
Salem al Fakir: Keep on Walking
Ludacris: How Low
Robyn: Dancing on My Own
Key of Awesome: Tik Tok/Glitter Puke, Bad Romance, California Gurls (parodier)

 

Döda kändisar:

Leslie Nielsen, Martin Ljung, Bläckfisken Paul, Mikael Reuterswärd, Lech Kaczyński (Polens president, tillsammans med ett 90-tal andra av Polens toppskikt), Tony Curtis.

 

Gissningar om 2010 – hur gick det?

Sverige misslyckas i OS-hockeyn, men bra i många andra grenar
Typ så gick det faktiskt

Jag kommer få ett jättebra jobb i sommar
Nej, jag var redigerare igen. Men o mina chefer läser detta: det var ett jättebra jobb.

Den borgliga alliansen vinner valet men måste ta hjälp av Miljöpartiet för att få majoritet.
Ungefär så, men inte direkt uttalat att stödet kommer från MP

Under fotbolls-VM i Sydafrika sker ett attentat av något slag
Det skedde lite innan, mot Togo

Jag vinner en massa pengar i Las Vegas
Ha, förlorade mest, men hade kul ändå

New York Rangers vinner Stanley Cup!
Chicago blev det

Anna Anka får en talkshow
Hon har fått en massa egna program. Inte just en talkshow, men hon pratar en massa i de program hon har

Arnold Schwarzenegger berättar att han vill ställa upp i presidentvalet 2012
Nope, inte alls.

 

Halvbra tyckte jag att det gick. Så här kommer mina gissningar om 2011:

 • Jag får ett jobb i USA
 • Jag kommer resa runt en massa i Kalifornien
 • Melody Club eller Danny vinner Melodifestivalen
 • Mikael Damberg tar över Socialdemokraterna
 • Valrörelsen drar igång för presidentvalet i USA 2012, och Sarah Palin blir republikanernas stora kandidat.

 

Sådär, där har vi det också. Nu är det nyår om några dar, och sen ett nytt härligt år. Den 12 åker jag  tillbaka till USA, men vi hörs nog på bloggen innan dess. Så länge får ni ha det så bra och ett Gott Nytt År!

God jul!

Förlåt, det har visst inte blivit så mycket bloggande på sistone. Men det har ju varit jul och så, så jag hoppas att jag är förlåten.

Jäklar vad kallt det är i Sverige! Alltså, shit, det är inte nådigt. Blev sjuk de första dagarna jag var här, men nu är det bra.

Jag ska ta och nu skriva ihop min årliga årskrönika. Den måste vara klar innan onsdag, för då kommer Cecily hit på besök från USA. Så då kan jag inte hålla på och skriva långa blogginlägg, då ska vi åka runt i Sverige.

 

Jag har hunnit träffa många gamla kompisar. Åt lunch med Josefin förra veckan, och nu i eftermiddag har jag fikat med Evelina. Alltid lika roligt att ses.

I lördags var det stor reunion med killarna från Getingegänget. Hur kul som helst. Vi började hemma hos Daniel Eliasson, och alla kom, Jocke, Svenne, Mange och Lindskog. Jätteskoj med mat och spel och sen drog vi till bowlinghallen och spelade.

 

Nu ska jag börja skriva årskrönikan. Då ska ni få se på läsning. Vi hörs allihopa.

 

Så länge kan ni njuta av Jockes film från i våras, där jag spelar huvudrollen. Varsågoda:

 

Underbart och hemskt i Brasilien (men vackert bröllop)

Nu är jag hemma i Sverige efter en riktigt fantastisk och händelserik vecka i Brasilien. Bröllop, stranddagar, sol, bad, fester, ineffektiva brasilianare, skottlossningar, språkförbristningar och katolska mammor är bara lite av allt det jag varit med om. Många både negativa och positiva erfarenheter på en helt underbar semestervecka i ett land som jag inte vill komma tillbaka till.

 

Vi börjar väl med bröllopet eftersom det var hela anledningen till att jag åkte ner dit. Det var mina före detta rumskompisar Christoffer och Lidia som gifte sig i hennes hemstad Fortaleza. Eftersom brasilianska kvinnor bara får gifta sig en gång i livet (åtminstone kyrkligt) satsar familjen allt på detta. Och som de hade satsat, det var verkligen ett sagobröllop med allt som hör till. Som Christoffers pappa sa, bröllopsplaneraren hade nog kollat lite för mycket på bröllopsfilmer, för alla små grejer som finns med var där. En lite flicka som bar in ringarna, vattenfall av rosblad när de gick ut ur kyrkan, bestick med graverade namn, alla ordnade i längdordning, och tusen saker mer. Allt var perfekt planerat in i minsta detalj. (eftersom jag bott med Christoffer har jag också hört vissa prissummor diskuteras, och det var inte billigt allt det här).

Men allt var perfekt och så, så vackert. Lidia var oroligt vacker, prästen var riktigt bra (en irländare!), ceremonin var lagom lång, och sen kom middagen och festen. Själva middagen la vi inte lika mycket vikt på som festen =)

Jag hade en uppgift under bröllopet, eller egentligen två. I kyrkan skulle en brasiliansk pojke och jag läsa en stycke ur Bibeln. Först han på portugisiska och sen jag på engelska. Hade inte förrän precis innan ceremonin startat fått reda på vilket stycke det var, så jag hade inte kunnat öva. Men det gick bra ändå.

 

Lidia och hennes morfar


Kyssen


Fru och Herr Nyman

 

Blomblad

 

Min andra uppgift var att vara fotograf (surprise va!?) När vi kommit till middagen skulle först hundratals bilder tas på Lidia och Chris av de officiella fotograferna. Eftersom jag fotat dem tidigare och de gillade det så frågade de ifall jag ville vara med. Så jag samsades med de officiella fotograferna och fick minst lika bra bilder som dem.  Sen gav jag allt till Chris och Lidia ett par dagar senare.

 

Det fina paret

 

Svenska garbbarna och Lidia

 

Svenska grabbarna

 

Festen var fantastiskt bra och var oerhört rolig. Alla gick all in. Inte först, men när väl vi svenskar och norrmän visat hur det ska gå till så fick vi med oss alla. Vildast på dansgolvet var sen brudparets föräldrar och mostrar. Vi hade jätteroligt och alla dansade med alla. En öppen bar som tog slut var ett bra betyg ;)

 

Party!

 

Det har inte varit så många från Christoffers sida under den här resan. Nio stycken har vi varit. Från Santa Barbara kom jag och Ola. Chris två barndomskompisar Kristian och Andreas var med, liksom Andreas amerikanska flickvän Nikki. Sen Chris föräldrar. Hans mamma är från Norge, så folket från hennes sida var ett muntert norskt gäng. Moster + man samt en nära familjevän. Alla vi har hängt ihop hela veckan och haft hur kul som helst. Vi har varit som en stor familj som gjort utflykter, ätit och festat tillsammans.

Bland annat var vi på ett stort vattenland i måndags. Vi hade roligt, och även de äldre åkte med i de vildaste vattenrutschbanorna. Den värsta var vi dock bara 5 som åkte. Insano, 41 meter hög med en rutschbana som går i stort sett rakt ner, eller åtminstone 50 graders lutning.

 

Insano - den åkte jag!

 

De äldre var med på de flesta festerna, men inte alla. I lördags var vi ungdomar på en stor festival på en strand med över 15 000 personer, och alla hade likadana kläder som man fick när man köpte biljetten. Vi var ett gäng på 15 stycken som sen sov över i en av Lidias släktingars stuga ute på landsbygden en liten bit från festivalen. Vi sov i hängmattor och luftmadrasser ute på altanen och vaknade vid sju på morgonen när föräldrarna gav oss färska kokosnötter från trädgården och visade sen hur man gör cahsewnötter (det är faktiskt en hel process från att ta FRUKTEN som den kommer ifrån till den lilla nöten).

Vi har också spenderat mycket tid med Lidias släktingar. Brasilianska familjer är tillsammans hela tiden. Och de pratar med en hela tiden. På portugisiska. Det spelar ingen roll att man inte förstår. De fortsätter prata på.

Så är det för alla. Ingen kan engelska. Vi har lärt oss en del på portugisiska. Ett av de vanligaste var ”sautchi” (vet inte hur det stavas). Det betyder Skål! Det andra är ”sim”. Det betyder ja. Det kommer man väldigt långt på…

Dock ska man passa sig för brasilianska katolska familjer när man träffat tjejer. Väldigt bra tips…

 

Vädret har varit väldigt bra. Det har varit mycket mulet, och till och med regnat vissa dagar, och det har varit perfekt. Då har temperaturen legat på runt 30. När det är klart solsken går det inte att vara utomhus. Fortaleza ligger precis söder om ekvatorn så det är långt över 40 grader när det är sol, och omöjligt att röra på sig. Med det mulna vädret har det varit helt perfekt varmt.

 

Stranden

 

Hittills låter ju allt rätt bra.

De negativa grejerna då? De har faktiskt varit rätt många.

Värmen var faktiskt ett problem, men inte så stort som många andra.

Språkproblemen har varit stora. Ingen kan engelska. Och det gäller inte bara hos vanligt folk. Taxichaufförer, hotellpersonal, flygplatsanställda, ingen pratar engelska. I vårt gäng har det varit Lidia och hennes kompis Mariana som kan både engelska och portugisiska så de har fått vara våra tolkar hela veckan. Men oftast går inte att göra sig förstådd. Och försök inte prata spanska, det gillar de inte, nästan lika illa omtyckt som att säga att man är från USA.

Ineffektiviteten. Inget funkar. Inget blir som det är sagt, allt är krångligt, folk bryr sig inte om nånting, de kunde inte bry sig mindre om nåt går fel. Framförallt när det gäller tider. Vi skandinaver har hela veckan pratat om brasiliansk tid. Då får man lägga till minst en halvtimme på varje avtalad tid, och det är dessutom inte två klockor nånstans om går likadant. Inga flygplan avgår i tid heller.

Otryggheten. Jag har inte kunnat ha på mig halsband eller klocka hela veckan. Det är inte säkert, man blir varnad har vi blivit varnad av många. Jag tänkte gå utanför hotellet och ta bilder på stranden, men hotellpersonalen stoppade mig och sa att om jag går ut med in kamera kommer jag bli överfallen direkt. Är man gringo som vi är kan man aldrig gå ensam. Inte ens i de fina kvarteren. Det går heller inte att lita på polisen, de är så korrumperade så att det finns inte.

Detta tog sin yttersta gräns på festivalen vi var på. Två i vårt gäng blev av med sina kameror, och vissa fick pengar stulna, alla av ficktjuvar. Men värst var att det var en uppgörelse mellan två personer på festivalen, och den ena killen sköt ihjäl den andra. På festivalområdet.

Landet är väldigt fattigt. Det finns såna stora områden med favelas, fattigkvarter och kåkstäder.

 

Så hur blir det då när man väger ihop allting? Jo, veckan har varit otroligt rolig och bröllopet var fantastiskt. Vädret har varit kanon, och jag har fått en massa nya vänner. Men en anledning till att det var så bra var att vi hade fullt upp hela tiden, vi hade aktiviteter och umgicks nästan hela tiden med folk därifrån. Hade vi inte haft det skulle jag inte rekommendera att åka dit på semester. Det är helt enkelt för krångligt. Inget fungerar, ingen förstår dig och det är otryggt att vara utomhus. Funderar på att åka till fotbolls-VM 2014, men i så fall bara till Fortaleza (där det kommer att spelas matcher) och i sånt fall bo med de jag lärt känna nu i veckan (vi är redan inbjudna) och umgås med dem hela tiden.

Utöver det skulle jag inte återkomma till Brasilien. Jag får helt enkelt leva på de fina minnena från den här resan och uppskatta allt jag varit med om istället.

Stressig sista dag

Oj, vad mycket jag haft att göra i helgen. Men jag har också fått gjort det mesta. Och om tre timmar drar jag.

 

Tre dagars julfirande har det blivit. Festen i fredags skrev jag om. På lördagen anordnade skolans International Student Office julmat för alla internationella studenter, och de hade dekorerat jättefint i matsalen.

Igår, söndag, hade vi precis som förra året julfest hemma hos Cecily. Mat, godis, kakor, julfilm och julklappar och vi hade jätteroligt och jättetrevligt.

 

Dansande pepparkaksgubbe med luriga sjungande marshmallows. Ja ni hörde.


Juligt med nya fina julklappströjan och klockan =)

 

 

Idag var min sista skoldag. Hade två finals inom ett par timmar. Först Communication, som jag tror gick okej, men den var krånglig. Men det sa alla efteråt, så det var inte bara jag, vilket känns skönt. Så den gick nog bra.

Sen gjorde jag min engelska-final och den gick riktigt bra. Kände att jag kunde allt och hade bra saker att säga, så den borde jag få A på. Tror dock att det blir B i både den kursen och Comm. Men det är helt okej med tanke på hur mycket plugg det har varit med dem. Har kvar att göra finalen i fotoklassen, men den gör jag online så den tar jag aningtingen på bussen på väg till LAX eller när jag väntar på flygplatsen i Miami. Göra sitt slutprov i Miami. Inte helt fel =)

 

Har fart runt och gjort en massa annat idag med, köpt grejer till Christoffer och Lidia, städat, tvättat, skrivit ut saker i skolan, lämnat in mina foton, ringt till det jäkla elbolaget, samt beställt biljetter till Sverige. Nu är det klart att jag åker direkt från LAX när jag kommer dit från Brasilien den 16 december, och jag kommer då landa i Göteborg på kvällen den 17, kl 18.10. Sen åker jag tillbaka till Santa Barbara den 12 januari.

Inom en dryg månad ska jag göra två resor, men i och med alla mellanlandningar kommer det innebära 10 flygningar. För att snacka kvällstidningsspråk, här är hela listan!

 

 • 7 december, Los Angeles – Miami
 • 7-8 december, Miami – Rio
 • 8 december, Rio – Fortaleza
 • 15 december, Fortaleza – Sao Paulo
 • 15-16 december, Sao Paulo – New York
 • 16 december, New York – Los Angeles
 • 16-17 december, Los Angeles – London
 • 17 december, London – Göteborg
 • 12 januari, Göteborg – London
 • 12 januari, London – Los Angeles

 

Det viktigaste för er i Sverige (främst mamma och pappa) att veta är att jag kommer till Landvetter fredag 17/12 kl 18.10. Annars var det väl inte så mycket mer nu. Vet inte om jag kommer att blogga nåt från Brasilien. Kommer ta tonvis med bilder som kommer upp senare. Vet inte heller hur aktiv jag kommer att vara på Facebook. Från och med att jag lämnar Miami kommer jag också att stänga av min amerikanska mobil och inte använda den förrän i januari igen, så det är mitt svenska nummer som gäller om det är nåt.

 

Så, antingen så hörs vi inom kort, eller så hörs vi om ett par veckor. Det märker vi. Hur som helst, ha det gott allihopa! Sverige, det ska bli roligt att komma på besök, Santa Barbara: jag saknar dig och människorna här redan, även om jag inte har åkt ännu.

 

<3

Julstämning och finals

Sista riktiga skolveckan är avklarad för den här terminen. Nu väntar Det har varit mycket att göra, och mycket plugg, för plugget är inte klart. Nästa vecka är finals-veckan, med slutprov och inlämningar av en massa olika saker.

Jag har bara två finals, båda på måndag. Det är i engelska och Communication. Ska också lämna in min book report på Into the Wild. Har även ett par fotoportfolior att lämna in, men de har jag redan skrivit ut och laddat upp de digitala filerna, så jag ska bara lämna in bilderna i lärarens fack. Det är vad jag har att göra skolmässigt. Här är btw min sista artikel för den här terminen:

http://www.thechannelsonline.com/news/city-college-academic-senate-votes-9-3-against-moving-first-day-of-school-1.1814248

 

Det är julstämning här nu. Ja, det går alldeles utmärkt att få julstämning bland palmer och stränder. State Street har en massa lampor och dekorationer, och varje dag ser man fler och fler hus som sätter upp dekorationer i trädgårdarna. Affärerna spelar julmusik och säljer juliga saker. Mataffärer och caféer har speciella julsaker, och Starbucks har sina julspecialitéer med pepparkakssmak eller pepparmint.

 

Jul på State Street

 

Igår var det svensk julfest. En massa svenskar sa åka hem för gott, och därför anordnade Therese, Therese och Sandra en stor julfest med mat inköpt på IKEA. Köttbullar, prinskorv, julskinka, knäckebröd med Kalles Kaviar, sill, pepparkakshus, Paradis-choklad och en massa annat härligt. Riktigt nice. Dock ingen snaps, så det fick bli att snapsa gin. Så vi hade middag, lekar och dricka. En väldigt trevlig kväll, tråkigt bara att det kanske var sista gången nånsin som jag träffade flera av dem.

 

Julmat!

 

Sandra, Oscar och Erika slåss om de sista stolarna i Hela havet stormar

 

Pepparkakshus

 

Imorrn blir det en till julgrej. Julklappsutdelning och mat med Cecily och Lauren. En glad nyhet är att Cecily's knä är lite bättre, och hon kommer förmodligen inte behöva opereras förrän till sommaren. Det innebär att hon förmodligen kan komma till Sverige över nyår!

 

På tisdag morgon lämnar jag Santa Barbara och beger mig mot Brasilien. Men jag kommer med ett blogginlägg till innan dess, med mer info om det.